≫ 

Selo kod Plandišta ima samo 9 stanovnika: Nikada nisu imali telefon, vodovod, prodavnicu, ambulantu...

U dva sokaka sa 20 kuća, devetoro vremešnih stanovnika

  • 12

Selo Laudonovac usred Vojvođanske ravnice broji svega devet stanovnika. To što do njih ni jedna savremena komunalna usluga nije stigla im nije problem, ali to što nemaju valjan put, pa su zimi odsečeni od sveta i po nedelju dana, im je veliki problem.

Oluja u Plandištu odnela dva života: Otac i ćerka zapalili sveću jer nije bilo struje, pa poginuli u požaru

Kroz ovo mesto u Banatu voz nije prošao 11 godina: Došao je i taj dan (VIDEO)

U dva sokaka sa 20 kuća, devetoro vremešnih stanovnika nikada nisu imali telefon, plin, vodovod, prodavnicu, poštu, ambulantu. Škola je sedamdesetih godina zatvorena jer su je pohađala dva đaka.

- Put je najveći problem. Vode imamo, curi u avliji, za drva se snađemo, uvek ga ima oko njive - kaže meštanka Bosiljka Krstić za RTS.

Do Laudonovca vodi samo atarski put, kojim je, kada pada kiša nemoguće proći putničkim automobilom, a kad zaveje ni džipom.

Službe za čišćenje snega nekad ne mogu po pet dana i više da dođu do sela.

Printskrin: RTS

- Sin juri tamo u opštinu da moli da pročiste put, pre dve godine tu su bili nanosi preko metra, dva dana su probijali dok nisu probili, tako da je jako teško -  dodaje Branko Krstić.

Bez obzira na uslove, ovo malo meštana Laudonovca ne žele da napuste svoje selo.

- Ja sam navikao, bunar ne bih dao ni za robnu kuću. Tu mi je njiva, tu mi je bunar, jedino nedostaju prodavnica i ti "izlazi" - kaže Velibor Dobričinac.

Za asfaltni put do Laudonovca trebalo bi 50 miliona dinara, a to budžet opštine Plandište ne može da podnese. Zato će dobiti - pošljunčani put.

Predsednik opštine Plandište Jovan Repac kaže da se traži zajedničko rešenje i napominje da će lokalna samouprava pozvati svakog meštanina Laudonovca kojima planiraju da ponude neku od napuštenih kuća u Margiti, prvoj uz Laudonovac.

- Imam informaciju da od tih devet meštanina četvoro bi se preselilo, a pet ne bi - dodaje Repac.

Nekada je ovo bio stočarski kraj kroz koji su saobraćali vozovi, ali od kad vozovi ne idu, Laudovac je selo na umoru.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA