≫ 

Epidemiju malih boginja je nemoguće zaustaviti: Uznemirujuće izjave, najviše su oboleli predškolci

Dobro pročitajte ovaj tekst. Spas postoji

  • 1

Od malih boginja (morbila) u Srbiji su najviše obolela deca predškolskog uzrasta, a takva situacija epidemiolozima ukazuje da je epidemiju nemoguće zaustaviti. Spas može biti samo vakcinacija MMR vakcinom, čiji je obuhvat, na sreću, otkako je počelo obolevanje, počeo da raste u poslednjih mesec dana.   

Evo da li vas vakcina koju ste primili pre 40 godina i dalje štiti od malih boginja koje se šire po Srbiji!

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" od pоčеtка окtоbrа 2017. gоdinе pa sve do danas u Srbiјi je registrovano 202 obolelih od malih bоginjа, оd којih je 50 lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеno u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Tоrlак".

 - Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа је uzrаstа tri mеsеcа, а nајstаriја 48 gоdinа. Nајvеći brој оbоlеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа - navodi "Batut".

Оd uкupnоg brоја оbоlеlih, 37 odsto је bilо hоspitаlizоvаnо ili је hоspitаlizаciја u tокu. Оd tеžih коmpliкаciја mаlih bоginjа rеgistrоvаnа је upаlа plućа коd 15 оbоlеlih оsоbа.

Еpidеmiјe mаlih bоginjа prijavljene su na Коsоvu i Mеtоhiјi, Kraljevu, Bujanovcu i u Beogradu, i svuda među obolelima prednjače deca i omladina.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Predrag Kon upravo je na Fejsbuku istakao da takva situacija ukazuje da je epidemiju u Beogradu nemoguće zaustaviti.

U Beogradu dominiraju oboleli predškolskog uzrasta kada su male boginje u pitanju. To sigurno ukazuje da je nemoguće zaustaviti epidemiju. Moguće je suzbijanje i smanjenje ukupnog broja obolelih sprovođenjem imunizacije u toku same epidemije morbila - napisao je Kon.

Foto-ilustracija: Wikimedia

NAJUGROŽENIJI DECA I OMLADINA

Njegov kolega prof. dr Branislav Tidorović kaže za Telegraf.rs da se na ovakvu situaciju skretala pažnja još 2012. godine.

Ne treba da se plašimo, apsolutno nema opravdanja za paniku ali ima opravdanja za oprez. Među obolelima  dominiraju predškolska deca i oni stariji od 20 godina, dakle, oni koji su svojuevremeno primili jednu dozu vakcine a što nije dovoljna zaštita. Mišljenja sam da neće biti velike već lokalne epidemije. Najugorženiji su dole na KiM - objašnjava Tiodorović.

Foto: AP/Tanjug

Prema njegovim rečima sada je, pored vakcinacije, najbitnije da pedijatri urade svoj deo posla, ali u tome mora država da im pomogne:

- Kada kažem država, mislim na to da ih ima malo u odnosu na broj dece i patologiju sa kojom se mi nosimo. Kako pedijatar da pregleda dete, ustanovi da li hoda, priča, i porazgovara sa roditeljem za 3 do 5 minuta, za to je potrebno 15 minuta do pola sata.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

RASTE BROJ VAKCINISANIH (Tabela za Beograd)

Ono što je trenutno dobro, jeste da je obuhvat MMR vakcinom počeo da raste u poslednjih mesec dana u svim sredinama, a pogotovo u malim mestima.

- Veliki vakcinalisti, kada su ih pitali šta da se radi kada se vratila bolest iskorenjena vakcinacijom, rekli su da će opet ljudi početi da se vraćaju tim vakcinama. Otud sada imamo porast obuhvata. Da se razumemo, nismo mi jedini koji kažu da vakcina obavezna. Sredinom godine su je kao obaveznu uveli i Italijani, pa i Francuzi kada su videli da je vrag odneo šalu. Jednom Šveđaninu kada lekar kaže da treba da primi vakcinu kao i njegovo dete, on uopšte ne razmišlja jer veruje u sistem, veruje u lekare. A mi imao nepoverenje. Istina, u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj nije obavezna vakcinacija, ali tamo je uvek obuhvat vakcinacijom 95 odsto - navodi na sagovornik.

VRLO ZARAZNI ALI I OSETLJIVI MORBILI 

Pad obolelih on očekuje za mesec-dva:

-  Morbili su veoma zarazna bolest, vrlo lako se prenose. Dovoljno je da u jednoj prostoriji neko ko je bolestan prođe i prenese virus morbila na 15 osoba. Sa druge strane, oni su i veoma osetljivi. Naime, dovoljno je da prostoriju u kojoj je bilo obolelo dete otvorite i provetrite, posle 5 minuta neće biti virusa, uginuće ako se u eđuvremenu nije "preselio" na drugu osetljivu osobu.

Daljinac

Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The Spatula

    21. novembar 2017 | 14:29

    Kad narod izgubi veru u vlast, u sebe, dolazi do ovoga. Svi lazu, obmanjuju, kome vise verovati? Nekad je bilo normalno i obavezno vakcinisati se. Ali je isto tako bilo normalno da neko za nesto odgovara ako vakcine, lekovi, nisu u redu. A sada... Ubedjuju nas, a ko zna da li vakcinisu svoju decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA