≫ 

Novi broj Nedeljnika je na kioscima: Pročitajte ispovest života predsednika SANU Vladimira Kostića (FOTO)

Svi čitaoci na poklon dobijaju i Njujork tajms na srpskom jeziku

  • 1

Od danas, 16. novembra, na kioscima se može naći novi broj časopisa Nedeljnik koji svojim čitaocima donosi ispovest predsednika SANU Vladimira Kostića; čudesnu sudbinu glumca Miloša Miloševića, srpskog Džejmsa Dina; priču o vezi Srbi i NBA...  Svi čitaoci na poklon dobijaju i Njujork tajms na srpskom jeziku.

Sve tajne mladog Milomira Marića i Original magazin na poklon: Novi broj Nedeljnika je na kioscima! (FOTO)

Foto: Promo

KOSTIĆ O SVEMU - Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, u velikom životnom intervjuu govori o odrastanju, košarci, obrazovanju, medicini, zdravstvu, srpskoj naciji i kulturi, politici, devedesetim, Kosovu i Metohiji, SANU, Zoranu Đinđiću i spomeniku...

- Pripadam generaciji čija je jedina prava politička borba i pobeda bio 5. oktobar, uprkos pokušajima da nas ubede da se tako nešto nije ni dogodilo - kazao je Kostić u velikoj ispovesti Nedeljniku.

MILOŠ MILOŠ - Na dan izlaska ovog broja Nedeljnika u Jugoslovenskoj kinoteci se otvara izložba posvećena Milošu Miloševiću, glumcu koji je pretendovao da bude novi Džejms Din i koji je u samo dvadeset pet godina života uspeo da spakuje druženje sa Alenom Delonom, ljubav sa Natali Delon i Džejn Fondom, da u dvadeset meseci boravka u SAD postane naš najuspešniji glumac u Americi posle Karla Maldena...

Sve je ličilo na holivudski film do one noći kada je njegov leš pronađen u kupatilu vile Mikija Runija pored beživotnog tela Runijeve supruge. Tada počinje jedna od najvećih misterija Holivuda...

Printskrin: Twitter/NBA History

SRBI I NBA - Zvanična istorija i statistika, a znamo koliko preko Bare vole statistiku i polažu na nju, reći će vam da je sve to sa "našima i NBA" počelo kada je jedan bradati momak iz Prijepolja, koji mesec pre pada Berlinskog zida, obukao dres najvećeg košarkaškog tima osamdesetih godina, Lejkersa.

Hroničari ove igre vratiće vas nešto više unatrag, govoriće o "Pistol" Pitu Maraviću, te o boravku Krešimira Ćosića na Univerzitetu Brigam Jang. A postoji još jedan početak, verovali ili ne, jednog kasnog proleća 1988. godine u Skadarliji. Ostalo je, nažalost, nepoznato ime tog junaka. Možda je i to prikladno - one

prave legende nikad ne preuzimaju zasluge na sebe...

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

LJOSA I MONASI - Španija je ovih dana bila na korak od vraćanja u nepatvoreno varvarstvo kakvo podrazumeva nacionalizam, nazadovanje u epohe koje nam se činilo da smo prevazišli, a koje su uvek tu, i iz senke prete da vaskrsnu mržnju i neprijateljstvo, stari fanatizam koji se krije iza svih ubistava. Monasi možda to ne znaju, ali radeći to što rade, oni održavaju korene naše civilizacije u životu, brane nas od političke i moralne dezintegracije, od povratka u primitivno divljaštvo..." - odlomak je nove kolumne Marija Vargasa Ljose objavljene u Nedeljniku.

Printksin: Telegraf

VRŠNJAČKO NASILJE - Ispod drveta jabuke ne može da rodi kruška. A od toga kako smo je gajili, zalivali, negovali, u kakvim je klimatskim uslovima rasla, zavisi i kakve će plodove da rađa. Tako je i sa decom. Od toga u kakvom su okruženju rasla zavisi da li će izrasti u "gorke plodove". Kakva će biti sutra ta devojčica ako danas šamara drugaricu u školskom toaletu i preti joj smrću? Da li će kad postane muškarac da bije sutra svoju ženu taj klinac koji danas batina druga iz razreda, a uz to mu "zalivaju" mačo-nacionalističko-šovinistički imidž? Kakve će biti te generacije, ta budućnost zemlje? Veliko istraživanje

Nedeljnika.

Foto: pixabay.com

"PASOKIZACIJA" - O krizi levice u Evropi za novi Nedeljnik piše Željko Pantelić.

U godini na izdisaju stranke levog centra potučene su na svim izborima u državama članicama EU i ostale su bez vlasti u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Austriji, Češkoj.

Vlade sa tragom "crvene boje" mogu se videti još samo u Rimu, Stokholmu, Bratislavi i Lisabonu. Istini za volju, italijanska vlada je mnogo bliža centru nego levici. Gubitak vlasti i porazi socijalističkih i socijaldemokratskih partija ne bi bili toliko alarmantni, događalo se i ranije, da nisu praćeni ubedljivo najgorim rezultatima u istoriji stranaka koje pripadaju porodici demokratskih i progresivnih stranaka na Starom kontinentu.

Glavnjača, popularni naziv za zgradu Uprave grada Beograda koja se nalazila na Studentskom trgu. Ime su joj dali robijaši smešteni u podrumima, gde je bio zatvor. Foto: Arhivska fotografija

TAJNA GLAVNJAČE - O najpoznatijem zatvoru, u kojem se igra i mnogo scena u seriji "Senke nad Balkanom", za novi Nedeljnik pisao je Dejan Stojiljković, jedan od scenarista serije.

U Glavnjači su boravili protivnici režima i dinastije, ali su se režimi, pa i dinastije, dovoljno često menjali da je današnji zatvorenik sutra mogao postati ministar. Ta mogućnost je tamničarima nalagala kakav-takav oprez i sprečavala ili bar ublažavala najgore brutalnosti.

Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

HARIZMATSKI VOĐA - Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović piše za Nedeljnik ogled o harizmatičnom vođi.

- Najduže ostaju na vlasti upravo oni koji uspeju da izazovu kod naroda kombinaciju divljenja, straha i ljubavi prema sebi. To potvrđuje i jedan od prvih zapisa u istoriji srpske političke misli u kome Stefan Prvovenčani obrazlaže veoma dugo vladanje svoga oca Stefana Nemanje time što "on bejaše i divan i strašan" - piše Simeunović.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    16. novembar 2017 | 09:09

    Teško nama kad nam je jedina pobeda 5 oktobar.Taj datum je najveći poraz, bruka i izdaja. To je samo prividna pobeda Soroša i njegovih satrapa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA