Naši stari znali su da je priroda lek za sve: Postoji rešenje za svaki problem i bolest, samo treba znati tajni recept

Zamislite samo kad ste bolesni da popijete rakiju

  • 6

Kad smo bili mali i dobijemo povišenu temperaturu, najčešće su nas bake terale da na stopala namažemo sirće, alkohol ili da stavimo krompir i da pored svega toga obujemo čarape na već vrela stopala, verujući da u prirodi postoji lek za svaku bolest. A onda ni to nije bilo dovoljno već nas teraju da jedemo, kad ne možemo ni vodu da popijemo, jer "zdravlje na usta ulazi".

Lekovita i prelepa planina Javor: Na njoj su pomoć tražili i heroji boja na Kosovu (FOTO)

Naše bake su čuvale stare recepte i pažljivo ih izučavale kako bi se izlečile ili nas, od gripa, prehlade, upale grla... Mi vam predstavljamo samo neke od njih koji se najčešće koriste.

KAMILICA

Veliki broj Srba čaj pije samo kad su bolesni i tad najčešće "potežu" za kamilicom. A da bi se pojačalo lekovito dejstvo ovog toplog napitka, prema verovanjima starijih, potrebno je iscediti dva do tri limuna, jer razmišljaju što više soka od ovog voća to bolje, i dodati med.

SLANINA, RAKIJA I BELI LUK

Ovaj trio miks, kako kažu bake a i deke, leči i telo i dušu i bez ovoga ne bi trebao da prođe nijedan dan. A ako smo bolesni, to pod obavezno mora da se jede i poije jer, slanina, beli luk i rakija leče od svih bolesti. Zamislite samo kad ste bolesni da popijete rakiju, čiji miris velikom broju ljudi, ne prija ni kad su zdravi.

Foto: Profimedia/Alamy

RAKIJA I KAO OBLOGA

Pored toga što ovo alkoholno piće treba uneti u telo i kad smo bolesni i kad nismo, ono se koristi i kao obloga. Ako vas boli grlo, baka će odmah na krpu ili neku staru sačuvanu pamučnu pelenu, koja se koristi samo u svrhe lečenja, da sipa rakiju i da vam je veže oko grla. Od toga ono više neće biti upaljeno, a ako imate povišenu temperaturu, odmah se stavlja na stopala.

Naravno rakija mora da bude domaća, i to sa što jačim mirisom.

KROMPIR

Ovo povrće takođe se koristi da se stavlja na stopala kao bi "izvuklo" povišenu temperaturu. Nema veze što je ona pokazatelj da nešto u organizmu nije u redu, bitno je da se obori, a prema mišljenju baka, dobar način za to jeste krompir u čarapi.

Foto: pixabay.com

JAJA

Naše bake tvrde da se najbolja poširana jaja dobiju kad "u par vunenih čarapa razbiješ po dva jaja, pa ih nazuješ i tako spavaš". Jaja su gotova kad spadne temperatura i prođe groznica.

LISTOVI SVEŽEG KUPUSA

Ukoliko dobijete upalu pluća treba da zamotate grudni koš u listove svežeg kupusa i oni će, prema verovanju starijih, da pomognu u lečenju ove bolesti. Već posle nekoliko dana, upala će proći.

VIDEO: Kako do BESPLATNOG pregleda kod privatnog lekara?

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dora

    19. februar 2018 | 15:38

    Svinjska mast isto jako dobra👍😊

  • Dag

    19. februar 2018 | 13:00

    Nema tu nikakve tajne.Sve je to, odavno,opisano u knjizi Vase Pelacica -"Narodni ucitelj"...

  • %+%

    19. februar 2018 | 12:39

    Beli luk, med, limun, maslinovo ulje, kurkuma, itd. Sve su to prirodni lekovi a ni čaj ne smemo da zaboravimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA