Uzgajivaču je ludački krenula prodaja 2 vrste kaktusa. Kada je shvatio zašto, sve je batalio zbog straha od robije! (FOTO)

Mora da su umirali od smeha što naivni matorac pojma nema šta prodaje

  • 7

Nedoumica uzgajivača kaktusa - zašto je na vašarima skočila prodaja dve vrste ovog cveća, Pejota i San Pedra, i zašto ih prodaje samo u sumrak i samo mladima, rešena je. Ovo su kaktusi koji sadrže halucinogene! Odgajivač kaktusa našao se u čudu - znači mojim cvećem se drogiraju?!

Božidar živi sa kaktusima, sadi ih pincetom, i čeka 7 godina da ugleda samo jedan cvet: Neki od njih leče najteže bolesti (FOTO)

Ovaj čovek kaže da dugo nije shvatao šta se promenilo u potražnji kaktusa i zašto su sva stara pravila pala u vodu.

- Dođe mi par momaka na tezgu, pitaju za San Pedro i komentarišu da mora da košta bar 1.000 dinara. Kaktus mi je bio veličine oko 10 centimetara, prodavao sam ga za 200 dinara. Kod kuće sam imao i primerke od skoro pola metra. Pitam momke - odakle im to da mora da košta 1.000. Odgovoriše da su tako čuli. Nasmejem se i kažem - daću vam za 500. Sav srećan pomislim da je došla moda za baš ovaj kaktus i da ću dobro zaraditi - svedoči kaktusar.

On kaže da je prvo pomislio da su mladi počeli da se okreću cveću. Nije ništa posumnjao ni kada je uočio da su kupci češće momci jer muškarci inače više čuvaju kaktuse nego drugo cveće. Onda je sve ispričao svojoj deci i oni su proverili na internetu. Rekoše mu uz smeh da ovi kaktusi sadrže supstance koje izazivaju halucinacije. Proizvođač kaktusa nije mogao da veruje.

Foto: Telegraf

- Tek kada sam sve saznao i "vratio film" shvatio sam da su ti momci i devojke kupovali uglavnom u sumrak, plaćali i brzo odlazili. Mora da su umirali od smeha što naivni matorac pojma nema šta prodaje. Još je policija mogla da mi bane na vrata kao da sam narkodiler. Razmišljao sam šta ću, ne mogu kupce da pitam za šta im treba kaktus. Raspitivao sam se i čuo da mogu da imam i ove vrste ako oni nisu jedine koje gajim, ali nisam siguran, pa sam rešio da batalim proizvodnju pejota i San Pedra, mirna mi glava - priča kaktusar.

Foto: Telegraf

Oba pomenuta kaktusa sadrže supstancu meskalin koja je halucinogen. Meskalin je prvi put izolovan 1897. godine, a sintetizovan 1919. Među prvima je iscrpna istraživanja o dejstvu meskalina na Univerzitetu u Čikagu izveo Hajnrih Kliver 1926. Ustanovio je da je posle uzimanja meskalina nemoguće gledati u beli zid, a da se na njemu ne vide blještave i sjajne forme.

Pejot (Lophophora williamsii) raste na teritoriji Meksika i juga SAD. Ovaj kaktus poseduje antibakterijska svojstva, pa su srednjeamerička plemena cedila sokove pejota u svoje rane. Veruje se da su za dejstva ovog kaktusa znali još od praistorije.

Foto: Telegraf

Pejot snagu svojih halucinogenih supstanci povećava s godinama rasta, te su veći kaktusi među indijancima nazivani "božjim". Pejot je korišćen i u verskim ritualima jer se verovalo da se uz pomoć njega može komunicirati s bogovima.

San Pedro (Echinopsis pachanoi) je veći kaktus od pejota i korišćen je prilikom različitih rituala. Prvi opis San Pedra javlja se na kamenom stolu nađenom u Peruu 1.300 godine pre nove ere. Koristili su ga šamani iz andskih plemena, koja su postojala pre Inka. San Pedro kaktus izaziva vizije "paralelnog sveta", putovanja kroz prostor i vreme, telepatske sindrome.

Foto: Telegraf

Način upotrebe ovih kaktusa kao halucinogena neće biti naveden iz razumljivih razloga, mada su u eri interneta ovi podaci više nego dostupni.

Daljinac

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA