Simbol nove Srbije: Počelo postavljanje krsta od 33,5 metra i 40 tona koji će obasjati celo Kraljevo

- Oko 135 kubika betona je bilo potrebno da se napravi stopa temelja, koji je inače armiran, a ugrađeno je oko 6.500 kilograma rebraste armature - objasnio je građevinski inženjer

  • 37

Krst visine 33,5 metra i težine 40 tona koji se gradi na planini Stolovi kod Kraljeva sa nadmorskom visinom od 1.375 metara, mogao bi da bude gotov u jednoj građevinskoj sezoni, odnosno pre obeležavanja osmovekovnog jubileja autokefalnosti SPC u 2019. godini.

Evo gde će biti podignut KRST od 33 METRA i 40 TONA koji će moći da vidi cela SRBIJA!

Krst koji bi trebalo da svetli zahvaljujući solarnim ćelijama i mini-vetrenjači, a koji će se videti iz skoro cele Srbije i okolnih zemalja, za sada ima samo iskopan temelj.

Radovi se finaniraju iz donacija i počeli su prošlog leta, kada je iskopan i betoniran temelj. Kamioni-mikseri koji prave beton nisu mogli da se popnu na vrh Usovica zbog nepristupačnog terena, pa je beton morao da se pravi na licu mesta.

Temelj za krst dubok je tri metra, a iskopan je na mestu koje je JP "Srbijašume" ustupilo eparhiji Žičkoj, kako bi se postavio krst koji će biti okrenut prema Kraljevu.

- Oko 135 kubika betona je bilo potrebno da se napravi stopa temelja, koji je inače armiran, a ugrađeno je oko 6.500 kilograma rebraste armature. Postavljeni su i nosači koji će nositi preostali deo krsta. To je bio veliki izazov za nas, jer je teren neprisupačan - rekao je za Blic građevinski inženjer Jovica Milić.

Krst na Stolovima se gradi i u čast vojnika srpske vojske koji su prilikom povlačenja u Prvom svetskom ratu poginuli na Stolovima, gde su se inače vodile žestoke bitke.

Za podizanje krsta, koji će koštati preko 100.000 evra, blagoslov je dala eparhija Žička još 2007. godine, što je ovdašnja javnost dočekala sa negodovanjem.

Do sada je u radove utrošeno oko 7.000 evra za izgradnju prilaza vrhu, a ideja za podizanje krsta potekla je iz Planinarskog društva "Gvozdac" iz Kraljeva još pre osam godina.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    24. januar 2018 | 17:50

    Umesto da se pare bacaju na takve megalomanske stvari bolje je da su pare usmerili u humanitarne svrhe.Ali crkva i mnogi vernici koji joj se dodvoravaju već odavno ne mare za opštu dobrobit već samo za sebe.Tako malo po malo postaju odrođena kasta koja postoji samo sebe radi.

  • Laki

    24. januar 2018 | 17:55

    Utrka u podizanju krstova po mogućnosti što većih je samo nastavak utrkivanja ko će podići više i veće verske objekte. Crkve i religije su već odavno nepopravljivo ogrezle u materijalizam.

  • @#$

    24. januar 2018 | 17:56

    Paranoja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA