Ovo su prvi simptomi malih boginja kod dece - ako ih primetite, trk kod lekara!

Prvi simptomi se ne razlikuju od bilo koje respiratorne infekcije

  • 5

Crvenilo i mrlje u grli i na na sluzokoži i temperatura iznad 38 stepeni glavni su alarm da dete treba odvesti kod lekara jer je sasvim sigurno da ima male boginje.

150 osoba nedeljno u Srbiji oboli od morbila: U poslednjih 15 dana broj zaraženih rapidno raste, Beograd prešišao Kosovo

Broj obolelih od morbila u Srbiji se svakodnevno rapidno povećava, a zaključno do petka, 26. januara od ovog virusnog oboljenja u našoj zemlji je obolelo 1.418 osoba, a tri su umrle.

Najviše obolelih je među decom do pet godina, a epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predrag Kon objašnjava za Telegraf.rs koji znaci mogu da ukazuju da dete ima male boginje. Prvi simptomi, naime, identični su bilo kojoj respiratornoj infekciji, pa se pored visoke temperature javljaju crvenilo, konjukitivitis, curenje iz nosa, pa se tek onda javlja osip.

- Osip se prvo vidi na sluzokoži a tek kasnije na koži. Kada se pogleda grlo i sluzokoža desni i obraza vidi se da je crvena a to je znak koji ukazuje na boginje pre nego što izbije ospa. To uglavnom prepoznaju lekari, teško da mogu roditelji - kaže Kon:

Foto: Wikipedia

- Temperatura je uglavnom visoka, iznad 38 stepeni, ali zna i da ne bude. Ospa se pojavljuje tek posle dva pa čak i tri dana od pojave temperature. Ospa se javlja kao kiša, pada sa lica na telo, odnosno prvo se pojavljuje na licu pa se sliva niz telo. Ne napada kosnati deo glave, za razliku od varičele. Varičela obično kreće od trbuha, od kože stomaka, pa se diže prema gore a kod morbila je to obratno. Međutim, ta pravila koja su najčešća ipak nisu baš uvek takva.

Foto: Profimedia/Alamy

Dr Kon kaže i da se klinička slika ove zarazne bolesti razlikuje kod onih koji su primili jednu dozu MMR vakcine, ali i da bolest može doneti veoma ozbiljne komplikacije kod odraslih.

- Kada odrasli koji su primili jednu dozu vakcine obolevaju, oni imaju izmenjene morbile. Nije to više ista bolest jer imaju određeni nivo imuniteta. Sa druge strane, kada se kod odraslih pojavi klasična klinička slika malih boginja, kod njih su komplikacije češće - kaže naš sagovornik.

Daljinac

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leonora

    29. januar 2018 | 15:56

    Znaci posto nam doktori ne razlikuju alergiju od boginja,sad roditelji moraju da znaju kako izgledaju?!

  • Miki

    30. januar 2018 | 19:58

    Ovakve boginje nisu pre bile ovo je strašno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA