≫ 

Kristina (27) je srpska Pokahontas: Javila nam se iz Amazona i otkrila kako je postala princeza jednog plemena (FOTO) (VIDEO)

  • 7

- Skupile su se oko mene i stidljivo smeškale, domunđavale, baš kao što to rade devojčice kada ih je sramota. Osećala sam da im je drago što mogu to da urade. Počele su da me ukrašavaju i za minut sam dobila suknjicu od pruća, ukrašene šarene peruške na glavi i crvene tribale po licu. Pletenica se podrazumevala. I tako je Srbija dobila svoju Pokahontas, a ja postala deo plemena u Amazonu - počinje svoju priču Kristina Stepanić (27).

Na Ekvador, jedinstvenu zemlju, koja je po specifičnostima, istoriji i lepotama sjedinila vatru, vodu i zemlju, otišla je pre dve nedelje i, iako bi želela da bude drugačije - ostaće tamo još samo 15 dana.

Foto: Privatna arhiva

Za početak, to je zemlja u čijem glavnom gradu je centar sveta - jedino mesto na planeti gde linija Ekvatora preseca planine, dok na ostalim delovima zemljine površine prolazi kroz džunglu ili okean. Određivanjem ove tačke došlo se do otkrića da je zemlja elipsastog oblika, kao i do saznanja da postoje polovi.

Foto: Privatna arhiva

U ovoj predivnoj zemlji je i najviši vulkan na svetu, Kotapaksi. Ekvador ima Amazon, Ande i Pacifik, velike reke, vodopade, jezera i čak 11 nacionalnih parkova. Ovih mesec dana, Ekvador ima i našu Kristinu.

- Odmah smo se našli on i ja, prepoznala sam sebe u ljudima Ekvadora, naročito u onima koji žive u plemenu u džungli Amazona. Dočekali su me sa ushićenjem i odmah mi pokazali kako love, kako prave posude i kuće, upoznala sam njihove ljubimce (pse, papagaje i mačke) - kaže Kristina.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Posle toga usledilo je ono čemu se najviše nadala.

- Na red je došlo sređivanje za tradicionalni ples oko vatre. Naravno da sam i ja igrala. Devojke su mi za minut isplele suknjicu od pruća, stavile na glavu ukrašene šarene peruške i nacrtale crvene tribale po licu. A pletenica se podrazumevala. I tada je usledilo ono najbolje - priča mi zadovoljno.

Foto: Privatna arhiva

Iako je u modernom svetu udvaranje skoro pa izumro čin, tamo duboko, u tom malom delu amazonske džungle, potpuno je drugačije.

- Tradicionalni ples se izvodi oko vatre. I baš ta tradicija nalaže da igraju muško i žensko u paru, ali tako što devojke sednu u krug, a momci im prilaze. Oni sviraju, a devojke igraju. U principu se vrtiš oko svoje ose i tapšeš rukama - objašnjava.

Foto: Privatna arhiva

Baš kao što je i Pokahontas radila. A i njeno ime znači da se vrti kao čigra.

Na trenutak zaboraviš na sve drugo i vratiš se u vreme kada su muškarci preuzimali prvi korak, a devojke se stidljivo osmehivale.

- Devojke nisu naročito pričljive, ali definitivno im se sviđa ta procedura, kao što im se svidelo i što su mogle da me iscrtavaju. Delovale su mi kao devojčice kad se nešto slatko domunđavaju i kikoću. Mnogo su lepe, imaju gladak ten, sjajne oči i divne duge kose - kaže Kristina zadivljeno.

Foto: Privatna arhiva

I zadovoljno, jer joj se desilo nešto što će moći da prepričava do kraja života. Srbija je dobila svoju Pokahontas.

- A ja sam postala deo plemena u Amazonu. Naravno da je to jedno potpuno novo iskustvo i da sam bila van sreće od sebe - završava priču lepa 27-godišnjakinja, koja radi kao turistički vodič i koja je do sad već obišla pola sveta.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Daljinac

(J. Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA