Srbija nikad nije bila bliža odluci da zabrani reklamiranje brze hrane

Ovo je samo jedna od mera za sprečavanje gojaznosti predviđene Uredbom o nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih, koju je Vlada Srbije usvojila 31. januara

  • 9

Uredba o nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih, čiji je glavni cilj da se zdravlje građana zaštiti i životni vek produži, osim smanjenja soli i šećera u hrani, ograničiće i reklamiranje proizvoda bogatih šećerom, zasićenim mastima i transmastima koji su namenjeni deci.

SMRTONOSNA EPIDEMIJA U SRBIJI: Skoro polovina ljudi ima jednu zajedničku stvar kada dobiju dijabetes

Takođe, posebno će se označavati zdrava i nezdrava hrana, a isti program predviđa i obaveznu fizičku aktivnosti bar 60 minuta dnevno u vrtićima i školama... Ovo su samo neke od mera za sprečavanje gojaznosti predviđene ovom Uredbom, koju je Vlada Srbije usvojila 31. januara, a koja će biti predstavljena sledeće nedelje.

Rezultati istraživanja zdravlja stanovništa Srbije iz 2013. godine pokazali su da je svaka druga odrasla osoba bila prekomerna uhranjena, a da je 14 odsto dece i adolescenata gojazno. Povećanje broja gojaznih osoba iniciralo je uključivanje države u rešavanje ovog velikog javnozdravstvenog problema.

Foto-ilustracija: Profimedia

U izradi programa prevencije učestvovali su Udruženje za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije i Ministarstvo zdravlja. Glavni ciljevi programa su promocija zdravog načina života i unapređenje zdravlja celokupnog stanovništva i smanjenje učestalosti gojaznosti dece, mladih, odraslih i starijih osoba.

Kako se navodi u uredbi, među prioritetnim oblastima za akciju je i “unapređenje saradnje sa proizvođačima hrane u cilju proizvodnje zdravijih proizvoda - razvoj akcionih planova za uvođenje mehanizma za smanjenje sadržaja soli i šećera, ograničenje sadržaja zasićenih masti i eliminaciju transmasti u proizvodima lokalnih proizvođača, kao i sertifikacija hrane u slučaju potrebe”.

Nacionalni program predviđa i unapređenje ishrane dece u predškolskim ustanovama i školama, kao i odraslog stanovništa na radnom mestu.

Daljinac

(Telegraf.rs / V. novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grale

    18. februar 2018 | 11:04

    Ukinite MEK

  • Rosa

    18. februar 2018 | 11:20

    Da zabrane reklamu a nigde u svetu nema toliko kioska brze hrane kao kod nas?! Ko je ovde lud??

  • Ja...RS

    18. februar 2018 | 11:00

    Najbolje su reklame za kockanje na sportskim kanalima jer ako kockate necete imati ni za hljeb s tim nema znaci ni gojaznost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA