≫ 

Koliko dugo se čuva sveta vodica, i šta se sa njom radi kada donesemo novu?

Danas su već poznata dva osvećenja vode: veliko i malo

  • 13

Postojala je izvesna razlika u tim obredima. Osvećenje vode koje ima svoje poreklo u prvim vekovima hrišćanstva vršilo se pomoću određenih molitava, prizivanjem naitija Svetoga Duha, kao i krstolikim blagosiljanjem i pogruženjem u vodu Časnoga Krsta, što i danas čini elemente svakog vodoosvećenja. Tada još nije postojalo pravilo kada, gde i kako se vrši vodoosvećenje.

Počeli su Nekršteni dani: Prema narodnom verovanju, do Bogojavljanja nikako ne smete raditi nekoliko stvari

Danas su već poznata dva osvećenja vode: veliko i malo.

Veliko vodoosvećenje se vrši dva puta u godini na Krstovdan (Navečerje Bogojavljenja) i na Bogojavljenje, u kome se sećamo Krštenja Isusa Hrista u reci Jordan. Malo vodoosvećenje vrši se u različitim prilikama, pri drugim crkvenim činovima i obredima, na Vaskrs i pred krsnu slavu domaćina, pa i na traženje pojedinih vernika – u svako vreme i na svakom mestu: u kući, u polju, u vrtu i tako dalje.

Foto: Profimedia/Alamy

Crkvene knjige ne pišu o tome koliko se dugo može čuvati Sveta Vodica, naročito ona koja se osvećuje na Krstovdan, Bogojavljenje i Vaskrs, ali prema narodnom predanju koje je Crkva prećutno usvojila, ukoliko se sva količina Bogojavljenske Vodice ne utroši pobožno u toku godine, onda se taj ostatak, kada stigne nova vodica, sipa u bunar, u reku ili u cveće. Bitno je prosuti je tamo gde se neće izložiti gaženju i obesvećenju, ali, ako imate gde da držite flaše sa svetom vodom, nemojte je prosipati, nego čuvajte i te stare.

Sveta Vodica, naročito ona Bogojavljenska nema ograničeni rok trajanja i ne može se pokvariti niti gubiti svoji blagodat. Zato možete zauvek da je čuvate. Neke porodice svake godine, od nove vodice, kada je donesu iz crkve, pomalo dodaju u flašu u kojoj drže staru vodicu, nekad staru i po 30 godina.

Foto: Profimedia/Alamy

Vaskršnja sveta voda se ipak troši i u toku posta je treba uzimati svako jutro po malo pre jela, i tako potrošiti. Ona se upravo i osvećuje sa tim ciljem da bi sveti veliki praznik Vaskrsenje Hristovo dočekali u osvećenim domovima, ali i sa osvećenom dušom svojom (kao hramom Duha Svetoga), čemu pobožno korišćenje svete vodice itekako doprinosi, stoji na spc-altena.

Osvećena vodica za krsnu slavu troši se na spravljanje slavskog kolača i koljiva, a može i da se ostavi malo za piće da svi članovi doma popiju po gutljaj za osvećenje duše i tela.

Devojke sanjaju budućeg muža, a samo najspretniji imaće sreće cele godine. Pogledajte video: 

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kata

    18. januar 2018 | 19:55

    Sveta vodica pomaze samo onima koji veruju i nema rok trajanja. Moze se godinama cuvati i ako verujes silno bice ti po veri

  • Jeretik

    18. januar 2018 | 14:21

    Al vodomer vrti .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA