Jeftini stanovi sve bliži: Leks specijalis za mesec dana, cena kvadrata do 500 evra

Posebnim zakonom gradnja kvadrata za vojsku, policiju i službama bezbednosti proglašena je za projekat od nacionalnog interesa

  • 12

Pripadnici bezbednosnih snaga korak su bliži jeftinim stanovima, jer je danas u Vladi predstavljen Leks specijalis kojim se određuju uslovi njihove izgradnje i cena kvadrata do 500 evra. Ovaj zakon pred skupštinom bi trebalo da se nađe za mesec dana, a prvi temelji biće udareni već u martu.

Vučić predstavio projekat DRŽAVNA STANOGRADNJA: Gradiće se stanovi za policiju, vojsku, naučnike i mlade bračne parove

Ministarka građevine Zorana Mihajlović ističe da bi gradnja trebalo da počne u martu u nekoliko gradova, a da će do kraja godine biti podignuto pola miliona kvadrata, odnosno oko 7.500 stanova koji će koštati oko 220 miliona evra, zajedno sa komunalnom infrastrukturom. Isto toliko stanova će se graditi i u 2019.

Mihajlović je naglasila da leks specijalis predviđa jedinstvene kriterijume za konkurisanje za sve pripadnike snaga bezbednosti, a planirano je da u narednim godina bude izgrađeno ukupno između 20.000 i 25.000 stanova za tu namenu.

Foto: Telegraf

Predviđeno da je da se sa gradnjom krene u šest gradova, Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu i Vranju. Leks specijalis će proglasiti izgradnju jeftinih stanova za zaposlene u vojci, policiji i službama bezbednosti za projekat od nacionalnog interesa.

- Ministarstvo finansija je danas predstavilo dva modela - jedan da ide sve iz budžeta, a drugi da bude projektno finansiranje, a na sledećoj sednici komisije ćemo to do detalja razraditi - kaže ministarka.

Na pitanje da li će se takvi stanovi graditi i za zdravstvene ili prosvetne radnike, Mihajlović ističe da će, za sada, u prvoj fazi, biti obuhvaćeni samo zaposleni u policiji, vojsci, BIA i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i da će se tek nakon toga, za za godinu, dve ili tri videti šta dalje.

- Informisali smo danas i sve druge opštine i gradove da li mogu da ponude lokacije, s obzirom da u 80 odsto gradova u Srbiji postoji potreba za izgradnju ovakvih stanova. Dobili smo već od desetak gradova pripremljene lokacije, gde možemo početi gradnju". Ovaj zakon se pravi da bismo ubrzali procedure, od procesa pravljenja projektne dokumentacije, eksproproijacije... , kako bi sama realizacija išla mnogo brže - kaže Mihajlovićeva.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lule

    2. februar 2018 | 15:41

    Sta nam garantuje ustav, jesmo li svi ravnopravni ili ipak ima POVLASCENIH? Ako nema povlascenipiti, ako smo ravnopravni zasto je meni uskraceno da kupim jetini stan?

  • BELGRADE

    2. februar 2018 | 14:45

    A zašto njima jeftini stanovi? Zašto baš njima a ne na primer prosvetarima ili medicinarima? Šta su oni pa zaslužili više od ostalih? Balvan ode par godina u kamenicu,ko zna čime se posle bave pored službe..mnogi se i bogate,dok neka profesorka živi kao podstanarka.Pravda za sve.

  • Br@de

    3. februar 2018 | 02:47

    Rszmislite samo zašto se daju ovim profesijama stanovi... Narod sve nezadovoljniji, drzava u rasulu, a ovi misle da vladaju još dugo... Pa im trebaju leđa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA