Iz prodaje povučena još jedna serija mleka zaraženog SALMONELOM! (FOTO)

Odluku o povlačenju "Celia expert 1" iz prometa doneli su iz predostrožnosti, a u cilju smanjenja rizika i zaštite potrošača

  • 0

U Srbiji je početkom meseca nastala panika u javnosti zbog pojave salmonele u mleku za prehranu beba francuskog proizvođača Laktalis. Nakon što je iz te zemlje stigla naredba o povlačenju proizvoda "Celia expert 2" - prelaznog mleka za odojčad od 400 grama serije 17C0012838, sada su povučene i ostale serije.

Ovo je MLEKO KOJE JE ZARAŽENO salmonelom, a prodaje se i u Srbiji!

Kompanija Amicus SRB d.o.o, koja je uvoznik i distributer ovog proizvoda, iz predostrožnosti je donela odluku o povlačenju iz prometa sledećih serija proizvoda "Celia expert 1" serije 17C0012334, 17C0012823 i 17C0013011, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Pala prvа tužbа zbog sаlmonele u mleku

- Naglašavamo da su sve serije proizvoda Celia prilikom uvoza i pre stavljanja u promet u Republici Srbiji podvrgnute ispitivanju zdravstvene ispravnosti u skladu sa zakonskom regulativom RS, koja uključuje i obavezna i mikrobiološka ispitivanja sprovedena od strane akreditovanih nadležnih laboratorija u RS. Ovim ispitivanjima potvrđena je mikrobiološka ispravnost svih serija proizvoda Celia koje su u prometu u RS, što je potvrđeno Rešenjima nadležne sanitarne inspekcije i izveštajima o ispitivanju - saopštili su iz kompanije Amicus.

Printskrin

Oni su dodali i to da su ovu odluku doneli iz predostrožnosti, a u cilju smanjenja rizika i zaštite potrošača.

Da podsetimo, naredba o povlačenju mleka je izdata zbog bojazni o zarazi, nakon što se u Francuskoj razbolelo dvadesetšestoro dece.

Portparol "Laktalisa" Mišel Nale izjavio je tada da postoji mogućnost da je "skoro 7.000 tona proizvoda" zaraženo, ali da kompanija ne može sa sigurnošću da kaže koliko je ostalo na tržištu, potrošeno ili je u zalihama.

Foto: lactalis-international.com

Simptomi salmonele uključuju dijareju, grčeve u stomaku i povraćanje, a ovo oboljenje posbenu opasnost predstavlja za mlađe i starije zbog rizika od dehidracije.

Inače, na adresu francuskog giganta u mlečnoj inudstriji već je stigla jedna tužba oca tromesečne bebe, a podršku nа sudu nаjаvilo je i Udruženje zа zаštitu potrošаčа „UFC Que Choisir”.

Daljinac

(S.I. / s.ilic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA