Deda Rade je Gorštak vedrog duha: Prevalio je mnogo toga za 100 godina, a bio je čak i u logoru! Ovo je njegova priča (VIDEO)

Stara planina čuva i svoje najodanije sinove

  • 5

Radomir Đenić, časna starina, rođen je davne 1919. godine u selu Rsovci. Već skoro čitav jedan vek čuva svoje stado koza i ovaca sa kojima svakodnevno prelazi prostranstva Stare planine. Živi sam i, kako kaže, pomalo ide i pomalo radi. Ima jednu ćerku i zeta koji mu ponekad pomažu sa kozama.

NEPROCENJIVO BOGATSTVO SRBIJE: Oživeo zapuštenu zadrugu sa 980 ovaca i 80 grla krava i junica, sadi heljdu, pšenicu, žito i krompir (FOTO)

Deda Rade, kako ga najbliži zovu, od sumraka do svitanja prati svojih desetak koza. Ustaje ujutro oko 8-9 časova, a u selo se vraća uveče kad sunce zalazi.

Ovaj starac čuva sećanja na gotovo čitav jedan vek. Svašta je preturio preko glave i dobro i zlo, a čitavog života se stara o životinjama. Tako je bilo i za vreme Drugog svetskog rata, koji je kao zarobljenik, proveo u Nemačkoj, prenosi priču o ovoj časnoj starini portal "Agromedija".

On objašnjava da je u tom periodu, kao i većina Srba koji su bili zemljoradnici, i u Nemačkoj radili kod zemljoradnika. Sve što su naučili da rade u svojim rodnim selima, to su tada radili i tamo. Muzli su krave, orali, kopali, brinuli o životinjama i kosili.

Printskrin/Youtube

Gorštaci pamte mnogo toga. Ne manjka im uspomena ali ni zdrave pameti da najvažnije detalje urežu u pamćenje za čitav život. Tako i naš Deda Rade čuva uspomenu kada je Radio Berlin javio da će Nemačka kapitulirati. Ne samo da se seća kada već se seća i tačne objave na nemačkom jeziku.

Stara planina čuva i svoje najodanije sinove mešaju med i žuč, ali u dubokoj starosti ostaju vedri i krepkog duha.

Pogledajte šta je rekao o svom životu na selu u videu za "Agromediju":

Daljinac

(Telegraf.rs/Agromedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA