Koji su najtraženiji poslovi u Srbiji: Do njih se mnogo lakše stizalo u 2017. godini

Prethodnu, 2017. godinu obeležiće zasigurno i veći broj popunjenih radnih mesta

  • 2

Veliki broj ljudi smatra da je Beograd pruža najviše mogućnosti za zaposlenje, međutim u Vojvodini i zapadnoj Srbiji se mnogo lakše dolazi do posla. U ovim delovima naše zemlje mnogo manji broj radnika je u opticaju, pa je samim tim i veliki broj radnih mesta nepopunjen, iako ih poslodavci oglašavaju.

Najbolji studenti medicine od sada će imati siguran posao

Traženje posla sigurno će biti utoliko lakše ukoliko su "lovci" na radno mesto svesni koja zanimanja su najtraženija i koliko je oštra konkurencija. Prema analizi Halo oglasa Posao, u 2017. godini, pokazalo se da su najuspešniji u trci bili oni koji su se zapošljavali kao administrativni radnici, u prodaji, ugostiteljstvu, građevinarstvu, prerađivačkoj industriji ili obrazovnom sektoru, marketingu.

Prethodnu, 2017. godinu obeležiće zasigurno i veći broj popunjenih radnih mesta, što je i statistika neumoljivo pokazala. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) na kraju trećeg kvartala 2017. godine stopa nezaposlenosti je iznosila 12,9 odsto, dok je u istom periodu prethodne godine iznosila 13,8 odsto.

U odnosu na 2012. godinu, kada je svaki četvrti građanin i zvanično bio bez posla, i neslavna stopa iznosila 26 odsto je upola niža, pala je sa 26 na 12,9 odsto.

Foto: Pixabay

I dok u Vojvodini i zapadnoj Srbiji građani tradicionalno lakše dolaze do posla, ostaje problematičan region južne i istočne Srbije, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) iz Ankete o radnoj snazi (ARS). U problematične, sudeći po statistici, spada i beogradski region, iako važi mišljenje da se u Beogradu najlakše dolazi do radnog mesta.

Najlakše do posla građevinci, trgovci, ugostitelji

Evidencija NSZ pokazuje da su građevinci, trgovci, zaposleni u sektoru prerađivačke industrije, u administraciji, sektoru obrazovanja, najlakše dolazili do posla, dok su najveći problem da se zaposle imali oni koji su posao tražili u oblasti osiguranja, finansija, snabdevanja električnom energijom, gasom i parom, kao i u oblasti klimatizacije...

Iskustvo portala halooglasi.com, gde se tokom prethodne godine oglasilo više od 3.000 poslodavaca, sa više od 10.000 oglasa u kojima traže adekvatne buduće zaposlene, ukazuje da su se ti poslodavci najviše otimali za ugostitelje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Lako su do posla dolazili oni koji imaju veštine iskoristive u kategorijama: prodaja, marketing i oglašavanje, kao i transport, skladištenje i logistika. Građani koji su "uzeli stvar u svoje ruke" i sami oglašavali da traže posao, mahom su, prema podacima Halo oglasa, tražili posao vozača, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Novitet u 2017. - Iznos plate naveden u oglasu

Na sajtu Halo oglasi Posao, od 2017. godine uvedena je novina u oglašavanju, pa postoji opcija da poslodavci unesu iznos plate za poziciju za koju traže radnika. I kandidatima se te opcija dopala, budući da mnogo više pregleda imaju upravo oglasi u kojima je transparentno do detalja šta poslodavac nudi, pa i u finansijskom smislu, osobi koju planira da uvrsti u svoj tim.

Takvi oglasi imaju više pregleda od onih u kojima iznos zarade nije naveden.

Zanimljivo je da je broj pregleda bio veoma sličan i kad su poslodavci nudili platu od 27.000 dinara, kao i kada su nudili platu od 75.000 dinara – ti oglasi sa izraženim iznosom imali su povećan broj pregleda.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Takođe, pokazalo se i da ne treba imati predrasuda kada je reč o platama i pozicijama. Primera radi, bilo je oglasa za ugostitelje i roštilj majstore gde je ponuđena plata za izabranog kandidata iznosila 75.000 i 65.000 dinara. Za frizere je, na primer, prosek ponuđene zarade iznosio 40.000 plus bonus.

Pitali smo građane

Kako bismo bili sigurni da smo na pravom putu, pitali smo i posetioce našeg sajta šta misle o trendu na tržištu radne snage, a i o novitetu u vidu izražavanja potencijalne zarade u oglasima.

Naša anketa je pokazala da velikoj većini znači navođenje plate u oglasima za posao, jer je opciju da "kliknulo" 1.982 ljudi. Opciju "ne, ne znači mi" kliknulo je njih pedeset i dvoje, a njih 82 je navelo da im je svejedno.

Foto: Pixabay.com

Na pitanje da li smatraju da je danas lakše pronaći posao nego prethodnih godina, njih 697 se izjasnilo da nije, 279 da nema razlike, dok njih 325 smatra da je lakše jer ima više oglasa.

Srpski vozači, zanatlije i medicinsko osoblje traženi u inostranstvu

Poslodavci iz sveta traže srpske radnike, pa je sve više oglasa koji pozivaju na rad u inostranstvu. Prema iskustvu Halo oglasa, takva vrsta oglašavanja u 2017. godini doživljava uzlet.

U 2017. godini tražili su najviše vozače u međunarodnom transportu, zatim zanatske poslove, medicinsko osoblje. Takva vrsta tražnje za srpskim kadrom imala je najviše Nemačka, dok su, primera radi, fabrike u Sloveniji i Slovačkoj tražile radnike. Malta je tražila ugostitelje, dok je u SAD i Velikoj Britaniji srpski kadar zanimljiv za bebisiting.

A koliko su iznosile plate za neka od traženih zanimanja u Srbiji, a koliko su naši radnici dobijali izvan granica naše zemlje, možete pogledati OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    11. januar 2018 | 10:04

    Ja sam se kao vozač zaposlio preko Halo oglasa, dobro je, nije loše ali je mnogo veća plata za vozače van Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA