≫ 

Bolnica "Sveti Sava" dobila novi skener (FOTO)

Bez urađenog skenera nijedan moždani udar ne može adekvatno da se leči

  • 1

Specijalna bolnica "Sveti Sava" sada ima dva skenera jer je i novi posle instalacije i neophodnih provera danas počeo sa radom.

SRPSKE BOLNICE OVO NE PAMTE: Posle porođaja doživela moždani udar, lekari spasli život 19-godišnjoj mami

Zbog promene vremena i temperaturnih oscilacija, ovih dana je u svim neurološkim ustanovama povećan broj prijema pacijenata. Moždani udari ne zaoblaze ni mlade, ni stare. To je najčešći uzrok umiranja kod žena, a drugi kod muškaraca.

Godišnje se u Srbiji registruje gotovo 25.000 novih pacijenata - četvrtina onih koje zadesi moždani udar bude zbrinuta u Bolnici "Sveti Sava" u Beogradu. Da brže i bolje pomognu pacijentima neophodna je i najbolja dijagnostika.

Direktor Milan Savić rekao je da je ovo važan dan za bolnice i sve pacijente jer će novi skener omogućiti bržu, precizniju i kvalitetniju dijagnostiku sa manjom dozom zračenja.

- Ovo je drugi skener u bolnici, što će omogućiti da naša ustanova koja radi 24 sata ima stalno funkcionalan skener - rekao je doktor Savić za "RTS".

Prema njegovim rečima, ono što je veoma važno jeste da se skener nalazi na prijemnom, trijažnom odeljenju što skraćuje proceduru od ulaska pacijenta do dijagnostike jer, kako kaže, bez urađenog skenera nijedan moždani udar ne može adekvatno da se leči.

Printskrin: RTS

Doktor Savić upozorava pacijente da ako primete da im slabi ruka ili noga, da ne mogu da govore, da im pada oko, da ne mogu da vide dobro, moraju odmah da zovu Hitnu pomoć jer su sve efikasne terapijske procedure vezane za vreme i u nekoliko sati.

Za nabavku najnovijeg skenera izdvojeno je 60 miliona dinara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    4. decembar 2017 | 11:15

    Japanci su zakon u svim oblastima. Evo ovaj skener je TOSHIBA..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA