Od borskog bakra može da se izvuče žica debljine vlasi kose, nije ni čudo što su toliko spremni da plate i premiju za njega (FOTO)

U 2017. godini prodate 43 hiljade tone bakra

  • 2

Bakru proizvedenom u RTB-u potvrdu vrhunskog kvaliteta svih ovih godina daju kupci plaćajući za njega i premiju.

Blagoje Spaskovski o poslovanju RTB Bor: Investicijama do većinskog vlasništva (FOTO)

On je hemijski čist, ima specifičnu kristalnu strukturu i ne sadrži primese koje uzrokuju krtost, što mu omogućava izvlačenje do najfinijih prečnika.

U 2017. prodate 43 hiljade tona bakra – 32 hiljade isporučene ino-tržištu, a 11 hiljada tona ostalo u Srbiji kod domaćih prerađivača RTB.

"Crvenom" metalu proizvedenom u Rudarsko-topioničarskom basenu potvrdu vrhunskog kvaliteta svih ovih godina daju kupci koji za bakar iz Bora plaćaju premiju, odnosno ne kupuju ga po berzanskoj ili tzv. flet ceni, već za njega plaćaju više. On je hemijski čist, ima specifičnu kristalnu strukturu i ne sadrži primese koje uzrokuju krtost, što mu omogućava izvlačenje do najfinijih prečnika.

Foto: Promo

Naime, od borskog bakra može da se izvuče žica debljine vlasi kose, a za to je zaslužna činjenica što u njemu nema bizmuta ni u tragovima.

Zato je bakar proizveden u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor izuzetno cenjen na domaćem i stranom tržištu, pa kupci plaćaju i preko LME cene da ga dobiju.

Visinu premije određuju uslovi prodaje, pa je, recimo, tokom cele 2017. godine RTB Bor prodavao bakar sa premijom koja je dostizala i 100 dolara po toni.

Prodato je ukupno 43 hiljade tona, od toga na stranom tržištu 32 hiljade tona, dok je 11 hiljada tona katodnog bakra ostalo u zemlji, kod domaćih prerađivača – kod "Valjaonice bakra" Sevojno i "Pometona".

Borski bakar spada u grupu najkvalitetnijih metala koji se proizvode u svetu i zbog toga je vrlo tražena roba. Visokog je kvaliteta jer mu je čistoća 99,99 procenata, što mu omogućava siguran plasman na domaće i strano tržište po uslovima koji važe za "grade A" kvalitet.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Giks

    28. januar 2018 | 23:05

    Najzilaviji je bakar iz Meksika ali losijeg je kvaliteta

  • Pavle korčagin

    2. februar 2018 | 23:13

    Za potrebe pogona lakirnice"fabrike kablova Moša Pijade" u Svetozarevu sredinom sedamdesetih od Borskog katodnog bakra u "fks" su izlili vajerbare. Daljom preradom dobili su žicu prečnika 0,001mm. A istu su i lakirali. Vlakno kose je deblje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA