Crnogorci žele da otmu Ostrog od SPC: Traže od države da vrati "otetu crkvenu imovinu"

Dedeićeve pristalice su pre nekoliko godina lansirale tezu da se u manastir posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, od hodočasnika i priložnika godišnje zaradi oko 50 miliona evra, što je demantovano iz Mitropolije crnogorsko-primorske

  • 17

Grupa građana Crne Gore, većinom pristalica kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), pokrenula je inicijativu za ukidanje vlasništva Srpske pravoslavne crkve "nad crnogorskim manastirima i crkvama", a između ostalih tražili su i manastir Ostrog.

"BEOGRADSKA PATRIJARŠIJA JE TERORISTIČKA ORGANIZACIJA": Crnogorski mitropolit optužuje srpsku crkvu za zločine

Akcija je oživela nakon što je raščinjeni Miraš Dedeić na Božić ponovo zatražio od države da vrati "otetu crkvenu imovinu". Pokretači, između ostalog, navode da je nezavisnu i međunarodno priznatu Kraljevinu Crnu Goru 1918. godine okupirala i anektirala Srbija.

Crkvenom imovinom, čiji je titular Mitropolija crnogorsko-primorska, baviće se tužilaštvo u Podgorici, i to po tužbi kanonski nepriznate CPC. Stevo Vučinić, potpredsednik ove organizacije koja je osnovana na Cetinju u policijskoj stanici, podneo je više krivičnih prijava zbog navodno nezakonitog upisa crkvene imovine na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. U tim papirima našao se i manastir Ostrog, koji je dugo na nišanu malobrojnih pristalica okupljenih oko Miraša Dedeića.

Foto: D. Zlojutro

Uprkos pokušajima da putem društvenih mreža i medijske kampanje pridobiju naklonost građana, u tome nemaju nimalo uspeha. Poslednje istraživanje CEDEM-a, pre nekoliko dana, pokazalo je da Crnogorci imaju najmanje poverenja u tu družinu - svega 18,6 odsto.

Uprkos zanemarljivoj podršci među crnogorskim vernicima, grupa Miraša Dedeića redovno ispostavlja zahteve za crkvenu imovinu. Već godinama oni zastupaju tezu da je CPC jedini legitimni naslednik crkvene duhovnosti i da bi ona trebalo da bude titular svih hramova i crkvenih dobara. Posebno su im privlačni najpoštovaniji manastiri, kakav je Cetinjski manastir ili Ostrog.

Foto: Wikimedia/Diego Delso

Dedeićeve pristalice su pre nekoliko godina lansirale tezu da se u manastir posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, nedaleko od Nikšića, od hodočasnika i priložnika godišnje slije oko 50 miliona evra, što je više puta demantovano iz Mitropolije crnogorsko-primorske. Bez obzira na prenaduvane iznose, nesumnjivo je da je umesto brige o duhovnosti novac najvažniji pokretač inicijative za transfer svojine nad crkvenom imovinom.

Nepriznata CPC "nišani" i bogomolje u koje se sliva mnogo manji iznos od dobrovoljnih priloga. Razlog za to je manjak bogoslužbenih objekata u Crnoj Gori. Ova verska zajednica, koju hrišćanski svet ne priznaje, deluje u svega nekoliko objekata u nekim od većih crnogorskih gradova - Cetinju, Kotoru, Danilovgradu...

Foto: D. Zlojutro

Mitropolit crnogorsko-primorski pozvao je na pomirenje među braćom u Crnoj Gori.

- Rusija se vratila sebi, hoće li se vratiti Crna Gora sama sebi? Daće Bog u novoj godini. Crna Gora, koja se gradi na lažnim temeljima, na lažnoj veri, ne može imati budućnost. Neophodno je da dođe do pomirenja među braćom, ne deleći se ni na ove ni na one, nego da se vratimo zajedništvu. Nije to Crna Gora kralja Nikole. Treba da se oslobodimo laži, obmana, prevara. Deobe među braćom pretočile su se u jezičke i nacionalne deobe - kazao je Amfilohije na molebanu u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezda je zivot sve drugo su sitnice

    15. januar 2018 | 12:56

    E boze sacuvaj koji bre crnogorci pa pravi crnogorci nikad to nebi uradili evo ja sam iz crne gore sa sjevera samo da vam kazem da mi vas i dalje smatramo bracom i nikad vas se nismo ni odrekli tako da nemojte da pricate o tome kako smo vas se odrekli a ne znate nista o tome jer ne živite ovamo i uporno pricate za kosovo kako smo vas izdali a opet o tome nista ne znate vladt je birala za kosovo nije bilo referenduma NAROD CRNE GORE NIKAD NIJE PRIZNAO KOSOVO,a ovih pripadnika crnogorske pravoslavne glavu dajem da ih nema vise od desetak.VELIKI POZDRAV BRACO SRBI!!!

  • Vidosava

    15. januar 2018 | 10:44

    Postovani Oce. Dusa ne zaboli zbog Crnigorskog naroda . Pojedini misle da su bogovi. Beogradu vrvi od crnogoraca. Dali je nekog iz Srbije napisao neku ruznu rec o njima. Dok u Crnoj gori. Kao da smo mi u Srbiji najgore narod. A pomagali smo gde god smo mogli. Zalosno. Pozdravljam sve Koi su mog misljenja. So juce smo bilo Barca a sada .....

  • Pink panter

    15. januar 2018 | 09:21

    Sve osim mosti Svetog VASILIJA OSTROSKOG pod Ostrog je laz i prevara pocev od meda u koji sipaju vodu preko djakona do amfilohija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA