≫ 

Majke se plaše da doje decu, jer će im grudi poružneti: Tek svakoj osmoj bebi glavna hrana nije veštačko mleko

Pedijatri tvrde da ništa na svetu ne može da zameni majčino mleko, pogotovo ne veštačke dohrane

  • 36
Foto: Profimedia

Svega 13,7 odsto mama u Srbiji nakon porođaja doji svoju bebu isključivo svojim mlekom, poražavajući su i alarmantni rezultati Unicefovog istraživanja.

ŠOK JEDNE MAME: Mislila je da zna šta majčinstvo donosi, ali ovih 5 promena su je potpuno iznenadile

Ovaj podatak zvuči još strašnije ako se zna da je svetski prosek 39 odsto, dok je u nekim zemljama EU i u Skandinaviji majčino mleko isključiva ishrana za čak 90 odsto beba, piše Informer.

Unicef upozorava da svaka deseta majka nije ni pokušala da doji dete, dok skoro dve trećine veštačko mleko koristi kao osnovni obrok novorođenčeta. Stručnjaci upozoravaju da porodilje u našoj zemlji izbegavaju da doje iz straha i estetskih razloga i da ova praksa može da bude pogubna po zdravlje beba.

- Statistika pokazuje da samo 13,7 odsto majki u Srbiji hrani svoju bebu isključivo sopstvenim mlekom. Oko 60 odsto koristi veštačko mleko kao osnovni obrok, dok 16,3 odsto kombinuje ishranu - kažu u Unicefu i dodaju da je u tom periodu majčino mleko jedina hrana potrebna bebama.

Foto: Pixabay

Dokazano je da dojena deca imaju manje infekcija i alergija. Majčino mleko kvalitetno je i zato što se sastav mleka menja u zavisnosti od uzrasta deteta, doba dana, pa čak i u toku podoja. Dojenje podstiče razvoj moždanih funkcija, a kasnije smanjuje rizik od gojaznosti, šećerne bolesti, povišenog holesterola i krvnog pritiska.

Pedijatar dr Saša Milićević ističe da dojenjem dete postaje mnogo jače i zdravije.

Da li je dojenje ZAISTA presudno za razvoj i ponašanje deteta?

- Ova statistika je ispod svakog proseka i to je zaista sramotno. Majke moraju da shvate da dojenjem stvaraju emotivni kontakt sa svojim detetom, ali i da majčino mleko jača organizam bebe. Majčino mleko je jedino biološki ispitano i ništa na svetu ne može da ga zameni, pogotovo ne veštačke dohrane.

Na pitanje zašto sve više majki odbija da doji, Milićević objašnjava:

- Nažalost, pomodarstvo je uzelo maha i veliki procenat ne želi da doji jer im je to bolno, a mnoge mame ne žele da pokvare fizički izgled. Tu je i grupa mama koje imaju kratko porodiljsko bolovanje, pa moraju ranije da prestanu sa dojenjem. Nažalost, ima i majki koje nemaju mleka ili pate od nekih zdravstvenih problema - kaže dr Milićević.

Daljinac

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr. M

    13. februar 2018 | 15:32

    Zakonom obavezati sve majke koje nemaju medicinski problem zbog kog ne mogu da doje svoju decu da obavezno bar 6 meseci doje svoje dete! Nema izgovora, nije dete modni dodatak, nego zivo bice kome je neophodno majcino mleko da bi se pravilno razvijalo.

  • Tara

    13. februar 2018 | 17:17

    Problem je mnogo dublji i nije samo majkama... U porodilistu vam se ne posvete i ne pomognu oko dojenja... nahranjenu decu donesu na podoj pa su nezainteresivana da sike...onda stignete kuci i dodje patronazna koja vam kaze da nemate mleka i savetuje dohranu... Sve to prosla i samo zahvaljujuci neonatologu iz instituta za majku i dete iskljucvo dojila dvoje dece... Sve deluje lako i prirodno ali nije... dok se ne uspostavi dojenje treba mnogo strpljenja, podrske i edukacije.

  • sasa

    13. februar 2018 | 15:58

    Majka moje djece je dojila i sina i kcerku, sin do cetvrte godine, cerku dotrece godine. Majk moje djece nsta ne fali a djeca su kao jabuke rumene!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA