≫ 

Markova (15) potresna priča: Pre tri godine ostao je bez porodice, ali je za Božić sam u svom domu zapalio sveću i dočekivao goste (FOTO)

Surovu sudbinu Marko zadržava u sebi, ne govori o tome ali, njegova dela izazivaju divljenje i vredna su poštovanja

  • 62

Tri godine je prošlo kako je Marko Vučinić (15) iz sela Vuča kod Leposavića, u jednom trenutku ostao bez porodice, oca Gojka (46), majke Dragice (40), sestre Maje (13) i brata Andrije (6). Toplinu roditeljskog doma, ljubav, brigu i vaspitanje Marku sada pružaju, njegovi staratelji Milan Nikolić, Markov brat od strica po ocu, sa suprugom Sanjom i sinom Nikolom (4) u Sočanici.

NAJPOTRESNIJA PRIČA O MARKU (13) - JUNAKU SA KOSOVA! Izgubio je roditelje, sestru i brata i ostao SAM, ali OGNJIŠTE NE DA

O Marku njegovi staratelji imaju samo reči hvale, dobar poslušan, vredan. Marku, kako sam kaže ništa ne nedostaje, dan mu je uglavnom ispunjen školskim obavezama, nađe vremena da pomogne u kući, a posebno uživa u ulozi strica jer sa "Nikolom nikada nije dosadno".

Kao i svi njegovi vršnjaci, uživa u druženju, gledanju filmova, igricama. Odlučio se za medicinsku školu u Kosovskoj Mitrovici je jer je "dobra" škola. Omiljeni predmeti su mu veronauka i fizika. Navija za Crvenu zvezdu. Raduje se svojim drugarima, sa kojima se lepo druži. Planovi su mu ozbiljni, želi da završi srednju školu, a san mu je da upiše informatiku.

Marko je odmeren dečak, tihog ali odlučnog glasa, sa skrivenim gotovo stidljivim osmehom. Surovu sudbinu Marko zadržava u sebi, ne govori o tome ali, njegova dela izazivaju divljenje i vredna su poštovanja.

Foto: Telegraf

Rodni dom, porodičnu kuću, baštu i zemlju Marko tri godine uz pomoć svojih staratelja održava i namerava da u njoj nastavi život kad odraste. Kao u svakom pravoslavnom domu, i Marko za Svetu Petku u svom domu pali sveću i dočekuje goste, tako je i za Uskrs i za Božić.

Najradosniji praznik, Božić, Marko je i ove godine kako tradicija nalaže, običajno proveo u svom domu, a sutradan dočekao i darovao polaznika.

- Za Badnje veče sam bio u svojoj kući, sa rođacima, na Božić sam polazio kod strica, a Nikola je bio moj polaznik - kaže Marko, koji se na pomen svog četvorogodišnjeg bratanca osmehuje i na pitanje da li je Nikola znao šta sve treba polaznik da uradi, dodaje "ima četiri godine, on sve zna".

Za svoje "znanje" stric Marko je bratanca Nikolu darovao omiljenim keksom.

Foto: Telegraf

Sa Markom smo razgovarali u njegovoj školi. Među drugarima je omiljen "lepo se slažemo i družimo" kaže, njegovi profesori ga takođe hvale, da je disciplinovan i vredan. Ima i drugare sa kojima zajedno putuje iz Sočanice za Kosovsku Mitrovicu.

Marko hrabro korača kroz život, trudi se na svakom polju, na ništa se ne žali, ništa mu ne nedostaje, svojom skromnošću i blagošću ovaj neustrašivi "dečak div" izaziva kod sagovornika divljenje i poštovanje.

Pogledajte prilog o običajima za doček Srpske nove godine i Mali Božić:

Daljinac

(Snežana Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ана

    14. januar 2018 | 12:06

    Сине,желим ти пуно,пуно среће у животу!

  • Kokarda

    14. januar 2018 | 18:43

    Ovakvoj Srbiji treba dati srce i pomagati a ne da smo opterećeni rijaliti glupostima i bacanju miliona na polupismene ljude!

  • Zoran veteran

    14. januar 2018 | 15:17

    Ziv bio i zdrav junace!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA