Danas se najbolje jede u Budisavi: Tope se čvarci, veze kobasica i celim selom širi se miris mesnih delikatesa (FOTO)

Šta čekate? Taman dovoljno vremena da se stigne na ručak

  • 4

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za kulturu Daliborom Rožićem prisustvovao manifestciji "Zabijačka", koja se po drugi put održava u prigradskom naselju Budisava, a u organizaciji Udruženja građana "Oživimo Budisavu".

Posle više od 20 godina meštani Rumenke dobijaju kanalizaciju: Radovi na izgradnji priključaka biće gotovi i pre roka (FOTO)

To Udruženje pozvalo je sve meštane da posete ovu, sada već tradicionalnu manifestaciju, i da učestvuju u takmičenju u topljenu čvaraka, pravljenju kobasica, švargle i ostalih delikatesa.

Foto: novisad.rs/Promo

- Veliko mi je zadovoljstvo što prisustvujem manifestaciji kojoj je ovo drugo po redu zvanično izdanje, odnosno koja je odavno poznata u ovom selu, a to je nekadašnji svinjokolj, današnja zabijačka. Zabijačka je poznata malo starijim generacijama, dok za mlađe ona predstavlja ručak posle svinjokolja - rekao je Vučević.

Želja organizatora je da Budisava opet postane prepoznatljiva po svinjokolju i da se time izdvoji, kao što svaki deo Novog Sada, a posebno prigradska naselja imaju svoje specifičnosti. Upravo ta šarenolikost čini bogatu i jedinstvenu kulturnu ponudu Novog Sada čime privlačimo domaće i strane turiste.

Foto: novisad.rs/Promo

- Budisavska "Zabijačka" ima kulturloško-socijološki, ali i ekonomsko-privredni karakter, tako da greši svako ko je svodi na puki vašarski nivo. Ovo je mesto susreta ljudi, jačanje bliskosti i prijateljstva i dobrosusedskih odnosa, a oduševljen sam odzivom građana koji su došli u velikom broju i pored loših vremenskih uslova.

Ekipama koje se takmiče, gradonačelnik je poželeo sreću u spremanju specijaliteta.

Foto: novisad.rs/Promo

- Kako vidim, biće tu kobasica, džigerice, čvaraka i ostalog. Želim vam da oživite ovo naše selo, i da Budisava bude mesto poznato po ovoj manifestaciji kao nekada - poručio je Vučević.

I ove, kao i prethodne godine, Gradska uprava za kulturu podržala je održavanje te manifestacije, a za učešće se prijavilo čak 25 ekipa.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. novembar 2017 | 14:04

    Novembar mesec,29 novembar koji je bio dan republike odnosno bio je poznat po svinjokolju,taj dan su se svinje klale,topili cvarci i ostali mesarski radovi!

  • Sasa

    26. novembar 2017 | 13:33

    Srbija 2017.Ljudi na Mars a pvi u srednji vek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA