≫ 

Dve stvari koje mogu da vam sačuvaju novac u 2018. godini, a tiču se saobraćajnog znaka i parking mesta

Često se desi da prilikom saobraćajne nesreće vozači zaista nisu krivi već je u pitanju loša signalizacija ili zapušten znak

  • 0

Nije retka pojava da vozač napravi prekršaj ili izazove saobraćajnu nesreću jer nije mogao da pročita šta piše na saobraćajnom znakuU takvoj situaciji veoma je važno nabaviti dokaze da je saobraćajni znak bio prljav i da nije bilo moguće videti upozorenje, jer prljav znak je nevažeći znak!

Ako sa detetom pretrčavate ulicu van pešačkog prelaza preti vam ozbiljna novčana kazna

Često se desi da prilikom saobraćajne nesreće vozači zaista nisu krivi već je u pitanju loša signalizacija ili zapušten znak. Zbog kiše, snega vetra, zemlja se taloži na kolovozu, a prljavštinu vozila dižu i zapljuskuju znak, toliko da vremenom postaje nevidljiv.

Ako je znak prljav da vozač ne vidi šta na njemu piše, onda je taj znak nevažeći! Pa ako se desi da prekorači brzinu i za to dobije kaznu, vozač nije obavezan da je plati ako nabavi dokaz da je znak bio prljav i nečitljiv, tačnije potrebno je samo da fotografiše sporni znak.

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Pixabay

Na osnovu Zakona o javnim putevima i Zakona o bezbednosti saobraćaja, nadležni su dužni da održavaju put. Kada su u pitanju državni putevi to rade JP Putevi Srbije, dok lokalne puteve čiste putarska preduzeća koje angažuje opština.

- U redovno održavanje javnog puta spada i čišćenje signalizacije - stoji u Zakonu o Javnim putevima u Članu 58. stavka 9.

Isto važi i za parking mesto, ako je pod snegom i neočišćeno niste dužni da platite parking za vaš automobil.

Sa verodostojnim dokazima ne samo da možete izbeći da platite kaznu, već možete da naplatite i odštetu.

Daljinac

(J.J.K/j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA