Oficirski bal za povratak tradiciji: Srpski oficiri oživeli lepotu i duh tradicionalne muzike i vratili nas u neka stara, dobra vremena (FOTO)

O najvažnijim datumima koji će biti obeleženi u godini jubileja - završetka Velikog rata, govorio je Ljubomir Marković, predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, koji je podsetio da je Srbija uvek vodila pravedne i oslobodilačke ratove i zato je uvek iz njih izlazila kao pobednik

  • 1

Povodom Dana državnosti, sinoć, 14. februara 2018. je u Domu garde u Beogradu održan Sretenjski oficirski bal.

Gugl čestitao Srbiji Dan državnosti: Na početnu stranu domena stavio je posebnu sliku posvećenu Sretenju (FOTO)

Svečanom događaju, u organizaciji Saveza rezervnih vojnih starešina grada Beograda, prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, v.d. pomoćnika ministra odbrane Nenad Miloradović, direktor Policije Vladimir Rebić, oficiri i podoficiri iz Ministarstava odbrane, Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova sa suprugama, kao i gosti iz javnog i kulturnog života.

Prisutne je pozdravio predsednik Organizacionog odbora bala, pesnik Dragan Jeličić koji je izrazio zadovoljstvo što se manifestacija ponovo organizuje, nakon dužeg vremena.

Foto: mod.gov.rs/Darimir Banda

- Povod za organizaciju događaja je stogodišnjica završetka Velikog rata, a cilj je da obnovimo slavne slobodarske tradicije Srbije, sa željom da svi ponovo baštinimo svest o značaju tradicije koja je uvek napajala duhovnu snagu naroda i dizala moral našim ratnicima - rekao je Jeličić.

Foto: mod.gov.rs/Darimir Banda

O najvažnijim datumima koji će biti obeleženi u godini jubileja - završetka Velikog rata, govorio je Ljubomir Marković, predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, koji je podsetio da je Srbija uvek vodila pravedne i oslobodilačke ratove i zato je uvek iz njih izlazila kao pobednik.

Foto: mod.gov.rs/Darimir Banda

Prisutne je u ime organizatora - Saveza rezervnih vojnih starešina Beograda, pozdravio i Zoran Jovanović koji je predstavio tu organizaciju i podsetio na velike pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu. On je posebno zahvalio ministru odbrane Aleksandru Vulinu na nesebičnoj pomoći u organizaciji oficirskog bala i izrazio želju da ta manifestacija postane tradicionalna.

Foto: mod.gov.rs/Darimir Banda

Članovi beogradskog Kluba ljubitelja plesa, u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, predstavili su se uz „Kraljevo kolo“, kola Majora Gavrilovića i Mihaila Pupina, „Kragujevački drum“, "Dunavski valcer", "Bečki valcer" i druge kompozicije.

Foto: mod.gov.rs/Darimir Banda

Splet srpskih igara, među kojima je „Bojarka“, „Igrale se delije“, igre iz Šumadije i splet kola, odigrali su članovi Kulturno-umetničkog društva „Koturović“ iz Beograda.

Foto: mod.gov.rs/Darimir Banda

U nastavku večeri, uz tradicionalne oficirske igre, srpska kola i valcere, srpski oficiri i podoficiri oživeli su lepotu i raskošan duh tradicionalne srpske muzike. Dobrom raspoloženju doprineli su i nastupi Miodraga Petrovića, glumca Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i vokalnih solista Danke Stojiljković, Marinka Rokvića i Snežane Đurišić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДР

    15. februar 2018 | 12:36

    За кога,стара добра времена!????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA