≫ 

Nepoznati donor spasao život Danetu (41): Godinu dana čekao SRCE, a onda su lekari rekli da je stigao organ koji mu odgovara

Do tada, on je preživeo dva infarkta, jedno predinfarktno stanje i ugradnju pejsmejkera

  • 3

Dane Ljubić (47) iz Borče preživeo je dva infarkta, jedno predinfarktno stanje, ugradnju pejsmejkera, ali je posle svega toga jedini spas za njega bila transplatacija srca. Prošle godine 8. novembra pojavilo se srce potencijalnog, nepoznatog donora, i nakon urađenih analiza lekari su zaključili da baš njemu, od svih bolesnika koji su se nalazili na listi čekanja ovog organa, to srce odgovara.

KONAČNO LEPA VEST: Mladi naučnik Miloš Nikolić je dobio novo srce (FOTO)

Obavljena je intervencija i Dane se sada polako vraća normalnom životu, piše Politika.

- Genetski sam "povukao" sa majčine strane oboljenja srca i krvnih sudova. Ružne stvari su se dešavale uvek kada je obeležavanje neke slave. Prvi infarkt sam imao 21. novembra 2014. godine, a drugi 2. avgusta 2016. Iste godine, 19. decembra usledio je predinfarkt. Ostao sam u bolnici jer su lekari utvrdili da mi srce radi samo sa 14 odsto kapaciteta - rekao je Ljubić.

Od tad je čekao na novo srce.

Foto: Profimedia

- Zbog toga sam teško disao, nisam mogao da hodam jer su mi koraci postajali sve teži. Stavljen sam na listu za transplataciju organa, a rečeno mi je da postoji mogućnost da dobijem i mehaničku pumpu za srce - objašnjava Dane.

Porodici donora koja je dala saglasnost da se njegovi organi iskoriste za transplatacije biće zauvek zahvalni. Podršku u borbi sa opasnom bolešću pružili su mu, kaže, lekari Kliničkog centra Srbije i osoblje ove ustanove, kao i članovi njegove porodice.

- Posebnu zahvalnost dugujem doktorima Svetozaru Putniku, Saši Kačaru i Emiliji Nestorović. Život mi se, zahvaljujući novom srcu, potpuno promenio. Bolje dišem i hodam, a povremeno odlazim na lekarske preglede. Rečeno mi je da će oporavak trajati oko godinu dana - dodaje Ljubić.

Foto: www-pixabay.com

Klinički centar Srbije ušao je u šestu godinu od kada, posle obnavljanja procesa presađivanja srca u Srbiji, obavlja ovu vrstu intervencije. Do sada su ih uradili 27, a više od 150 ljudi je u njemu zbrinuto  zahvaljujući i intervencijama ugradnje veštačkog ili mehaničkog srca.

Međutim, docent dr Svetozar Putnik, načelnik Klinike za kardiohirurgiju KCS-a kaže da je neophodno da se u Srbiji poveća broj donora.

- Trenutno 36 pacijenata čeka na ovu intervenciju, ali se taj broj menja iz dana u dan. Transplatacija srca je važna za pacijente jer ih zahvaljujući ovoj metodi vraćate u život. Mediji su nam dragoceni saveznik u promovisanju najhumanijeg čina kao što je davanje saglasnosti porodice da se organi njihovog najmilijeg člana, čiji se život ugasio, iskoriste kod onih kojima je to neophodno da bi preživeli - naglašava dr Putnik za Politiku.

Video-snimak o Milanu Sredoviću iz Čačka koji je dobio novo srce pogledajte ispod:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    25. januar 2018 | 09:11

    Hvala gospodu bogu i divnim lekarimaziv bio i zdrav

  • SUZA

    25. januar 2018 | 11:22

    KCS kardiohirurgija ima dobre i požrtvovane doktore ali izgleda mi male kapacitete za pacijente! Samo 4 dana i 5 po operaciji kuci! Muškarci i žene zajedno u prenatrpanim sobama! Zgrada stara ko zna koliko decenija, dok nova zgrada pretvorena u ruglo,unutrašnjost nedovršena a spoljašnost za ne pogledati! Bravo doktori i osoblje!

  • Dia

    25. januar 2018 | 19:43

    To su lekari Bez granice, to su čudotvorci medicine, bravo., Bgd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA