Nezaposlenima u Srbiji je najvažnija plata za koju će raditi, a više od 80 odsto zaposlenih bi sutra promenilo posao!

Rezultati istraživanja pokazuju da veliki broj nezaposlenih bira uslove pod kojima bi radio

  • 7

U istraživanju portala infostud.com, u kome je učestvovalo 393 osobe, otkriveno je mnogo zanimljivih podataka. Ovaj broj ispitanika obuhvatio je 57,5 procenata nezaposlenih, a 31,3 posto ljudi koji imaju posao, dok 11,2 odsto ispitanika se i dalje školuje.

Ponuda poslova bogata, lista široka, a interesovanje NIKAD MANJE!

Za nezaposlene osobe, koje su u potrazi za poslom, najvažniji kriterijum pri izboru kompanije za koju će raditi je visina primanja, dok su kod zaposlenih lica, koje žele da menjaju firmu, najbitniji međuljudski odnosi i priznanje za obavljeni rad.

Zanimljivo je da najveći broj kandidata za posao kojima su najvažnija primanja upravo jeste nezaposlen, jer to jasno ukazuje na činjenicu da možda zato što im je upravo plata najvažniji adut, i ne mogu da nađu neki posao, pa da pokušaju da svojim radom i zalaganjem sebi poboljšaju uslove.

Osim novca, najvažnije stavke za nezaposlene su radno vreme, sigurnost posla i mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja, a većina ispitanika, tačnije 51,3 odsto, kaže da nije bitno da li će zaposlenje naći u struci za koju su obučeni, ili van nje.

Interesantan je i podatak da zaposleni ne pominju u većoj meri radno vreme, iako bi voleli da ga imaju, ali su svesni da su često prinuđeni zbog obima posla da ostaju duže na radnom mestu, ali nezaposlenim osobama je radno vreme veoma bitna stavka, odmah posle plate za koju bi radili.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Gotovo svi nezaposleni ispitanici spremni su na volontiranje kod određenog poslodavca, ukoliko bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja, pri čemu bi njih 40 posto bilo spremno da volontira do mesec dana, 30 procenata do tri meseca, a 11,5 procenata i do godinu dana.

Ovo poslednje je svakako pozitivna stavka, jer budući da nemaju posao, ne gube ništa ukoliko pokušaju da se snađu u nekoj kompaniji i sebi omoguće određenu nadoknadu za rad.

Istraživanje je pokazalo da najviše traže poslove preko specijalizovanih sajtova za zapošljavanje, zatim preko porodice i prijatelja, Nacionalne službe za zapošljavanje i društvenih mreža.

Za zaposlene ispitanike, najvažniji kriterijumi na radnom mestu su, posle međuljudskih odnosa i priznanja za obavljen rad, dinamičnost posla i plata, koja je tek na četvrtom mestu.

Zaposleni vole da im je atmosfera na radnom mestu koliko-toliko pozitivna i manje stresna, a novac koji primaju na kraju meseca svakak jeste važan, ali daleko od prvog mesta.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Takođe, njih 49 procenata radi u privatnim kompanijama pretežno u domaćem vlasništvu, 25 procenata radi kod stranih privatnika, dok su ostali u kompanijama u pretežno državnom vlasništvu.

Skoro dve trećine, tačnije 63 posto ispitanika koji imaju posao, istaklo je da planiraju da ga promene u narednih godinu dana, 18 procenata bi to učinilo samo ako budu prisiljeni, dok ostatak ne razmišlja o promeni posla.

Činjenica da je toliko veliki broj zaposlenih koliko sutra spreman da promeni posao, znak je za poslodavce da razmisle o uslovima radnika koji su im važni i značajni.

Istraživanje je pokazalo i da mladi, po završetku školovanja, najčešće očekuju da će posao dobiti u roku od tri meseca. Ono što mnogi ne znaju, jeste da im neće Nacionalna služba za zapošljavanje naći posao, bar ne tako lako, već da i sami moraju da se angažuju i uključe u potragu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    24. novembar 2017 | 15:32

    E sada...ima nezaposlenih koji si mogu priuštiti da biraju gdje i kada budu radili. Ima i onih koji su prisiljeni da rade bilo šta i bilo gdje bez obzira na određene uslove. A zaposleni...malo tko radi u dobroj firmi s dobrim uvjetima naprosto zato šta takvih firma skoro da i nema.

  • Vlada

    24. novembar 2017 | 15:15

    Nikada ni jednu kaznu nisam imao i pre 4 godina mi izmedju dva vozila u pokretu ilzeti i naleti na moj auto devojcica. Udario sam je bez tragova kocenja posto sam isao 25km/h. Oslobode me na sudu pa to ode na apelacioni a apelacioni vrati na ponovni i opet me oslobode i sada je na visi. 4 godine kako nigde ne mogu da konkurisem. Ni kriv ni duzan nikada nista lose nisam uradio. I koga da tuzim posle zbog toga sto 4 god nisam mogao i propustio silne konkurse. Dva puta su me oslobodili i sada cekam konacno

  • Kata

    24. novembar 2017 | 19:05

    Bolje je dzabe raditi nego dzabe sedeti. A sve dodje na naplatu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA