Novogodišnja verovanja: Ako želite da vas u 2018. prati sreća, ovo nikako ne smete uraditi 31. u ponoć

Dobro pazite šta radite da ne bude posle da vam nismo rekli

  • 6

Samo jedan dan deli nas od ulaska u 2018. godinu. Sigurni smo da smo svi spremili spisak sa mnogo ličnih želja. Ali, ako je verovati narodnim sujeverjima, postoje neke stvari koje morate uraditi kako bi se te želje i ostvarile. Takođe, postoje i stvari koje nikako ne smete činiti ukoliko želite da vam za 365 dana sve želje sa spiska budu štiklirane i ispunjene.

Srbija je slavila Božić 25. decembra i više poštovala taj praznik nego Novu godinu. Onda se ta tradicija promenila, evo i zašto

Pre svega, potrudite se da budete dobrog raspoloženja, jer postoji verovanje da će vas one emocije koje budete imali 1. januara, pratiti tokom cele godine.

Iako je u Srbiji običaj da se nešto razbije u toku slavlja, ovo nije pravilo u novogodišnjoj noći jer se smatra da je bilo šta što se razbije ili slomi veoma loš znak. Stroga, budite oprezni.

Foto: Pixabay

Jedno od važnih verovanja odnosi se na emotivne odnose sa dragim ljudima. Naime, nikako ne smete da zaboravite da čestitate bliskim osobama Novu godinu jer ćete se tako udaljiti od njih u narednoj godini.

Finansijska sigurnost jedna je od stvari kojima teži svako od nas, pa postoji čvrsto verovanje da 31. decembra ni 1. januara ne treba pozajmljivati novac jer takvo započinjanje godine predskazuje novih dvanaest meseci materijalnih problema.

Ne iznosite ništa iz kuće 1. januara. Ovo verovanje važi za apsolutno sve, veruje se da na ovaj dan ne biste smeli čak ni đubre da iznesete iz kuće.

Jedno od starih verovanja kaže da prva osoba koja prelazi kućni prag nakon ponoći ne bi trebalo da bude žena jer se nekada smatralo da žene donose nesreću. Takođe, nekada se smatralo da prva osoba koja ulazi u kuću ne treba da bude neko ko ima plavu ili crvenu kosu.

Foto: Flickr/Eddy Van 3000

Među veoma lošim znacima smatra se da na prvi dan nove godine nikako ne treba jesti piletinu ili ćuretinu. Razlog tome je što su se ptice nekada smatrale "prljavim". Obzirom na to, veruje se da "prljavštine" koju tako unesete u kuću nikako nećete moći da se otarasite cele godine.

Sujeverje kaže i da nije dobro preterano raditi 1. januara. Veliko angažovanje, posebno započinjanje nove aktivnosti na ovaj dan znači da ona neće biti prosperitetna, već naprotiv - biće osuđena na neuspeh.

Stari Srbi su verovali da čak i vetar može da bude dobar nagoveštaj kakva će predstojeća godina biti. Pa tako, ukoliko vetra uopšte nema ili vetar duva sa juga - to znači da će naredna godina biti dobra i puna izobilja. S druge strane, ukoliko vetar duva sa istoka, godina će doneti nestašice i nevolje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Косовољубић

    30. decembar 2017 | 09:58

    Ја имам праву и дуготрајну срећу(благослов Божји) већ 20 година,од кад не славим ову нову годину,него постим до Божића,па,славим Божић и тек онда Нову Годину,у којој се у нашој Православној Цркви,после Св.Литургије читају молитве за напредак у Новој Години. А ово,за нас Србе није нова година но у правом смислу те речи НАЈЛУЂА НОЋ.

  • Covek

    30. decembar 2017 | 08:42

    Sto ljudi,sto verovanja.Imajte veru u Gospoda i njemu se molite za dobrobit! Bozic nam je na pragu,to je najradosniji dan,po bilo kom kalendaru!

  • Zlata

    30. decembar 2017 | 09:02

    Nazalost ali u tim kako kazete babskim rijecima ima istini!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA