Anesteziolozi iz Kraljeva s pravom obustavili rad: 3 od 4 respiratora neispravna, takvi korišćeni sve do decembra

Respiratori su napokon odneti na servisiranje

  • 4

Anesteziolozi iz Opšte bolnice "Studenica" iz Kraljeva opravdano su obustavili rad jer se ispostavilo da su zaista radili sa neispravnim respiratorima. To je potvrdila i kontrola koju je obavio ovlašćeni serviser, nakon koje su tri od četiri respiratora obeležena kao neispravna.

Anesteziolozi u Kraljevu neće u operacionu salu: Aparati nemaju potvrdu o ispravnosti

Rukovodstvo bolnice tvrdi da je sve rađeno po zakonu i da će se sporni aparati uskoro vratiti sa popravke.

Na intenzivnoj nezi Opšte bolnice "Studenica" iz Kraljeva u sredu je izvršen pregled aparata za mehaničku ventilaciju takozvanih respiratora, nakon čega su tri aparata zapečaćena i obeležena kao neispravna, dok je jedan ostavljen u rad kao ispravan. Na fotografijama koje su snimljene odmah nakon odlaska firme koja je ovlašćeni serviser, vide se nalepnice na kojima piše da respiratori nisu za upotrebu.

Foto: Profimedia

Anesteziolog Rade Panić kaže za N1 da su oni do polovine decembra koristili tri aparata koja su neispravna.

- U prethodna četiri dana u bolnici nije korišćen nijedan respirator, jer smo mi odbijali da ih uključimo u funkciju, dok ne dođe serviser. Tražili smo da ih oni ispred poslodavca, menadžmenta bolnice, uključe, kako bismo mi onda priključili pacijente. Niko nije došao, pa je zbog toga ovlašćeni serviser morao da ih pregleda, i konstatovali da je poslednji put ovlaščeni serviser na njima radio 2011. godine - navodi Panić.

Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice "Studenica" rekao je da je sa firmom čiji su respiratori potpisan ugovor u januaru ove godine nakon tendera koji je završen tek posle tri meseca, zbog prigovora.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Servis je obuhvatio četiri aparata, od kojih su tri pokazala da su neispravna. Oni su jutros odneti u firmu  na servisiranje. Sve smo preduzeli, i kada su u pitanju tenderi i servis, i nadam se da će nam u toku sledeće nedelje stići sa popravke. Tako ćemo sa ukupno četiri moći da ukazujemo pomoć pacijentima - rekao je Mrvić.

Sukob između anesteziologa i menadžmenta kraljevačke bolnice počeo je prošle nedelje kada su oni odbili dva sata da uđu u operacionu salu, jer aparati za anesteziju nisu imali kartice koje garantuju njihovu ispravnost.

Daljinac

(Telegraf.rs / N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cirorudenik

    10. februar 2018 | 20:54

    Pa imali ko odgovornost za ovakvu neodgovornost ?

  • zlata

    10. februar 2018 | 21:26

    Potpuno ispravno su postupili lekari sto su obustavili rad !!! Tako treba u svakoj zdravstvenoj ustanovi da se ponasaju odgovorni lekari !

  • zz

    10. februar 2018 | 21:14

    Nista cudno...moje dete su iz decje bolnice u Tirsove prebacili u Kraljevacku bolnicu nakon 6 meseci intenzivne nege...iako im je u vise navrata receno da nemaju raspirator za decu u kraljevackoj bolnici ipak smo prebaceni...i to u subotu...prebaceni sa traheo i gastro stomom...lekari u kraljevackoj bolnici bili zateceni...zavrsilo se fatalno nakon 3 dana...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA