Dragana je bila frizerka, a onda je krenula da vozi kamione: Sa "Skanijom" jezdi po Evropi, a lepo i zaradi

Dragana Božović (41) se razvela, položila za E kategoriju i za dve godine prešla pola miliona kilometara

  • 9

Dragana Božović (41) iz Sivca već godinama po celoj Evropi vozi "Skanijinu" hladnjaču od 40 tona! Ona je jedina žena u Srbiji koja samostalno upravlja takvom grdosijom. Otkako se bavi ovim poslom, Dragana je prešla gotovo pola miliona kilometara, a za to vreme nije ni ogrebala svog mezimca.

Jovanka je majka hrabrost za volanom: Ima 4 dece, vozi kamion po Evropi, a sada je jednim statusom svima zapušila usta! (FOTO)

Kako kaže, vozi toliko dobro da bi mogla da izađe na crtu svakom muškarcu.

Ova nekadašnja frizerka i majka dvoje dece pre sedam godina je rešila da se posveti svojoj najvećoj ljubavi iz detinjstva - kamionima. Promenila je život iz korena. Batalila je makaze i fen, razvela se, položila za E kategoriju i od tada jezdi Evropom u svom Mišku, kako naziv 40 tona tešku hladnjaču. Na putu je 25 dana mesečno i za to vreme prosečno prođe kroz deset različitih zemalja.

U kamionu ima krevet, frižider, ali i kuhinju, u kojoj tokom dugih putivanja sprema pasulj, gulaš, paprikaš. Ovakav život donese joj mesečnu zaradu od oko 1.500 evra, piše Informer.

Sve pare šalje deci

Pošto štedi novac da bi ga poslala deci koja žive u Podgorici, Dragana ne jede po restoranima već svu hranu sprema u svom kamionu.

- Moja ćerka Ivana (22) i sin Mile (20) žive u Podgorici i trudim se da im materijalno pomognem koliko mogu. Zbog toga na putovanjima moram da budem racionalna sa novcem jer je Evropa izuzetno skupa. Ne spavam po hotelima, već u kamionu i ne jedem po restoranima. U svom Mišku imam krevet, frižider i šporet na plin. Ponesem iz Srbije namirnice koje mi trebaju i onda usput kuvem sebi čorbe, pasulj, paprikaš, gulaš i sva ostala naša jela.

Dragana tvrdi da je rođena za ovaj posao i da joj je vožnja u krvi.

- Nikada nisam bila kao ostale devojčice, koje su zanimale samo haljine i šminka. Meni je na prvom mestu uvek bila vožnja. Ocu sam već sa 12 godina prvi put ukrala automobil i provozala ga do susednog sela. Od tada mi je vožnja u krvi i bez toga prosto ne mogu da živim - kaže Dragana, koju je osim menjanja brzina, zanimala i medicina, ali nažalost, nije uspela da je upiše.

- Stalno sam pričala svojim roditeljima da ću biti ili vozač ili lekar. Pošto žene nisu vozile kamione, oni su me podržali da probam da upišem medicinsku školu. Međutim, nisam uspela za jedan bod i onda sam onako napamet odabrala frizersku. Taj posao sam radila svega godinu dana i shvatila sam da nije za mene. Pozajmila sam novac od majke i u 35. godini položila prvo vožnju, potom C kategoriju za kamione do 7,5 tona i na kraju E kategoriju za šlepere sa prikolicom do 40 tona. Tada je počeo moj kamiondžijski život - objašnjava Božovićeva.

Od tada je Dragana stalno na putut i već je Evropu obišla uzduž i popreko. Vlasnik firme u kojoj se zaposlila je bio oduševljen što će imati ženskog šofera.

- Prvo sam vozila zajedno sa starijim bratom, ali sam brzo počela da putujem sama. Na drumovima sam 25 dana mesečno i sa svojom hladnjačom, koju od milošte zovem Miško, dnevno pređem oko 800 kilometara - ponosna je Dragana koja ne krije da je ovaj posao izuzetno naporan za ženu, ali i jako isplativ.

- Tešo je voziti tolike kilomtraže svaki dan, ali se mesečno zaradi i po 1.500 evra, što su dve lekarske plate. meni nikada nije smetalo to što sam verovatno jedina žena koja sama vozi kamionu Srbiji. Čak sami bolja jer nikad nisam ni ogrebala hladnjaču, a kamoli dobila neku kaznu. Sledeći cilj mi je da položim za autobus - kaže ova neverovatna žena.

Daljinac

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA