Kada vas sledeći put neko na poslu pozove na piće, MORATE DA GA ODBIJETE! Postoji strašno jak razlog za to

Na posao najčešće pijani dolaze građevinci i prodavci

  • 3

U Srbiji svaki deseti radnik na posao dolazi pijan ili pripit, pa su zbog učestalosti ove pojave poslodavci sve češće počeli da testiraju svoje zaposlene na alkohol, ali i da i da ih kažnjavaju ako ih uhvate da su "pod gasom".

Ovi Požarevljani su apsolutni šampioni u vožnji pod dejstvom alkohola: Kako li je uspeo da drži volan sa 2,9 promila?!

Na posao najčešće pijani dolaze građevinci i prodavci, kako navodi Dragoslav Tomović, predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu.

Dragoslav takođe navodi da je imao slučajeve da je u jednoj firmi zatekao više od 30 odsto zaposlenih koji su pod dejstvom alkohola.

U slučajevima kad se kod nekog radnika otkrije alkohol u krvi, dok je na poslu, poslodavac ima i mogućnost da mu uruči momentalni otkaz.

SVE VEĆI PROBLEM

Dragoslav Tomović kaže da je problem alkoholizma sve veći u firmama u Srbiji, i da mnoge privatne, naročito strane kompanije, sve češće testiraju zaposlene.

- Poslodavci po zakonu imaju pravo da kontrolišu da li su im radnici pijani i da im uruče opomenu ili otkaz u slučaju da im pronađu alkohol u krvi dok su na poslu. Ovaj problem je sve ozbiljniji u srpskim firmama, a testovi koje sprovode specijalno obučeni timovi pokazali su da svaki deseti Srbin dolazi na posao u pijanom ili pripitom stanju - kaže Dragoslav.

Foto: Profimedia/imageBROKER

Najdrastičnije primere sreće na poslovima koji zahtevaju posebnu pažnju na radu.

- Ubedljivo najgore situacije srećemo na gradilištima. Tu čak i sami investitori donose radnicima alkohol usred radnog vremena ne bi li nazdravili za postavljenu ploču ili nešto slično. Pored građevine nepisano pravilo je da najviše alkoholisanih radnika zateknemo na poslovima gde su male plate, posebno u trgovinama - priča Tomović.

Radnik u pripitom stanju ne ugrožava samo sebe, već i druge zaposlene.

- Alkohol je jedan od glavnih problema bezbednosti na radu. Prema velikom broju istraživanja, čak šest puta je veća šansa da dođe do nesreće, povreda ili tragedija ako je radnik pijan nego kad je trezan - objašnjava Dragoslav.

Foto: Pixabay

TESTIRANJA VIKENDOM I PRAZNICIMA

Dragoslav Tomović kaže da poslodavci najčešće kontrolišu svoje radnike onda kad su najopušteniji.

- Najčešće ih testiraju tokom i posle vikenda, kao i nakon velikih praznika. Ukoliko zaposleni neće da se podvrgne testiranju, onda mora odmah da ide u zdravstvenu ustanovu ne bi li mu vađenjem krvi utvrdili da li je konzumirao alkohol - kaže Tomović.

TEŽAK PREKRŠAJ

Dolazak na posao pod dejstvom alkohola ili drugih opojnih supstanci spada u teške prekršaje.

- Prema zakonu o radu, poslodavac može da vam uruči otkaz ako dođete pijani na posao. Međutim, poslodavci obično prvo daju kazne i opomene pred otkaz, a tek ukoliko se ovakvi incidenti ponavljaju, pribegavaju prekidu radnog odnosa. Neke firme kupuju svoje alkometre koji nisu mnogo skupi, kako ne bi morali stalno da plaćaju testiranja drugim firmama koje se time bave - priča predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Radnici dobijaju nesvakidašnje poklone.

- Znam čak primere firmi koje su poklanjale radnicima alko-testove za Novu godinu kako bi mogli sami da vode računa o tome koliko popiju - dodaje Atanacković.

KAZNE ZA PIJANSTVO NA RADU

- Opomena

- Novčana kazna

- Smanjenje plate

- Premeštaj u niži platni razred

- Premeštaj na drugo radno mesto

- Otkaz

Daljinac

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    4. januar 2018 | 08:18

    Šta ako je poslodavac pijan?

  • Zoran M

    4. januar 2018 | 09:10

    Nije samo u gradjevini pijanstvo,nego i u mnogo vecim rangiranim firmama, ja sam doziveo da mi je dosla kontrola da me proveri posto inace nosimo oruzje,a covek koji me kontrolise poznat je po pijanstvu crveni obrazi i jedva stoji na noge..

  • Bronson

    4. januar 2018 | 08:35

    Ko ce da testira ove u skupstini i objavi rezultate?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA