Vrhunski srpski hirurzi otkrivaju koliko su "Dr Haus" i "Uvod u anatomiju" realni, i biraju ko će njih igrati (FOTO)

Serije sa medicinskom tematikom su verodostojne što se tiče posla, sve ostalo...

  • 5

Ima li briljantnog Džona Tekerija, hirurga koji u seriji "Hirurg" (The Knick) uvodi novine uprkos svojoj teškoj zavisnosti od kokanina, i u srpskim operacionim salama? Postoji li zaista u svetu medicine doktor Hju Lori koji tumači lik Hausa, ili su situacije kakve on rešava u megapopularnoj istoimenoj seriji plod mašte? Da li su scene kakve se sreću u našem Urgentnom centru pandan onima u američkoj seriji "Urgenti", ili se zaluđujemo i "Uvodom u anatomiju"?

Pitali smo srpske hirurge koju muziku slušaju dok operišu pacijente

Koliko su sve ove medicinske serije verne, dosledne stvarnim situacijama, da li su zaista hirurzi posle 48 sati neprekidnog rada orni za sastanke, provod, stižu li zaista da vode računa o svom izgledu pa imaju vremena i za teretanu i pumpanje pločica, ali i ko bi voleo da ih glumi ako bi se kod nas snimala neka takva serija, razgovarali smo sa najvećim imenima naše hirurgije i medicine.

Foto-ilustracija: Profimedia/Glow Wellness RM

Naviknuti da odgovaraju o bolestima, zdravstvenom stanju, noževima i skalpelu, nije im bilo lako, bar tako kažu, da odgovore na pitanje ko bi to mogao da tumači njihov lik.

A uprkos obavezama koje ih vežu za taj isti skalpel, kliniku i unifomu, krajičkom oka uspeli su da isprate neki od ovih serija, složili su se da su veoma realne ali ne i oko toga koliko hirurzi, kao u njima, stižu da se posvete privatnom životu.

Takođe, gotovo svi su gledali sjajnog "Dr Hausa".

Printskrin: Youtube/RTS, Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Dragan Savić, neurohirurg Kliničkog centra Srbije, doktor koji prevaziđe sebe na svakoj novoj operaciji smatra da su visokobudžetne i kvalitetne serije kao što je "Dr House" izuzetno realne i da su savetnici tih serija vrhunski američki doktori.

- Takođe, dobra je i realna serija "Monday mornings" o neurohirurzima - kaže dr Savić.

Prema njegovim rečima, svi vrhunski hirurzi upražnjavaju fizičku aktivnost, jer je za izuzetno stresan posao kojim se bave održavanje fizičke kondicije od vrlo visokog značaja.

- Većina od nas nema pločice ali ima dobru kondiciju - iskren je Savić koji je otkrio da bi voleo da, kada bi se snimala neka domaća medicinska serija, njegov lik tumači Slobodan Beštić.

Foto: Telegraf

I Emilija Nestorović, kardiolog i Načelnica odeljenja za transplantaciju srca Klinike za kardio-hirurgiju Kliničkog centra Srbije mišljenja je da su medicinske teme verno prikazane, ali i da sve ostalo trpi ako ste u grani kakva je hirurgija.

- Nemam baš vremena da pratim svaku seriju ali ono što povremeno gledam jesu "Dr House" i "Uvod u anatomiju".  Što se tiče vernosti, kako su prikazane medicinske teme, ispoštovali su koliko su mogli medicinsku problematiku. Naravno, nemoguće je prikazati urgentna stanja, ali za razliku od serija koje su ranije bavile tom problematikom jako se trude i u velikoj meri su dosledni da prikažu neku patologiju kao u "Dr House" retke bolesti  - objašnjava za naš portal dr Nestorović koja bi volela da nju glumi lepa i mlada glumica Nina Janković.

Sa druge strane, ona je izričita da je nemoguće raditi 48 sati, pritom biti budan, i imati vremena za privatan život i rekreaciju:

- Naravno da nije moguće ako se bavite takvom vrstom medicine. Ako ste lekar opšte medicine, onda vam posao to dozvoljava, međutim, ako se bavite hirurgijom, druga strana trpi. Ja sam kardiolog na kardiohirurgiji, a biti kardiolog u intezivnoj jedinici velika je razlika u odnosu na posao lekara na sekundarnom nivou zaštite. Naime, ukoliko niste lekar vi neke stvari u serijama ne možete da primetite kao što će pravi forenzičar da primeti propuste koji su meni savršeno realni. Za širu populaciju su stvarno vehunski odrađene i dobro je da motivišu i da pokrivaju tu patologiju, bave se i medicinskom tematikom a ne samo ljubavlju, svađama...

Printskrin: Youtube/Nasa Televizija, Tanjug/Oksana Toskić

Hirurg Momčilo Jakovljević, pomoćnik direktora KBC "Dr Dragiša Mišović" slaže se sa dr Nestorović da drugačije na sve ove serije gledaju hirurzi a drugačije običan svet.

-  Gledam te serije i dosta su realne. Ima boljih, ima i jeftinih. Ne bih neku posebno izdvojio, mada, "Dr House" je pametan. a doktorske strane su one solidne jer svi režiseri imaju konsultanta doktora pri snimanju serije koji je hirurg pa zna. Ipak, nijedna me posebno ne fascinira jer sam sve to video za ovih 37 godina staža -rekao je dr Jakovljević za Telegraf.rs.

Pametno je, navodi on, što se u serijama vidi koliko je posao hirurga prenaporan  a s tim u vezi i njihova potreba da relaksiraju svoj organizam. On kaže i da su hirurzi specifičan soj ljudi, pa da se samim tim izdvajaju:

- Hirurzi su jako temperamentni ali i adrenalski tip. Brzi. Nije za svakog hirurgija. To je specifičan soj ljudi, njima ništa nije teško.

Jakovljević kaže da nikada nije razmišljao o tome da se njegov lik preseli na ekrane jer, kako navodi, ima toliko velikana hirurgije za koje niko nije čuo a čiji bi lik i te kako trebalo ekranizovati.

- Doktora bi odigrao dobro bilo ko od mlađe generacije ali kad to ja kažem mislim na Bjelogrlića, Nikolu Kojo, Kičića... Svako od njih bi mogao da odigra doktora. A, kada bi želeo da se priča o meni onda bi izabrao Toma Kruza, Breda Pita, Van Dama - šali se Jakovljević.

Foto: Privatna arhiva, ATA images

Ginekolog Mima Fazlagić primećuje da se u medicinskim serijama opisuju medicinska stanja i slučajevi kakvi se retko dešavaju, pa često doktori završe radni vek a da se sa njima i ne sretnu.

- Ne pratim ih nešto posebno, ali gledala sam doktora Hausa. Sve te serije su medicinski objašnjive, nisu nerealne, samo je fora što se takav slučaj koji je opisan u seriji desi jednom u 25 ili 30 godina ili čovek završi radni vek da ih ne vidi. Povezuje se u njima niz okolnosti koje bi mogle da se dogode zajedno, ali u realnom životu to nemate priliku da vidite - objašnjava ona.

Priseća se da je kada je ona počinjala da je ima 6 do 8 dežurstava leti po24 sata. Upravo zbog toga organizam poželi da izađe, da se rekreira, opusti.

- Život na visokom adrenalinu zaista je moguć ali samo u mladim godinama. Već na specijalizaciji se radi nenormalno. Sada više nije tako, ali u Americi jeste i to drastičnije - rekla je dr Fazlagić a ako bi neko morao da tumači njen lik i delo volela bi da to bude Vesna Trivalić:

- Mogu da se identifikujem nekako sa njenim karakterom, energijom i stavom. To mi se sviđa.

Foto: Marko Todorović, Milena Đorđević

Naš najpoznatiji kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić, čovek koji je izveo prvu transplantaciju srca u Srbiji posle mnogo godina, mišljenja je da scene kakve viđamo u serijama odgovaraju istini:

- Serije medicinske tematike su stvarno vredne. Primera radi, u "Urgentnom centru" je verodostojno prikazana trka sa vremenom u hitnim stanjima, anesteziolog koji intubira pacijente, vidite monitore, EKG koji meri puls 13o, 140. Mislim da ta slika iz privatnog života bar za te hitne slučajeve aposlutno odgovara istini. teško je da vidite na reakreaciju ako ste dežurali pa da u 8 sati ujutro posle noći neprospavane da se rekreirate treba da spavate.

Profesor koji je dugo radio u sali, kaže da je znao da u nedelji dana ostane 4 ili 5 dana da radi prekovremeno i to ne 2 sata već do sledećeg jutra. E, s takvim radnim vremenom svako vreme za reakreaciju i druženje izostaje, predstoji samo druženje s krevetom.

- Imali smo situaciju da nam je došla inspekcija i da nam je dala primedbu da kršimo Zakon jer radimo prekovremeno. Ne možete vi da ostavite pacijenta kojem je pozlilo i da kažete ne mogu ja to da radim, meni zakon ne dozvoljava. S obzirom na takav posao, lako je ići na rekreaciju ako imate normalno radno vreme. Odavno sam se pomirio da za hirurga ono ne postoji. Neki lekari su napustili hirurgiju pošto im to nije odgovaralo. Ja sam stvarno voleo taj posao i ništa mi nije teško a jedina kompenzacija za taj prekovremeni rad bila mi je svaka uspešna operacija - ističe prof. dr Miljko Ristić kojeg bi po njemu verno preneo na platno Žarko Laušević. 

Pogledajte kako to "Dr House" radi:

Ali i sa čime sesusreću u "Uvodu u anatomiju":

I, da li su lekari našeg Urgentnog centra opterećeniji od Džordž Klunija u američkom:

Daljinac

(Ljubinka Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dia

    1. januar 2018 | 23:18

    Vec sam navela da je dr house. Naš dr. GORAN UPRAVNIK INFEKTIVNE KLINIKE U BGD. ON otkriva i leči najteža oboljenja PO POTREBI KOMPLETNU DIJAGNOSTIKU. VRHUNSKI STRUČNJAK. TO JE Naš dr. House, iz iste serije koju sam sa oduševljenjem gledala

  • Veki

    1. januar 2018 | 22:37

    Dr Hous vrlo poucna serija,mnoge informacije bitne naucis!

  • Dr Haus

    1. januar 2018 | 23:01

    Postovanje za koleginicu Emiliju i njen posao ali se ne bih slozio za opstu praksu narocito u hitnim sluzbama gde je vecina lekara opste prakse.To ne moze da se meri sa njenim poslom u svakom smislu,broj pacijenata raznolikost patologije tezina trijaza vetar kisa napadi itd.Ali mogu da razumem jer sam siguran da joj je prvo radno mesto klinika.Ako ne veruje hajde da se menjamo.Pritom sve pohvale za njen izgled,retka lepota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA