Prelepo selo kod Ljubovije se prepolovilo: Mladi masovno napuštaju rodno mesto, evo šta je najveći problem

Prvu kuću u Orovičkoj Planini od asfalta deli dvanaest kilometara makadama kroz kanjon Ljuboviđe

  • 10

Od stotinu kuća, koliko ih je nekad bilo u Orovičkoj Planini kod Ljubovije, u poslednjih nekoliko godina broj stanovnika se prepolovio. U selu i dalje ima mladih i dece ali, zbog loših puteva i elektro-mreže, ljudi i dalje napuštaju to mesto.

Poslednji mali vodeničar: Ognjen je najvredniji dečak u Srbiji. Vodi porodični posao i redovno ide u školu, ne smetaju mu ni smetovi, ni bujice

Prvu kuću u Orovičkoj Planini od asfalta deli dvanaest kilometara makadama kroz kanjon Ljuboviđe.

Loš put glavni je razlog zbog kojeg svake godine iz sela odu najmanje dve porodice. Šestoro Novakovića još je tu. Imaju, kažu, dobru kuću, i veliko domaćinstvo, ali nemaju osnovne uslove za život.

- Zimi smo u blatu, leti u oblaku prašine. Nemamo struju, nemamo mobilni telefon, nemamo nikakvih uslova za život, odsečeni smo od sveta - kaže Snežana Novaković, iz Orovičke Planine.

U skoro svakom preostalom dvorištu u Orovičkoj Planini, dečja graja. U selu imaju četvorogodišnju školu, a zbog lošeg puta primorani su da decu od petog razreda šalju u Valjevo u školu, jer do njih ne dolazi đački autobus.

Foto: Pixabay

Dragan Petrović je morao da svoje dete u jedanaestoj godini pošalje da živi u Valjevo kako bi nastavilo školovanje:

- U Valjevu živi sa babom, plaćamo stan 100 evra svaki mesec, jer nema ko da ga vozi do Ljubovije u školu, puta nemamo nemamo ništa - istakao je Dragan.

Iste probleme imaju i Petrovići. Zbog loše povezanosti sa dvadeset kilometara udaljenom Ljubovijom od osmoro članova u njihovom domaćinstvu, ostalo je samo dvoje.

- Zbog lošeg puta, deca su mi otišla i unuci, da ima dobar put ostali bi ovde. Džabe sam radio celog života, sad žena i ja ostajemo sami - kaže Mitar Petrović.

Meštani, kažu, da im je najlakše da iz sela odu, ali da je teško ostaviti sve za šta su godinama radili. Ne žale se na život u planini, već samo na put, koji im je sve, a najviše razlog da ostanu.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixi

    6. februar 2018 | 12:27

    Steta. Bogastvo Srbije je selo. Drzavo pomozi ljudima da zive zivot dostojan coveka u danasnjici.

  • Мика

    6. februar 2018 | 13:23

    Зађите мало по Србији имате прелепих села са свим условима а нема становника, сви су преко или у градовима а села где живе две бабе и један деда има колико хоћеш...

  • Мама

    6. februar 2018 | 11:52

    Лепо моје село

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA