Ako želite sreću u ljubavi i mnogo novca, nabavite ovu biljku: Svaka srpska kuća trebalo bi da je ima

Bosiljak se koristi u crkvenim obredima krštenja, venčanja, svećenja vodice, tokom sahrana i pogrebnih obreda

  • 6

Bosiljak ima mnoge narodne nazive: bosiok, bosilje, bažuljak, vasleđen, mislođen, mislođin. U srpskom narodu bosiljak je sveta biljka i ima simboliku verskog i duhovnog karaktera.

Da li crveni konac štiti od uroka: Kad se stavlja bebi na ruku i kad treba da se skine (FOTO)

Smatra se da su bosiljak u srpske krajeve doneli hodočasnici u srednjem veku. Po nekim predanjima ponikao je na grobu cara Uroša, a po drugim od suza Svetog Save, piše artnit.net. Poznati srpski lekar i botaničar Josif Pančić kaže da bosiljak prati Srbina kroz sav njegov život, u radosti i žalosti, od kolevke pa do groba.

Foto: pixabay.com

Bosiljak se koristi u crkvenim obredima, krštenja, venčanja, svećenja vodice, tokom sahrana i pogrebnih obreda. Kasnije je postao i simbol ljubavnih odnosa, ali i bračne ljubavi.

MIRIS BOSILJKA RAĐA LJUBAV

Na Krstovdan treba osveštati bosiljak i staviti ga kod ikone, a kasnije možete da ga koristite za različita isceljenja.

U srpskom narodu se verovalo da miris bosiljka rađa ljubav, obezbeđuje ljubavnu sreću, a da je bosiljak u prozoru poziv ljubavniku. Devojke su koristile bosiljak kao parfem, a stručak bosiljka su stavljale za pojas u struku. Pošto je oko njih prekrasno mirisalo, verovalo se da će imati mnogo udvarača. Devojke su ga slale momcima na dar, a neveste ga "začaravale" u jelu svojim muževima.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ako potopimo bosiljak u vodu tri dana i prospemo nakon tri dana tu vodu na kućni prag, on će nam doneti novac, uspeh i oteraće zlo. Za poboljšanje ljubavnih odnosa, stavite ga u kuhinju, u neku otvorenu posudu sa vodom, a vodu menjajte svake nedelje. Bosiljak štiti od zla.

LJUBAVNA MAGIJA

Pomešajte ruzmarin sa bosiljkom i koristite kao zaštitno sredstvo protiv negativnosti.

Veruje se da zlo ne može ostati tamo gde je bosiljak. Nadaleko je poznat i kao kulinarska biljka. Za bosiljak se u narodu veruje da sadrži i neka čarobna svojstva i da se koristi u ljubavnoj magiji.

Foto: pixabay.com

DVE GRANČICE DEVOJKE BACALE U ŽAR

Nekada su devojke uzimale po 2 grančice bosiljka, koje su bile pokazatelj braka i bračne sreće. Grančice se stave u žar i tada ćete dobiti odgovor kakav će brak biti sa partnerom iz sadašnje veze. Ako se brzo upali i pretvori u pepeo znak je da će brak biti skladan, ali ako pucketa i pravi piskave šumove, znak je da će brak biti veoma loš. Da bi partner bio veran, verovalo se da treba posuti prah od bosiljka po krevetu dok spava, naročito oko srca.

Naravno, imajte na umu da se ovakve radnje zasnivaju najviše na narodnom verovanju i srpskoj tradiciji.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob

    16. januar 2018 | 20:02

    Najkorisniji je u kuhinju

  • Danijel

    16. januar 2018 | 23:00

    Ako želite mnogo novca, morate mnogo da varate.

  • Индија

    16. januar 2018 | 19:53

    Индуси имају свету биљку из рода босиљка, туласи. Веровање везано за њу је врло слично. Такође се користи у верским обредима, као и код Срба православаца босиљак.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA