U Nišu urađena prva operacija tumora na mozgu novim aparatom: "Kjuz" čuva krvne sudove i okolno tkivo

Broj obolelih od malignih bolesti u Srbiji u porastu

  • 1

Prvu operaciju tumora na mozgu uz pomoć "kjuza" aparata koji usisava tumor, ali čuva krvne sudove i moždano tkivo, obavila je danas u niškom KC doktorka Danica Grujičić iz KCS, uz asistenciju direktorke Klinike za neurohirurgiju Vesne Nikolov.

Nemanja sa epilepsijom živi više od 20 godina: Zbog nje je upoznao ljubav života, a jedna operacija promenila je sve (FOTO)

Prema rečima doktorke Grujičić, reč je o mladoj devojci kod koja boluje od teškog oblika tumora koji je zahvatio veći deo mozga, zbog čega je najpre rađena ovakva hiruška operacija, a kasnije će možda morati da se radi i druga intervencija.

Ona je dodala da je ovakvih oblika tumora sve više, i da je broj obolelih od malignih bolesti u Srbiji u porastu.

Operacija u Nišu urađena je uz asistenciju niških lekara, koji su prethodnih meseci imali prilike da savladaju nove metode i upoznaju se sa radom aparata, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da nije dovoljno samo da se napravi zgrada koja je na svetskom nivou, nego da i posle toga mora da se radi i unapređuje struka.

Foto: Profimedia/Hoxton

- Treba da se uvedu nove metode, da se prati razvoj medicine i konačno Niš ide u tom pravcu, dobio je te uslove, a sada dobija i znanje što je neophodno. Naš najbolji neurohirurg implementira nove metode lečenja sa novim aparatom, sa kjuzom, tako da će se ove metode posle nekog vremena raditi u Nišu bez ikakvih problema pacijenti neće morati da odlaze u Beograd - rekao je Lončar.

On je dodao da se se iz državne kase prebacuje novac da se kupi aparat koji je Kliničkom centru u Nišu prvobitno dat na korišćenje.

VIDEO: Kako do BESPLATNOG pregleda kod privatnog lekara?

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    23. februar 2018 | 13:24

    Mnogi neupuceni kritikuju predsednika Vucica , ali se mora priznati , da je bas zahvaljujuci njemu ovaj klinicki centar zavrsen i pusten u rad. Zapoceli su ga jos za vreme «velikog vodje», ali su finansije zavrsile u privatnim dzepovima , i zbog toga niko nije odgovarao , jer se nije znalo ko je «posteniji». Setite se samo tajnog snimka , kada je Vucic posetio Nis , i kada je se ulicom glasno drao na gradonacelnika , gde su nestali pedeset miliona evra. Od tog momenta su se neke stvari ubrzale u Nisu , te je i ovaj klinicki centar pusten u rad , sa modernom opremom. Mogu reci samo jedno ; Nis je glavni grad istocne i jugoistocne Srbije , i da na hiljade ljudi , kako stari tako i mladi , umiru stojeci cekajuci da jednom dodju na red za skener , magnetnu rezonancu , ili ultra zvuk. Da je sve to uradjeno ranije , verujem da bi mnogi zivoti bili spaseni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA