Lekari i medicinske sestre zaraženi malim boginjama

Prvi na udaru epidemije malih boginja u Kraljevu bili su nevakcinisani

  • 5

Nekoliko zaposlenih u Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevo, obolelo je od malih boginja.

Raste broj komplikacija među obolelima od malih boginja: Beba od 2 meseca je među ugroženim pacijentima

Direktor bolnice Zoran Mrvić izjavio je za RTS da epidemije u bolnici nema, već da se radi o "sporadičnim slučajevima donetim spolja". Epidemiolozi su uzdržani oko daljih procena rasta broja obolelih, ali navode činjenicu da jedan oboleli može da inficira i do 15 "osetljivih" osoba koje nisu primile vakcinu.

Prvi na udaru epidemije malih boginja u Kraljevu bili su nevakcinisani. Taj broj se povećao, jer se bolest prenosila i na one koji su bili vakcinisani, ali nisu primili revakcinaciju. Takav slučaj je bio i sa zaposlenima u bolnici, koji su među prvima koji su imali kontakt sa obolelima.

U "Studenici" kažu da nije njihov posao da selektuju i da šalju podatke "Batutu" o tome da li su zaraženi medicinski radnici. Dodaje se da će trajati neko vreme, "dok se ne iscrpi osetljiva populacija".

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Prema Mrvićevim rečima, od malih boginja je obolelo dvoje doktora, deset medicinskih sestara, tehničara i šest nemedicinskih radnika. On je dodao da niko od sestara ili tehničara nije odbio da bude pored dece obolelih od malih boginja, iako su neki znali da nisu kompletno vakcinisani.

Od oktobra do danas u Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu 549 osoba obolelo je od mаlih bоginjа, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Najviše obolelih mlađe je od pet ili je starije od 30 godina, a 90 odsto nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Foto: AP/Tanjug

Od malih boginja u Beogradu obolelo je 107 osoba, u Kraljevu, takođe 107 osoba, u Nišu 48 osoba, u Buјаnоvcu dvoje, u Smеdеrеvskoj Palanci, takođe, dvoje, u Vеlikoj Plani petoro, u Bојniku 12, a u Tutinu pеtоrо оbоlеlih.

Lаbоrаtоriјski pоtvrđеni slučајеvi mаlih bоginjа rеgistrоvаni su i u Subоtici (јеdаn), Prеšеvu (tri), Vrаnju (dvа), Nоvоm Sаdu (tri), Krušеvcu (јеdаn), Čаčku (јеdаn), Užicu (јеdаn) i Bоru (јеdаn).

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Groficaofica

    19. decembar 2017 | 10:41

    Pa zar zdravstveni ranici nisu vakcinisani?

  • Sremac

    19. decembar 2017 | 10:55

    Zasto nisu vakcinisani

  • Timok

    19. decembar 2017 | 13:30

    Ne znam zasto nemate informacije iz Zajecara. Moje dvoje dece trenutno ima boginje. Dobili su ih u vrticu. Znam da je bilo epidemije i da je dosta dece dobilo boginje. Zasto se o tome cuti ne znam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA