Deo Srbije u kojem je više od 97% dece vakcinisano, a pojedini gradovi nemaju nijednog obolelog od malih boginja

Na području Kikinde za sada nema ni jednog slučaja pojave malih boginja i možemo reći da je situacija pod kontrolom

  • 9

Stepen vakcinisanosti na teritoriji severnog i srednjeg Banata na visokom je nivou u ovom delu Vojvodine. U Kikindi je više od 97 odsto mališana vakcinisano, a s obzirom da je bio školski rasput očekuje se povećanje broja vakcinisane dece. I na području Sredenjebanatskog okruga broj vakcinisane dece MMR-om je oko 98 posto –potvrđeno je na nedavno održanoj tribini “Vakcinacija dece i uzroci epidemije malih boginja” koja je održana u Zrenjaninu.

Male boginje se pojavile u još jednom srpskom gradu: Prvi slučaj u Kolubari - obolela žena (43) (FOTO)

- Prema najnovim podacima više od 95 odsto dece vakcinisano je ne teritoriji grada Zrenjanina. Potvrdili smo veliku odgovornost roditelja i zdravstvenih radnika, kao i čitavog društva kada je u pitanju zdravlje najmlađih, ovoliki broj vakcinisane dece stvorio je dobar imunološki zid te se time sprečava pojava epidemije u našem gradu-istakla je dr Žanka Subić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Zrenjaninu.

Na području Kikinde za sada nema ni jednog slučaja pojave malih boginja i možemo reći da je situacija pod kontrolom:

- Odziv roditelja kada je u pitanju vakcinacija na visokom je nivou.U ovom periodu imali smo nešto manje poseta dečjem dispanzeru. Najviše je bilo pacijenata sa visokom temepraturom što je i uobičajeno za ovo doba godine, u proveri smo da li je u pitanju epidemija gripa- istakla je dr Snežana Tomin, načelnica Dečjeg i školskog dispanzera u Kikindi.

Foto: Telegraf

Od oktobra prošle godine do sada na teritoriji Srbije dijagnostifikovano je oko 886 slučajeva malih boginja uključujući i područje Kosovske Mitrovice. Epidemija malih boginja od početka godine prijavljena je u Novom Sadu i Leskovcu.

Dok je broj vakcinisane dece najveći na severu zemlje, u Surdulici i okolnim naseljima na jugu zemlje broj nevacinisane dece je veliki-potvrdila je epidemilog u Slađana Stanković.

Male boginje spadaju u virusno oboljenje koje najčešće pogađa decu. Bolest se manifestije opštom slabošću, temperaturom, malakasalošću. Boginje se pojavljuju u vidu “osipa” koji napre zahvata lice, vrat pa se pruža preko celog tela, inkubacija je ustaljena pa traje u proseku od 10-11 dana. Postoje tri stadijuma bolesti, tokom poslednjeg pacijent je infektivan-upozoravaju stručnjaci.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    19. januar 2018 | 22:38

    Sve je jasno. Sever skoro 100% odziv a na jugu najslabije. Ipak obrazovaniji i evropskiji deo Srbije zna šta je jedno od najvećih dostignuća savremene medicine i nešto što najviše produžilo ljudski vek a to je vakcinacija. Ima za nas ipak nade.

  • Pedja

    19. januar 2018 | 21:57

    Pametni ljudi...

  • Живојин

    19. januar 2018 | 22:40

    Ето и ми Кикинђани служимо за пример 😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA