Kako i zašto se familija i prijatelji probijaju u bolnice u kojima su zabranjene posete? Misle da čine dobro, a izazivaju veću opasnost

Nije mali broj onih koji navuku beli mantil i masku preko usta i uđu na odeljenje gde leže bolesnici kao da su doktori

  • 3

Zbog malih boginja i gripa posete su zabranjene ili ograničene u većini bolnica u Srbiji, međutim, bolesnici se u mnogim od tih ustanova obilaze, a tamo gde je rukovodstvo rigorozno, rodbina se na svakojake načine dovija da dođe do svojih bližnjih.

Novi trend među roditeljima u Srbiji: Izmišljaju alergije na jaja da deca ne bi primila vakcinu

To čine, bez obzira na to što su u Srbiji 4.292 osobe obolele, a 13 umrle od malih boginja za nepunih šest meseci.

Posle Kliničkog centra Srbije (KCS) koji je to učinio 29. decembra 2017. godine, posete je 5. januara 2018. godine zabranila i Vojnomedicinska akademija (VMA), a na ovaj potez su se odlučile i opšte bolnice u Leskovcu, Požarevcu, Kikindi, u ustanovama Pomoravskog okruga.

Foto_ Telegraf.rs

RETKO GDE SE POŠTUJE

Ipak, zabrana o posetama, u mnogim ustanovama je mrtvo slovo na papiru. Mera kojoj je jedini cilj da se stane na put širenju malih boginja i respiratornih infekcija, retko gde se poštuje.

Na dolaske rodbine i prijatelja po bolnicama žmure i sestre i lekari, a u onim ustanovama gde se posete kontrolišu i strogo poštuju, i samo medicinsko osoblje pomaže robini da makar na 5 minuta vidi pacijenta.

Naime, nije mali broj onih koji navuku beli mantil i masku preko usta i uđu na odeljenje gde leže bolesnici.

- Nisam mogla da posetim brata pa sam zamolila komšinicu koja radi na jednoj beogradskoj klinici da mi pomogne da ga vidim, jer on ne sme da ustaje iz kreveta pa ne može da izađe na kratko iz bolnice, kao što neki odu do obližnjeg kafića. Na moje iznenađenje, rekla mi je da to nije nikakav problem. Sačekala me je na ulasku u kliniku, dala mi je beli mantil, i sprovela me do odeljenja. Niko me nije zaustavio - ispričala je za naš portal Rada M. iz Beograda.

Foto-ilustracija: Profimedia/Cultura RF

MONTIRANJE U LEKARA 

Ona dodaje da joj komšinica ispričala da njene kolege uvode poznanike na sporedna vrata, da ima ljudi koji se pretvaraju da su došli na pregled pa zalutali... Sve da bi videli svoje... 

Profesor Zoran Radovanović, epidemiolog kaže da se narod za posete uvek dovijao i da će to uvek tako i biti.

- Rodbina se snalazi bez obzira na to što postoji upozorenje da su posete zabranjene. Toga uvek ima. Epidemiolozi predlažu takvu meru a na Upravi ustanove je da je organizuje. Kako će ona funkcionisati zavisi od direktora svake ustanove koliko je tome je posvećen, kakvi su prostorni kapaciteti... Ako ima puno ulaznih vrata i niskih prozora onda su to ćorava posla, a ako postoji jedan ulaz, direktor može puno da postigne ako ima strogog i odgovornog čuvara. Negde je, dakle, ovakvu meru teže, a negde lakše sprovesti ali svuda može, a koliko se poštuje zabrana poseta u najvećoj meri zavisi od direktora ustanove i toga koliko ju je on ozbiljno shvati - kaže Radovanović.

Printskrin: Google.maps

Sa druge strane u najvećoj kući zdravlja - KCS, kažu za Telegraf.rs da se režim zabrane poseta u svim klinikama poštuje i kontroliše.

- Pacijentima je moguće preko zdravstvenog osoblja dostaviti lične stvari koje su im neophodne u toku boravka u bolnici - kažu u KCS i dodaju:

- KCS i ovim putem moli za razumevanje i pacijente i posetioce, jer je zabrana poseta kao mera prevencije u interesu pre svega pacijenata ali i zdravstvenog osoba ove ustanove. U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom vezanim za respiratorne virusne infekcije, Klinički centar Srbije uskladiće i režim poseta hospitalizovanim pacijentima, a o tome će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Daljinac

(Lj. Račić / lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TETAK

    9. april 2018 | 19:53

    Nije tačni da se poštuje maredba o zabrani poseta, naročito popdme i vikendom. Na nekim klinikama nema ko da sprovodi ovu odluku jer popodne i noću mema obezbeđenja pa može sve da se unese. Sestre nisu policajci fa to sprečavajy, a često im se i pteti. Proverite ako neverujete.

  • JA

    9. april 2018 | 20:14

    To se naročito dešava u KCS jer nema obezbeđenja

  • Manča

    9. april 2018 | 21:20

    Ništa novo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA