Brakovi Nemanjića neprihvatljivi čak i za ono vreme: Ženili se decom, kralj Milutin koji je oženio Simonidu (5) nije jedini!

Kada je Stefanu Dečanskom umrla prva žena Teodora, u oktobru 1322, sa kojom je imao i sina Stefana Dušana, kralj je odlučio da se oženi po drugi put namerivši da sklopi jake političke veze sa Vizantijom

  • 14

Neobična, pa čak i za ono vreme neprihvatljiva ideja o bračnoj zajednici petogodišnje vizantijske princeze Simonide i srpskog kralja Milutina intrigira mnoge ljubitelje istorije širom sveta. Međutim, mnogi zaboravljaju da je i Milutinov sin Stefan Dečanski, takođe iz političkih razloga, za ženu uzeo mladu princezu od koje je bio znatno stariji.

Stefan Nemanja nije bio jedini Stefan Nemanja na srpskom tronu, imali smo još jednog. Da li znate o kome je reč?! (FOTO)

Kada je Stefanu Dečanskom umrla prva žena Teodora, u oktobru 1322, sa kojom je imao i sina Stefana Dušana, kralj je odlučio da se oženi po drugi put namerivši da sklopi jake političke veze sa Vizantijom. Po ugledu na svog oca, kralja Milutina, i Stefan Dečanski bira mladu vizantijsku princezu od samo 12 godina, onoliko koliko je tada imao i njegov sin Stefan Dušan.

Kraljica Marija Paleolog bila je kći vizantijskog panipersevasta Jovana Paleologa, odnosno, sinovica vizantijskog cara Andronika II Paleologa. Samim tim, bila je u srodstvu sa bivšom srpskom kraljicom, Simonidom, suprugom kralja Stefana Uroša II Milutina. Ona se poprilično mlada udala za srpskog kralja Stefana Dečanskog, međutim, njene godine su bile daleko prihvatljivije u odnosu na godine njene tetke Simonide.

Stefan dečanski/Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Granica zasnivanja potpunih bračnih odnosa za žensku decu bila je 12-13 godina, mada ona nije postojala za vladarske brakove od izuzetne političke važnosti. Po srednjovekovnim merilima mlade plemkinje su postajale punoletne obično u 12. godini i tada su i udavane jer se smatralo da su dovoljno stare da preuzmu sve bračne obaveze. Time se, iako je razlika u godinama među partnerima bila prilično velika, ovaj brak nije smatrao neprihvatljivim.

Kralj Stefan Dečanski, za kog se smatra da je rođen oko 1276. godine, u trenutku ženidbe sa dvanaestogodišnjom Marijom 1324. godine imao je oko 48 godina. Njegov sin Stefan Uroš IV Dušan Nemanjić imao je jednako godina kao njegova nova maćeha – 12.

Kako je Marija bila vrlo lepa, srpski kralj je prilično izgubio glavu za svojom mladom suprugom. Njemu, već ostarelom kralju, prijala je pomisao da će sa mladom suprugom u svojim već poodmaklim godinama dobiti sina. Istorija beleži da tih godina Stefan Dečanski nije preduzimao nikakve ratne poduhvate i da je period do 1328. godine protekao u miru i odgajanju njihovo troje dece. Marija Paleolog Nemanjić je do svoje 19. godine rodila srpskom kralju sina Simeona (Sinišu) i ćerke Jelenu i Teodoru. Ratničke avanture kralj je zamenio porodičnim životom i čestim odlascima u lov.

Car Stefan Uroš IV Dušan Silni na slici Đure Jakšića. Foto: arhiva

Međutim, ovaj brak nije dugo trajao. Avgusta 1331. godine, kralj Stefan Dečanski zbačen je sa prestola od strane sina Stefana Dušana i ubrzo je ubijen u Zvečanu. Pojedini izvori toga doba navode da je odnos između kralja Stefana i njegovog sina, "mladog kralja" Stefana Dušana, remetila upravo mlada i ambiciozna kraljica Marija nastojeći da, uz podršku Vizantije, obezbedi presto Srbije svome sinu Simeonu. Time bi mladi i ambiciozni Dušan bio potisnut u drugi plan.

Novi vladar Srbije, Stefan Uroš IV Dušan, nije pravio nikakve smetnje ni udovici svoga oca, a ni njenom sinu, Simeonu (Siniši). Naprotiv, Dušanov polubrat će, u vreme najvećeg sjaja srpske srednjovekovne države, poneti jednu od najviših titula na srpskom carskom dvoru – titulu despota i postati jedan od 24 člana nove raške vlastele.

Marija Paleolog se ubrzo nakon smrti supruga zamonašila, ponevši monaško ime Marta. Monahinja Marta umrla je 7. aprila 1355. godine, 8 meseci pre samog Stefana Dušana, ne dočekavši duboku starost baš kao ni srpski car koji je bio njenih godina. Sahranjena je u Skoplju.

Daljinac

(Telegraf.rs/Opanak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @#$

    26. januar 2018 | 14:31

    Sto vredi za narod ne vredi izgleda za povlastenu i samozvanu elitu. Zaslosno je sto im je i crkva podilazila i dodvoravala im se.

  • Isko

    26. januar 2018 | 10:08

    Fascinira me ta opsednutost vladarima i njihovim životima. Oni su samo koristili narod za svoje ciljeve. U tome im je uvek zdušno pomagala crkva koja je za to bogato nagrađivana. Tako recimo, najveće koljače poput Aleksandra Makedonskog, danas smatraju za pozitivne likove i dive im se. Ništa nije bolje ni sa našim Nemanjićima, koji pobiše pola svog naroda.

  • Свештеник

    26. januar 2018 | 09:42

    То не могу разумети који нису ЧИСТОГ СРЦА! Краљу је дозвољено,ако је нешто за добробит Државе и Народа. Они нису имали телесне односе,но су само на папиру били супружници. Данашњи нараштаји,пуни разврата и непоштовања према старијима и Владарима(ово задње и оправдано),тешко то могу схватити. Пчела увек иде на цвет,а мува на измлет...тако да,какав си човек у души тако гледаш на све око себе! Што би реко наш Патр.Павле:"свако види оно што жели".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA