1

97 GODINA ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU: Doneti tri zakona da bismo zatvorili poglavlje 7! (FOTO)

- Nema ulaska Srbije u EU dok se ne uredi intelektualna svojina (IS), a nema IS bez Zavoda za IS - istakao je Vladimir Marić, direktor zavoda i podsetio na to da je naš najveći uspeh  otvaranje poglavlja 7 posle koga smo dobili od EU merila šta treba da radimo da bismo ga zatvorili

Srbiji su neophodna još tri zakona da bi zatvorila poglavlje 7 koje se tiče prava intelektualne svojine, konstatovao je danas v.d. direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić na svečanosti povodom 97 godina postojanja Zavoda. Pored niza drugih propisa koje treba da donesemo da bismo zatvorili to poglavlje, što pre treba doneti Zakon o autorskim i srodnim pravima, Zakon o patentima i Zakon o žigovima.

Evropi bitna zaštita autorskih prava, a kod nas piraterija i dalje cveta (FOTO)

Zašto je INTELEKTUALNA SVOJINA više nego važna za naše pridruživanje Evropskoj uniji?

- Nema ulaska Srbije u EU dok se ne uredi intelektualna svojina (IS), a nema IS bez Zavoda za IS - istakao je Marić i podsetio na to da je naš najveći uspeh  otvaranje poglavlja 7 posle koga smo dobili od EU merila šta treba da radimo da bismo ga zatvorili.

Jedna od obaveza je da ih na šestomesečnom nivou izveštavamo šta smo uradili na polju svojine što, kako smatra Marić, ne treba da bude problem jer je "Srbija ekspertski sposobna za taj nivo". Tome u prilog ide podatak koji je izneo da smo u zemlji smanjili pirateriju sa 80 na 67 odsto, što je dobar rezultat, ali da je svetski prosek negde 39 odsto.

Foto: Marko Jovanović

Prema podacima zavoda stiglo je 880 prijava žigova, a to je dokaz da je porastao broj prijava.

- Beležimo bitan, ali konstantan rast svih prijava iz oblasti IS što je dokaz da se privreda budi. Uporedo je smanjen broj državnih službenika, što je dokaz da radimo efikasnije - otkriva Marić.

Foto: Marko Jovanović

Kako je objasnio, poštovanje intelektualne svojine se u osnovi svodi na to da na kraju dana neko nešto mora da plati.

- Izvor svih problema u svim zemljama leži u tome što su ljudi voljni da nešto uzmu, ali ne i da za to nešto daju. Država je ta koja to treba da uvede u neke tokove - istakao je Marić.

Foto: Marko Jovanović

Tom prilikom, prvi čovek ZIS i Olga Spasić, rukovodilac odeljenja za podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu u Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu potpisali su Memorandum o razumevanju, čime je, kako je rekla Spasić, "Srbiji odato priznanje da je u oblasti elektronskog prijavljivanja patenata među vodećima u regionu".

Foto: Marko Jovanović

Godišnjicu je zaposlenima u Zavodu čestitao i pomoćnik ministra prosvete za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem Saša Stojanović.

Inače, Srbija je potpisnica svih konvencija iz oblasti intelektualne svojine kojima administrira Svetska organizacija za intelektualnu svojinu, dok je od 2010. godine članica i Evropske patentne organizacije.

Daljinac

(S. Vasić)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: srbija poglavlje-7 zavod-za-intelektualnu-svojinu vladimir-maric eu
Najnoviji komentari
  • D
    Djole

    Rece i ostade ziv, covek koji je poslednjih vise godina direktor a radio u koirst korisnika a ne u korist autora i nosilaca prava... Sramota je za jednu drzavu da ovak covek predstavlja jednu takvu insitituciju koja uskoro salvi 100 godina postojanja ! Zalostno drzavao zalosno.. ovoga hitno treba smeniti ... ovaj ce nam napraviti probelm i oko poglavlja7 jer nije dovoljno strucna. Gde je Profesor Slobodan Markovic koji je jedini pozvan da bude deo price o intelektualnoj svojini u ovoj drzavi. A Maric on radi na stetu autora i nosilaca prava u korist korisnika to nigde nema na svetu...Pitaj te SOKOJ, PI i OFPS koliko se muce da ostvare prava cak su tuzili ustanovnom sudu i dobili pozitivnu presudu a ovaj se napravio lud i do dana danasnjeg nije promenio zakon , koji gura kroz drzavu a niko od strucne javnosti zakon nije video... SRAMOTA

Transfuzija u Srbiji bezbedna koliko i u ostalim zemljama: Nijedan test nije 100% bezbedan

SKANDALOZNI PODACI: Više od tri miliona Srba nema validnu adresu, žive u ulicama bez broja

Osuđenici u Srbiji uče za pekare, vаrioce, brаvаre, stolаre: Dok su u zatvoru završavaju školu (FOTO)

Upoznajte "srce i dušu" srpskih telekomunikacija: Otvoren Državni data centar (FOTO)

Vreme kakvo ne pamtimo: U Zaječaru MINUS 1 u Loznici PLUS 19 stepeni

007: Dobrodošli u tajne naučne agencije (FOTO)

Uznemirujući kadrovi iz Valjeva: Odleteo krov sa škole, oštećeno na desetine objekata, počupana stabla, letele košnice (FOTO)

Crkvene usluge sve skuplje: Poskupelo svećenje vodice?

I deca migranti dočekaće praznike uz Deda Mraza: Srbija pokazala da je spremna da prihvati sve kojima je potrebna pomoć

Opasna pojava u Srbiji: Masovno se gaje pečurke koje deluju kao LSD, uzgajaju se u kućama

TV PRESEK U 10: U Beogradu rasprava o podeli imovine SFRJ; AMSS upozorava vozače na jak vetar na putevima; Miloš Teodosić se vratio na velika vrata u NBA (VIDEO)

NATO i Srbija na zajedničkom projektu: Obučavaju iračke medicinare u Nišu (FOTO)

Učenici iz Srbije osvojili pet bronzi na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpiji

Vozači, oprez: Duva jak vetar sa bočnim udarima opasnim po vožnju

Današnja vremenska prognoza (12. decembar 2017): Proleće, nismo te prepoznali! Najviša dnevna temperatura čak 18 stepeni

Dodeljene nagrade za "Najevropljanina": Među dobitnicima Palma, Folić, Čadež

Put kod Vranja nedavno rekonstruisan, a sad ga načelo KLIZIŠTE: Ispod njega provalija duboka 60 metara, svi strahuju od novih padavina

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak 12. decembar 2017. godine

Anita je dokaz da sudbina postoji! Uprkos svemu završila je fakultet, a nije ni sanjala da će joj datum rođenja izabrati zanimanje (FOTO)

TV PRESEK U 17: Inspekcije u vrtićima zbog boginja; Kako do slobodnih dana za praznike? Zvezdino košarkaško pojačanje (VIDEO)

Ministarstvo gasi požar: U Srbiji nema bebi hrane zaražene salmonelom

PRAVA ISTINA O MATIČNIM ĆELIJAMA IZ PUPČANE VRPCE: Najpoznatija srpska doktorka otkriva da li stvarno leče ili je to - "PREVARA VEKA" (FOTO)

Kako da dobijete 9 slobodnih dana oko Božića, a uzmete na poslu samo 3 (detaljne instrukcije)

Male boginje se otele kontroli: Ministarstvo zdravlja najavilo vanrednu proveru sve dece u vrtićima

U Draganovim vozovima 32 godine su svirali trubači, a sad je otišao u penziju kao car: Na poslednjem peronu dočekalo ga je iznenađenje (VIDEO)

TV PRESEK U 14: Vučić najavio stanove za vojsku i policiju; Rusija se povlači iz Sirije; Zvezda protiv Rusa, a Partizan protiv Čeha (VIDEO)

Drama u Novom Sadu: Žena primila krv od dobrovoljnog davaoca i dobila HIV

BAT započeo projekat prevencije dostupnosti duvanskih proizvoda maloletnim licima

Kragujevčane je samo jedan zalogaj kolača odveo u Brčko: Tajni recepti tradicionalnih bosanskih specijaliteta (FOTO)

Najduža gondola na svetu počinje sa radom do krаjа 2018. godine: Zlatibor dobija i Sportsku halu