Da li vas je i dalje sramota zbog pisma Albanca od pre dve godine? Svaki normalan Srbin treba da ga pročita i da se zapita

Albanac je rođen u Beogradu i odmalena živi u Beogradu. Zgranut je nekulturom, homofobičnošću i glupošću koju Albanci i Srbi razmenjuju međusobno

  • 14

Pre dve godine jedan Albanac napisao je pismo Srbima. Zbog svake reči koju je tada stavio na papir, dobio je lavinu pozitivnih komentara koji su nam dokazali da polako počinjemo da razbijemo predrasude i međunacionalne barijere. O njegovom pismu se i danas priča.

Ispovest Albanca koji je prešao u pravoslavlje! Krstio sam se jer se šiptari bogu mole, a mrze druge nacije, prave ratove! Pravoslavna vera je najčistija (VIDEO)

Autor je tada želeo da ostane anoniman i tako je ostalo i do danas. Muškarac se samo predstavio kao rođeni Albanac koji odmalena živi u Beogradu. Kako je rekao, zgranut je nekulturom, homofobičnošću i glupošću koju Albanci i Srbi razmenjuju međustobno, pa je poslao pismo koje je objavljeno na Fejsbuk stranici "Charles Cather".

Ponekad ga je čak i sramota.

Kako se strasti između Albanaca i Srba ne smiruju, prenosimo vam ovo pismo u celosti. Ono je odlična lekcija svima nama kako bi trebalo da bude i kako bi trebalo da postupamo.

"Zdravo Čarls,

Moje ime je S***, i Albanac sam koji živi u Beogradu. Da, ponavaljam Albanac, ali pogodite nešto. Neću reći ništa što može da uvredi Vas kao ličnost. Bio sam podstaknut da ti pišem kada sam ugledao video "Ljubavno pismo" na tvom profilu. Bilo me je sramota kada sam video koliko mržnje, homofobičnosti i netrpljeivosti postoji između Srba i Albanaca.

Ja sam rođen i odrastao sam u Beogradu, glavnom gradu naše prelepe Srbije. Podignut sam u veoma liberalnom okruženju, i naučen sam da poštujem razlike i mnoge različite etničke grupe u Srbiji. Nažalost, Albanci na Kosovu su odrasli na drugačiji način i jedino što su oni naučili je mržnja prema Srbima.

Ceo život sam okružen raznim narodima. Ne samo Srbima, već i Bosancima, Hrvatima, Česima i Slovacima. Srbija je zemlja raznih narodnosti, možda čak i najviše etnički raznorodna. I sasvim odlično funkcioniše.

Ne mogu da verujem koju količinu mržnje Albanci imaju prema Srbima i Srbiji. Uveren sam da bi Kosovo bilo mnogo popularnije i lepše mesto za posetiti kada bi oni spustili gard malo. I oni mogu da budu interesantni i živopisni jer imaju dugu istoriju.

Imam ideju za vas. Zato što niste toliko u "ljubavi" sa Albancima, predložio bih vam da malo istražujete više i da usmerite vaš "objektiv" na druge etničke grupe u Srbiji. Na taj način niko ne može da vam kaže da ste samo zainteresovani za Srbe i njihove običaje. Na taj način možete pokazati da ste zainteresovani za svaki aspekt života u Srbiji, u kojoj takodje postoje i druge etničke grupe i drugačiji običaji .

Mnogo ljudi koji te prate na Jutjubu kanalu su zainteresovani manje ili više da posete Srbiju. Ali, oni takođe znaju da je ovo etnički raznorodno mesto i ne usuđuju se da pitaju o demokratiji.

Nadam se da nećete zloupotrebiti moj mejl zbog ovoga, i da ćete misliti o realizaciji ideje. Možda nekad odemo i na kafu. Takođe bih bio oduševljen da budem prijatelj sa jednim ambasadorom u Srbiji, kakav si ti.

Pozdrav,

S****

Prevod pisma na srpski, Izvor: Facebook/Charles Cather

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maća

    30. januar 2018 | 12:37

    Mene su siptari isterali iz mog stana u Djakovici.Da li su nekog siptara isterali iz Beograda ili ma kog mesta gde nisu oni na vlasti.Sta smo mi doziveli na Kosovu i Metohiji nebi mogli opisati svi knjizevnici danasnjice.

  • Prognani

    30. januar 2018 | 13:16

    Prijatelju, nisu srbi isterali šiptare sa njihovih ognjišta, već šiptari srbe.Navedi od kada traje progon srba, da bi onome kome pišeš, bilo jasnije tvoje pismo.Sve je počelo odavno, da bi kulminacija bila '45, '68, ' 74, '81 ... pa tako, do danas.

  • Krzo

    30. januar 2018 | 19:33

    Pruzili smo vam gostoprimstvo u nasoj zemlji kao pravi domacini niste placali nista na kosovu hranili vas a vi ste sve to bacili pod noge i us pomoc natoa isterali svoje komsije i oduzeli im sve sto su imali a one koji su ostali na kosovu ugnjetavate to govori o vama kao narodu ko ste i sta ste,snage moci se menjaju a mi cemo ostati komsije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA