Magaricu Maru je Prokuplje čekalo 30 godina! Obožavaju je deca, a vlasnik Milan je nesebično deli i sa komšijama (FOTO)

- Životinja je stvarno stpljiva, puna ljubavi, mirna, prija joj pažnja - kaže ponositi vlasnik

  • 7

Nakon najmanje trideset godina u Prokuplju se ponovo čuva magare, tačnije magarica.

Užas u prodavnici zdrave hrane u Prokuplju: Miševi vršljaju po džakovima sa žitaricama na akciji! (FOTO)

Ovo je važno, jer je nezvanični naziv Prokuplja u stvari Magarevo i po njemu ga poznaju svi u Srbiji. Magarence koje se konačno ponosno šeta u vlasništvu je Milana Maslakovića koji ga nesebično deli sa komšijama.

- U avgustu sam prolazio kroz selo kraj Bojnika i čovek je vodio ovu magaricu. Stao sam odmah, jer tu životinju nisam video ko zna od kada i pitao ga da li je prodaje. Koliku je cenu rekao, tu sam platio, bez pogađanja. Onda je usledila radost u kući kada sam je doveo, a sada i u celom gradu. Smatram da Prokuplje treba da ima živ simbol i uvek mi je bila želja da ga imam - kaže Milan.

Magarencetu se najviše raduju njegovo troje dece, ali i deca iz komšiluka.

Foto: Telegraf

- Baš je volimo, jašemo, hranimo. Ona je miroljubiva i trpi nas. Dolaze i naši drugovi i svi se zajedno igramo i slikamo - kaže najstarija Milanova ćerka Ana.

A životinja stvarno stpljiva, puna ljubavi, mirna. Prija joj pažnja.

- Počeli su da dolaze sa svih strana kako bi se slikali sa njom. Kada sam je doveo možda je bila malo neugledna, ali smo je uredili. Već pola grada zna da je kod nas. Tako je jedna devojka poželela da se za osamnaesti rođendan slika pored magarice. Kazala je da nikada nije videla magare uživo i ceo sat je bila kod naše Mare - priča nam Milan.

Za njega i za decu magarica Mara je najviše vezana. Nedavno nije bio tri dana kući i ona je „krenula da ga traži“ .

Foto: Telegraf

- Bio sam poslovno u Švajcarskoj. Zove me prijatelj ranom zorom i kaže mi da mu se čini da mi je magare pobeglo. Nisam mogao da verujem. Zove i drugi i za pola sata primio sam sedam poziva. Taman sam hteo da organizujem ozbiljnu poteru, kad je jedan Prokupčanin koji me zna i živi u blizini doveo Maru kući. Naravno častili smo ga, a ja sam tek tada mogao da završavam svoje poslove - priča nam Milan.

A da je Mara jedno pitomo i druželjubivo magare govore i fotografije koje smo uslikali. Bez problema se uklapa u društvo i voli ljude.

Foto: Telegraf

Prokuplje je nekada bilo ppoznato o vinogradima i magarićima. Bukvalno svaka kuća koja je imala vinograd, imala je i magare da prenosi grožđe. Od tada je i Magarevo. Kako su vinogradi polako nestajali, gubila se i potreba da se čuvaju magarići. Pre par godina grupa Prokupčana je želela da napravi spomenik magaretu u centru grada i organizuje manifestaciju, ali izgleda da se mnogi stide tog nezvaničnog grada i prošlosti, pa je plan propao. Ipak, ima i onih koji se ponose svojom prošlošću.

Daljinac

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keka

    6. januar 2018 | 12:37

    Zivelo magare! Dobricaaaa lepa❤

  • Marko

    6. januar 2018 | 11:52

    Mara lici na moju zenu. Kao sestre bliznakinje su. Hahah

  • Čika Jova

    6. januar 2018 | 12:55

    Lepo se kaže dok je bilo vinograda bilo je i magarića. To je životinja koja traži malo a pruža mnogo. U to vreme su održavane trke magarića, igrala se utakmica mršavi-debeli. Nestankom magarića nestalo je mnogo toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA