Uspešno završen remont Sumporne i Topionice (FOTO)

Duvaljka radi punim kapacitetom

  • 19

Rudarsko-topioničarski basen Bor remontovao je glavnu duvaljku u fabrici sumporne kiseline. Duvaljka je "srce" Sumporne koja "izvuče" i prebaci u fabriku 155.000 kubika sumpor-dioksida na sat, od koga su do pre tri godine dve trećine (100.000 kubika) išle u vazduh i trovale građane, a samo 50.000 kubika "prevođeno" je u sumpornu kiselinu.

Bili smo u gradu bakra i rudara i zatekli ga čistog, u bojama jeseni: Nekada ovde nije bilo ni za hleb, sada se razvija velika priča (VIDEO)

Sada se sva količina "prevodi" u kiselinu i iz nje u Prahovu dobija veštačko đubrivo. Postrojenja pripremljena da narednih 12 meseci rade bez zastoja, sa vremenskim iskorišćenjem preko 98 procenata RTB - rekao je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

Foto: Promo/rtb.rs

Uspešno je završen remont koji se, inače, radi jedanput godišnje.

Foto: Promo/rtb.rs

Ovog puta smo remontovali glavnu duvaljku u Fabrici sumporne kiseline. Remont su obavili naši ljudi, majstori uz pomoć instruktora iz "Simens"-a. Duvaljka je "srce" FSK-a koja "izvuče" i prebaci u fabriku 155.000 kubika sumpor-dioksida na sat, otrovnog gasa od kojeg su do pre tri godine dve trećine (100.000 kubika) išle u vazduh i trovale građane, a samo 50.000 kubika "prevođeno" je u sumpornu kiselinu. Sada se svih 155.000 kubika "prevodi" u kiselinu i iz nje u Prahovu dobija veštačko đubrivo koje država Srbija više ne uvozi, već proizvodi upravo iz ovog inputa (ulaza) - sumporne kiseline iz fabrike RTB-a Bor. Remontom smo pripremili postrojenje da narednih 12 meseci radi bez zastoja, sa vremenskim iskorišćenjem preko 98 procenata, i da može izvoditi projektovane parametre - ovo je danas u krugu Fabrike sumporne kiseline izjavio Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a.

Foto: Promo/rtb.rs

Blagoje je čestitao svim radnicima, inženjerima, stručnim ljudima i majstorima koji su učestvovali u remontu i uspeli da ga "skrate" za dva dana (trajao je šest od predviđenih osam dana).

Čelni čovek kombinata bakra je dodao da je proizvodnja počela, postrojenje radi izuzetno dobro, punim kapacitetom, znatno bolje nego poslednjih nekoliko dana pre remonta.

Foto: Promo/rtb.rs

Osim duvaljke, remontovani su svi prateći objekti – fleš-peć u Topionici (prezidan je svodni, krovni deo), skruber, "zakrpljeni" svi cevovodi koji su se vremenom istrošili, što je i normalno jer fabrika radi godinu dana, svi pristupni prilazi i odlazni putevi na samom postrojenju, pregledane elektroinstalacije, sve doterano na polazne parametre i spremno za rad naredne godine.

Daljinac

(J.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misha

    6. novembar 2017 | 20:49

    Svaka čast Gospodinu Spaskovskom što je uspeo još jedan projekat da završi uspešno. Borani znaju kakav je bio vazduh pre završetka nove topionice, a pogotovu oni koji žive u centru grada, zahvaljujući njemu, Borani imaju čist vazduh.

  • miki

    6. novembar 2017 | 19:44

    Sta nova topionica znaci za grad, to znaju samo borani. Drago mi je da moja deca nece morati da udisu borski dim. A hejterima da kazem da je za novu topionicu zasluzan licno Sosa jer da ga nije bilo, borani bi zauvek (kao i u prethodnih 50tak godina) udisali pola periodnog sistema elemenata.

  • hana

    6. novembar 2017 | 23:09

    Ovaj covek je omiljen medju Boranima jer svu svoju energiju trosi i ulaze u RTB i u Bor i da nije toliko vredan i uporan Bor ne bi bio sada cist,a bio je crna rupa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA