Najmaštovitiji vodopad u Srbiji skriven je u Kučajskim planinama: Prskalo je najneverovatniji biser naše zemlje (VIDEO)

Odmah iznad vodopada Prskalo, na nekih 70 metara, nalazi se izvor reke Nekudovo

  • 0

Prskalo, vodopad na južnom Kučaju, stvorila je najmaštovitija igra vode i krečnjaka. Nalazi se pored samog puta koji od Resavice vodi ka Čestobrodici, u Opštini Despotovac. Nevolja je što je to šumski put i što je u periodu najveće aktivnosti vodopada praktično neprohodan.

Svake godine ova srpska reka nestane i pojavi se u trenu: Dan-dva ranije začuje se čudan zvuk, pa onda odjednom ispari!

Leti, kada bukove šume južnog Kučaja postanu pravi raj, voda niz bedem od sige samo stidljivo kaplje. Visok je oko 15 metara, vrlo je siromašan vodom čak i u proleće kada ima vode, mada nikada ne presušuje. Jedinstven oblik i ušuškanost u okruženje čine ga izuzetno lepim.

Odmah iznad vodopada Prskalo, na nekih 70 metara, nalazi se izvor reke Nekudovo. Interesantno je da reka Nekudovo ovde izvire a nestaje, tačnije ponire, na pola puta prema Resavici odakle se najkraćim putem i stiže do ovog vodopada. Mesto na kome Nekudovo ponire zove se “Uviralo”. I za “Uviralo” i za Prskalo postoji tabla tik ispred same lokacije.

Vodopad Prskalo, Despotovac/Foto:Printskrin/ Youtube

Samo okruženje vodopada je izuzetno mirno i lepo, utonulo u bujno zelenilo, daleko od bilo kakvih urbanih sadržaja. Levo od vodopada napravljen je drveni stočić sa klupicama, tako da je ovo mesto idealno i za kampovanje. U neposrednoj blizini, još 6 km uzvodno, nailazite na lovište Valkaluci (i istoimeni lovački dom) smešteno u izuzetan prirodni ambijent mešovitih šuma i prostranih livada, tvoreći jedno od najživopisnijih prirodnih okruženja na prostoru Kučajskih planina.

Pogledajte prirodne lepote ovog mesta:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA