51

Bojan (32) je vrhunski kuvar i radi 365 dana godišnje: Za "novaka" je rasturio Novosađanima nepca, oko njega se otimaju stranci, a on NE ŽELI IZ SRBIJE

On živi svoj posao, a to podrazumeva veliku posvećenost

Foto: Uros Filipovic/ Profesionalni kuvar Bojan Šuša

Profesionalno kuvanje zahteva veliki napor i stalno "odsustvo od kuće". Kuvari moraju da se odreknu mnogo čega, a o slobodnim danima mogu samo da maštaju. Jedan od njih je Bojan Šuša (32) koji je Novu godinu dočekao radno, među vrelim isparenjima kuhinje.

Vi ste ludovali, a oni su se znojili: Komunalni radnici i ovu Novu godinu dočekali čisteći ulice (VIDEO)

Bojan je profesionalni kuvar već 13 godina. Trenutno radi u jednom vrhunskom restoranu u centru Novog Sada.

- Na početku sam radio sve moguće pomoćne poslove. Ljuštio sam krompir ili luk, doslovno sam bio potrčko. Ali znao sam da će se sav taj trud jednog dana isplatili. Ceo taj proces učenja trajao je više od pet godina. Novca gotovo da nije ni bilo, ali uspeo sam - rekao je za naš portal Bojan Šuša.

Dok smo mi Novu godinu dočekali sa svojim najbližima, Bojan je radio.

- Bilo je naporno, ali i lepo. Gosti su bili zadovoljni, a to mene čini srećnim. Ljudi sa kojima radim su predivni, svi smo kao jedna velika porodica. Zbog njih mi rad za vreme praznika ne pada teško. Normalno je da bih više voleo da sam sa svojim voljenima, ali sam sam birao ovu profesiju. Znao sam šta me čeka - dodao je Bojan.

Foto: Uros Filipovic/ Profesionalni kuvar Bojan Šuša sa kolegama

Privatni život mu je na poslednjem mestu, jer je to sam izabrao. On živi svoj posao, a to podrazumeva veliku posvećenost.

- Svesno sam izabrao da godinama žrtvujem sebe zarad uspeha na poslu. I uspeo sam, od malog kvartovskog restorana dospeo sam do vrhunskog restorana. Ipak, žrtva je i dalje velika. Ja živim svoj posao, a to podrazumeva rad bez praznika i redovnog godišnjeg odmora - istakao je ovaj mladi kuvar.

Foto: Printskrin/ Instagram/ Profesionalni kuvar Bojan Šuša

Godinu dana je živeo i radio u Stokholmu. Ipak, odlučio je da se vrati u Srbiju jer smatra da može i ovde dobro da se zaradi.

- Definitivno glasam za Srbiju! Može i ovde lepo da se živi ako se posvetiš poslu. Ponude iz inostranstva su česte, ali ja ostajem ovde. Ne želim da idem "preko". 

- Moja profesija jeste stresna, neizvesna, a zbog rada sa ljudima moraš biti i dobar psiholog. Vodim kuhinju sa preko 30 ljudi, pa je briga konstantna. Da li su radnici zadovoljni, da li su gosti zadovoljni, sve je to jako naporno - dodao je Bojan.

Foto: Uros Filipovic/ Profesionalni kuvar Bojan Šuša

NIJE SVE MED I MLEKO 

Da biste uspeli morate biti spremni da se odreknete mnogo čega, jer prvih pet ili deset godina morate da radite svaki dan u nedelji, često po dve smene. Čak i kada ste šef kuhinje, radi se cele nedelje i praznicima.

Za napredovanje je potreban ne samo težak rad nego i stalno učenje, i investiranje u sebe.

Kuvarske emisije na televiziji, čak čitavi kulinarski kablovski kanali, svakako su doprineli popularizaciji kuvara i kuvanja kod nas, kao i u svetu. Ali, kaže naš sagovornik, to ima i svojih mana.

Foto: Printskrin/ Instagram/ Profesionalni kuvar Bojan Šuša sa drugarima

- Možda mladi koji gledaju "kuvarske" tv emisije misle da tu ima velikog novca do kog se brzo stiže, ali nije tako. Moja početnička kuvarska plata je bila manja od plate perača sudova.

- Svakodnevna realnost kuvara je sušta suprotnost onom što se vidi na tv ekranima. Posao kuvara je mukotrpan rad i zalaganje - zaključio je Bojan.

Daljinac

(Kristina Bezbradica/k.bezbradica@telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Bojan Šuša, kuvanje, Kuvar, Nova godina, Novi Sad, Novogodišnja noć
Najnoviji komentari
  • M
    Mitjana

    Kuvar a sat i brojanica na ruci dok kuva ..

  • G
    Goran

    Svaka cast, samo kad si napustio Brkljace odmah ti svanulo. Lepu ekipu imas 😊

  • V
    V

    Svaka cast kolegi! Cuvaj noge, pazi prste i uzivaj u stvaranju!I da pa i da pobegnes bilo gde iz Petrusa ne mora biti inostranstvo bice ti super!

Otvaraju se informatička odeljenja u gimnazijama, zainteresovana 71 srednja škola

Ko poželi da proba rakiju iz Rakije, do nje može da stigne samo - rakijamobilom! (FOTO)

Dr Nada Basara: Kanabis i metadon, lek ili zabluda? Ljudsko telo programirano da živi 150 godina! Kada će pronaći lek za rak? (VIDEO)

IKEA povlači plinske grejne ploče iz prodaje: Ako ste ih kupili, isključite tu ringlu i pozovite ovaj broj

Glavna premija nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" se dodeljuje ove subote: Da li ste već poslali koverte?

Za njih kažu da su čudesni i da leče neizlečivo, a zapravo su zabranjeni: Od ovih proizvoda koža postaje plava!

Najbrža internet mreža u Srbiji se ponovo ubrzala

Radnici u pančevačkoj rafineriji nisu otrovani: Antić tvrdi da je mučninu izazvao snažan miris

"POD MAČ, BATO" osniva naučni institut: Miroljub Petrović čeka na akreditaciju, nadležni tvrde da nisu dobili zahtev

Šta se stvarno nalazi u vitaminu C koji kupujemo u apotekama?

Današnja vremenska prognoza (24. april 2018. godine): Sunčano i toplo, temperatura do 30 stepeni

Milan je naručio skupoceni telefon, a na adresu mu je stigla gomila plastike: Internet prevara u Aleksincu

Za 7 dana dvoje ljudi jedva je preživelo trovanje hranom iz konzerve: Na šta da obratite pažnju kada ih otvarate?

NASLOVNE STRANE SUTRAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 24. april 2018. godine

Pravo tradicionalno venčanje u Pećkoj patrijaršiji: Nataša iz Zvečana u narodnoj nošnji izgovorila sudbonosno da Dejanu (FOTO)

Gori fabrika mesa kod Šapca: Vatrogasci na terenu

Srbija vas nikada neće zaboraviti: Studenti Prištinskog univerziteta su naš prvi bedem (FOTO)

Najveća epidemija morbila u Srbiji posle 25 godina

Đaci više neće učiti da je homoseksualnost poremećaj nagona: Odzvonilo homofobiji u školskim udžbenicima

Srbija je pre tačno 19 godina ostala bez ovih 16 ljudi: Bolne reči brata ubijenog radnika RTS-a (FOTO)

Obeležen Dan vojske Republike Srbije u Novom Sadu (FOTO)

Kako zvuči kada vojni orkestar svira "Pukni zoro" na prijemu kod predsednika (VIDEO)

Sramotni prizori smeća koje ostane na Kopaoniku kad ljudi odu, a sneg se otopi: "Ovoliko đubre ostavljaju samo bogati" (FOTO)

Čime Srbija ima danas da se pohvali na Dan Vojske? (VIDEO)

Poslao je poruku ženi da će se ubiti, uzeo pištolj i otišao na most u Vranju. Tada su policajci krenuli u akciju

Gde je Biljana iz Kraljeva koja je nestala pre dve godine, a prošlog leta je viđena u Grčkoj? (FOTO)

Najiritantnije stvari u radnjama na koje se narod žali non-stop: Zašto plaćamo kese, zašto radi jedna kasa i da li je gužva namerna da nam uzmu više para?

U Rafineriji nafte Pančevo povređeno 13 radnika: Sumnja se na trovanje?

Pre 19 godina NATO bombe ubile su 16 zaposlenih u RTS-u: Ni posle skoro 2 decenije Alijansa nema odgovor na pitanje ZAŠTO?

Današnja vremenska prognoza (23. april 2018. godine): Veoma toplo, temperatura i do 30 stepeni

Šta ostaje iza čoveka posle smrti i zašto te stvari ljudi ne žele: Da li se život svede na 2 banane, pelene i papuče?

NASLOVNE STRANE SUTRAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 23. april 2018. godine

Počasna artiljerija odjekivala Kalemegdanom: Proslavljen dan Vojske Srbije (FOTO)

Ko jednom uđe u ovaj manastir, vraćaće mu se stalno: Kažu da je to najveća svetinja južne Srbije (FOTO)

U toku je preregistracija vozila na kosovske tablice: Svi vlasnici će morati da koriste oznake KS ili RKS

Velika vremenska prognoza za narednih 7 dana: Kao u julu do kraja aprila, a onda problemi gde da se sakrijete za 1. maj (FOTO) (VIDEO)

Da li je nauka sahranila Boga i gde je on zapravo? Kosmolog, fizičar, ali i veliki vernik, srušio je pred nama barijere između religije i nauke (VIDEO)

Piloti prosečnu srpsku platu zarade za 11 dana, a radnici u jednoj industriji za skoro dva meseca

Današnja vremenska prognoza (22. april 2018. godine): Temperatura do 28 stepeni, i narednih dana natprosečno toplo

Manastir Mileševa slavi 800 godina, a Vladika Atanasije skače skok udalj

Mučili jadnog psa, pa ga bacili u šaht da umre: Već su ga crvi napali kada je pronađen u rupi u Prokuplju (FOTO) (VIDEO)

Rešavamo enigmu: Da li je vezivanje pojasa obavezno baš za sve učesnike u saobraćaju?