7

Žarko (36) je zbog teške bolesti za nekoliko godina završio u kolicima: Nije mogao da brine o sebi, ali to nije bilo dovoljno za invalidsku penziju (FOTO)

Sve je veći broj mladih koji boluju od bolesti koje ih dovode do invaliditeta, pa je Telegraf.rs istražio kako da ostvare svoja prava

Bolest ne bira godine, a sve je više mladih koji oboljevaju i to neretko od neizlečivih bolesti koji dovode do invaliditeta zbog čega nisu više radno sposobni. Takva sudbina zadesila je i Žarka Đurića (36) koji je sa 27 godina oboleo od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) zbog koje je za samo nekoliko godina završio u kolicima. Međutim, kao stoprocentni invalid nije mogao odmah da ostvari pravo na invalidsku penziju.

Žarko ne može da govori, hoda, pomera ruke, može samo da koristi miš: Ipak je uspevao da za svoju sestru zaradi novac (FOTO)

Žarko sa svojom porodicom svakodnevno vodi borbu sa opakom bolešću koja se ranije vezivala za starije ljude, međutim sve više pogađa i mlade. Pored tužne sudbine koja ih je zadesila, Đurići su morali da razmišljaju o otvaranju bolovanja u firmi u kojoj je Žarko radio.

- Žarko nije mogao da ode u invalidsku penziju, iako nije mogao da hoda, pomera ruke, niti da odlazi u WC. Morali smo da otvaramo bolovanje - rekla je za Telegraf.rs, Slavica Đurić, Žarkova majka.

Žarko Đurić Foto: Vladimir Milovanović

Tim povodom istražili smo koji uslovi treba da se ispune u slučaju gubitka radne sposobnosti.

- Invalidska penzija je pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja koje se stiče za slučaj nastupanja invalidnosti. Osiguranik kod koga je invalidnost, prouzrokovana bolešću ili povredom van rada, nastala pre navršene 30. godine života stiče pravo na invalidsku penziju, kad je invalidnost nastala do navršene 20. godine života, ako ima jednu godinu staža osiguranja, kad je invalidnost nastala do navršene 25. godine života, ako do nastanka invalidnosti ima najmanje dve godine staža osiguranja, kad je invalidnost nastala do navršene 30. godine života, ako do nastanka invalidnosti ima najmanje 3 godine staža osiguranja - objasnili su za Telegraf.rs, iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Ukoliko osoba počne da radi, sa na primer 25 godina, nakon što završi sa visokim obrazovanjem, i posle godinu dana oboli od bilo koje bolesti koja dovodi do invaliditeta, moraće tri godine da otvara bolovanje, jer bez obzira na stanje u kome se nalazi, neće ispuniti uslove za invalidsku penziju.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Oni koji se razbole nakon 30. godine, moraće da "čekaju" pet godina.

- Ako je invalidnost prouzrokovana povredom van rada ili bolešću, pod uslovom da je gubitak radne sposobnosti nastao pre navršenja godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju i da ima navršenih pet godina staža osiguranja, osiguranik će ostvariti pravo na invalidsku penziju - navode iz PIO.

Uslov za odlazak u invalidsku penziju nije samo zdravstveno stanje.

- Budući da je osnov ostvarivanja prava na invalidsku penziju zdravstveno stanje osiguranika, neophodno je priložiti adekvatnu medicinsku dokumentaciju, a kako je uslov za ostvarivanje prava i radni staž, neophodno je da se obezbedi i ostala dokumentacija kojom se potvrđuje efektivan staž - napominju iz PIO.

Foto-ilustracija: Profimedia

Nakon odlaska u invalidsku penziju korisnici imaju i obaveze.

Zakon propisuje kontrolni pregled u roku do tri godine za sve korisnike koji ostvare pravo na invalidsku penziju, a izuzetak su oni korisnici čije je zdravstveno stanje takvo da ne ukazuju da će radna sposobnost biti poboljšana. Zahtev za kontrolu šalje se po službenoj dužnosti, uz poziv i obaveštenje koju dokumentaciju treba pripremiti - kažu za Telegraf.rs iz PIO.

Postoji razlika ukoliko je invalidnost nastala kao posledica na radu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Zakon o PIO propisuje da osiguranik kod koga nastane potpuni gubitak radne sposobnosti, stiče pravo na invalidsku penziju ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću bez obzira na godine staža osiguranja - zaključili su razgovor za Telegraf.rs iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

VIDEO: Kako da ostvarite pravo da idete besplatno kod privatnog lekara.

Daljinac

(Ivana Vlajković - i.vlajkovic@telegraf.rs)

Tagovi: Bolest, Invalidi, Invaliditet, Invalidska penzija, Neizlečiva bolest, penzija, PIO

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • M
  Maka

  Ja sa karcinomom na poso u hemijsku proizvodnju.Kazu nije mi nista,nisam invalid.Interesuje me da li onkoloski bolesnici imaju pravo na invalidsku penziju?!

 • D
  dragana

  Sramota!!! gde mi zivimo....

 • J
  Jasmina

  Misam imala strplenja da procitam do kraja.sramita

Kobna jezera u Srbiji gutaju živote: Za četiri dana, dva smrtna slučaja. Voda ljude samo usisa, nikada više ne isplivaju

Nova Viber prevara hara Srbijom: Ako dobijete ovu poruku, nikako je ne otvarajte inače ćete izgubiti silne pare (FOTO)

Ana je srela baku (80) koja je krenula da skoči u Dunav, a onda je uradila najlepšu stvar na svetu (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 17. avgust 2018. godine

Zid još stoji, kao i ikona na njemu, ali niko ne zna koliko će još izdržati: Strašni prizor zgrade koja se ruši u Novom Sadu (FOTO)

Svi su u čudu i krste se kada čuju šta se desilo deka Đoletu: Hteo je da registruje auto, pa saznao da je mrtav već 6 meseci

Od ove opasne bolesti za manje od godinu dana umrlo je 15 Srba, a od jeseni sledi novi talas epidemije

"E aukcija" olakšava prinudnu prodaju nekretnina, koja će biti dostupnija svima

Prosečan Srbin pre 50 godina imao je 33, a danas ima deset godina više: Majke u Srbiji sve ređe rađaju decu

Parking mesta za invalide nisu bez razloga tako obeležena: Ova fotografija posramiće sve koji su ikada stali tu (FOTO)

Da rezimiramo: Šta je tehnički ispravno, a šta neispravno vozilo? (FOTO) (VIDEO)

"Umro" je dva puta: Prvo kada su ga ostavili u domu, a opet kada je počeo da sređuje život, upoznao devojku iz snova i dobio HIV (FOTO)

Koji deo eurokrema je bolji, crni ili beli? Čovek koji ga je stvorio konačno otkrio istinu

Istok ili Zapad? Pred Srbijom će se uskoro naći velika dilema koja će podeliti javnost, a neutralnost neće biti moguća (VIDEO)

Psa Žuće više nema, ali ga nikada neće zaboraviti stanari kraljevačkog naselja (FOTO)

"Skviši" igračke ima svako dete, a one ubijaju: U najblažem slučaju izazivaju koprivnjaču i ekcem

"Zidovi se ruše, patos se odvaja, čekamo da padne krov": Prestravljeni Novosađani završili na ulici, ovo je njihov vapaj (FOTO)

Mladića sa sela teraju da ode u grad i okuša sreću: On je poslao toliko jaku poruku, da je svima zapušio usta zauvek (FOTO)

Njeno moćno telo i seksi tetovaža osvojili su Štrand, a mi smo našli prelepu devojku o kojoj danima svi pričamo (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 16. avgust 2018. godine

5 najčešćih razloga zbog kojih se mostovi urušavaju: A kako su nadležni odgovorili da li je scenario iz Đenove moguć u Srbiji?

"Ljubav prema otadžbini je dužnost svakog Srbina": Šta uče naoružani dečaci u prvom Omladinsko-patriotskom kampu Zlatibor 2018? (VIDEO)

Kristijana Golubovića je "kruševački don" izazvao na dvoboj, a zaboravio je da ovaj kao od šale radi sklekove u ledenoj vodi (VIDEO)

Kako ulazimo u državne ustanove? Srbe briga za pravila oblačenja, idu kao na plažu jer je prevruće za pristojnost? (FOTO)

Za čišćenje ulica i pražnjenje kanti sada je neophodna osnovna škola: 130 ljudi ostalo je bez jedinog prihoda

Dve osobe u Zlatiborskom okrugu inficirane virusom Zapadnog Nila

Jubilarna peta sezona karavana "Izađi mi na teglu"

Vikend uživancija za sva čula: Odlična hrana i prelepa Anja Mit čekaju vas u Staroj Pazovi

Britanska vlada upozorila sve koji putuju u Srbiju: "Pazite na virus Zapadnog Nila, ali i na moguće terorističke napade"

Je l' bi trebalo da ubije nekog? Bahati klinac preboleo pauka, seo u "Lamborginija" i divljao 175km/h po Gazeli (VIDEO)

Nezaboravne reči poslednjeg generala JNA: Da se ponovo rodim, sve bih opet isto, Jugoslavija je bila divna zemlja

Danas je Sveti Stefan letnji: Jedne stvari se naročito čuvajte (FOTO)

Drvoseča koji je pao na testeru, koja ga je dva puta presekla po grudima, otkrio šta se zapravo desilo: Jedna stvar je mogla da ga košta života

Otkriveni novi detalji iz života Jovanke Broz: Rođaka najpoznatijeg srpskog naučnika zadržala je svoje prezime

Miiirno! Umro je poslednji general JNA: Nikad se nije oporavio posle pogibije svojih vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

Od septembra zatvoreno 14 škola: Još 40 čeka ista sudbina

"Gde je dobar giros, a na kojoj plaži kasnije zalazi sunce?" Lošmi je propisno isprozivao sve koji se bave banalnim problemima pred letovanje

Uplatila sam putno osiguranje koje pokriva sve, pa na moru saznala da moram sama da platim lečenje: Apsurd osiguravajućih kuća

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 15. avgust 2018. godine

Naše sramne slike: Prave selfije i krevelje se na mestima najgnusnijih zločina, poziraju čak i pred lobanjama ubijenih Srba

Čuveni američki fotograf traži prelepu Milijanu sa Kosova, koju je fotografisao 1989: Objavio je njenu sliku posle 29 godina (FOTO)

U malom selu kod Varvarina živi čak 50 harmonikaša: Ovde disati znači svirati, kolo im je urezano u gene (FOTO)