Napustili pre 15 godina poslove u gradu, sada žive od srpskog tronošca: Odškolovali tri studenta praveći ove stolice (FOTO)

- Mi uživamo u tome što radimo. Živimo ovde gde volimo i mislim da nam je lepo i ne kajemo se što smo to uradili - dodaje Vladan

  • 6

Narodno verovanje kaže da u svakom domu mora da postoji tronožac zarad očuvanja spokoja i blagostanja. To je niska stoličica čije je sedište u obliku zaobljenog trougla, postavljen na tri nožice. Na tronošcu se sedi u položaju pripravnosti dok se ne oslobodi nešto udobnije, prilikom privremenog odmora i predaha od nekog posla, ili tokom samog rada, blizu ognjišta.

Stolar Mile: Pokrenuli smo lavinu dobrote (FOTO)

Da ovaj srpski simbol ne zamre pobrinuo se bračni par Jolić iz Zbojštice kod Užica. Oni su pre petnaestak godina napustili podstanarski život i radno mesto u gradu i počeli da prave ove stolice.

Foto: RTS

Vladan Jolić pravi drvene tronoške, a njegova supruga Nada ih oslikava, ali od drveta izrađuju suvenire i druge predmete.

Iako je Vladan nekada radio kao mašinac u Valjaonici, a Nada kao ekonomski tehničar, ni jedno ni drugo nisu voleli svoj poziv. Uz puno truda i ljubavi, kaže Nada, uspeli su u tom poslu i odškolovali tri studenta.

Foto: RTS

- Uvek sam maštao kako ću to da napustim. Tronoške sam počeo da radim 2001. godine, prvo za Etno-park Sirogojno, a posle i druge proizvode, da bi se Nada onda uključila u posao i počela da oslikava - otkriva Vladan.

- Želja a i talenat koji sam imala od ranog detinjstva opredelili su me da krenem ovim putem. Jednostavno, posao ekonomskog tehničara nije odgovarao mojom prirodi - kaže Nada.

Foto: RTS

- Mi uživamo u tome što radimo. Živimo ovde gde volimo i mislim da nam je lepo i ne kajemo se što smo to uradili - dodaje Vladan za RTS.

Foto: RTS

Tronoške, sinije, drvene kačice, vretena, starinski ramovi i drugi suveniri njihove radionice "Etno-stil", stižu do kupaca širom sveta. Trenutno rade skoro isključivo za nekoliko turističkih organizacija – Užice, Bajina Bašta, Valjevo, Kragujevac, Etno-park Sirogojno, i zadovoljni su.

Foto: RTS

Jolići se tu ne zaustavljaju, oni žele i da pokrenu seoski turizam i otvore radionice za posetioce.

Foto: RTS

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šanker

    14. januar 2018 | 19:40

    Istina. Ja poznajem tu porodicu.

  • Zoran

    14. januar 2018 | 19:28

    Evo moaj zena pita sto ta deca studirala kad mogli odlicno da zive i od tronozaca. Hahahahaah.

  • Kiza

    14. januar 2018 | 20:58

    Jel to studiranje u Uzicu tako jeftino

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA