Daleko bilo da te Leskovčani kunu, njihove kletve su za zatvor: "Da rodiš mrtvi sastavljeni blizanci, jedno živo, jedno mrtvo. Ni živo da raniš, ni mrtvo da sraniš"

da rodiš mrtvi sastavljeni blizanci, jedno živo, jedno mrtvo. Ni živo da raniš, ni mrtvo da sraniš

  • 4

Svaki narod ima tužbilice i kletve, pa i srpski, ali one koje su još u svakodnevnoj upotrebi na jugu Srbije su jednake ubojitom sredstvu jer temepramentni južnjaci nemaju ograde, pa se od mnogih pri izgovoru ledi krv u venama.

Prokletstva koja su se ostvarila: Ovi događaji će vas naterati da se zapitate nad sudbinom (FOTO)

- Da tu umre što ti je najmilije; da zaspiš, pa da se ne probudiš; da se ne vrneš živ; da zažmiješ, pa nikad oči da ne otvoriš; dabogda ti se seme zamelo ko na šareni konji; dabogda iz kuću iskočija sas noge napred; dabogda ti dete ne porasnulo; dabogda nikad crninu ne skinula; da rodiš mrtvi sastavljeni blizanci, jedno živo, jedno mrtvo. Ni živo da raniš, ni mrtvo da sraniš; zatrlo ti se seme; zmija ti oči popila; u sanduk da te dokarav, prenosi Jug media.

Mnoge od ovih kletvi čuju se danas u žučnim situacijama, najćešće pri svađi komšija, ili bolje reći komšinica, rođaka, članova familija, mnogi ih izgovaraju sebi u bradu, krsteći se pritom, prizivajući boga da im usliši kletve, iako je hrišćanski bog u koga verujemo praštao i sva zla preuzeo na sebe.

Foto: Telegraf

- Dabogda nikad da nećeš, a kad oćeš da ne možeš; dabogda prosija, pa se ranija; tresla te troletna groznica; takoj magareću glavu da ti dade bog; crna kukavica ti kukala na odžak; ubila te sveta nedelja; pipka te vatila; oči ti se na til okrenule; odrali te ko mačku, dabogda; na svi da se svanjujue, na tebe da se smrknjuje.

Tradicija kletvi postoji u svim kulturama, a najstarija zapisana kletva kod Srba je kletva kneza Lazara ili Kosovska kletva, koju je Lazar Hrebeljanović, prema legendi, izrekao pre Kosovske bitke.

"Ko je Srbin i srpskoga roda,

i od srpske krvi i kolena,

a ne doš’o na boj na Kosovo:

Ne imao od srca poroda,

Ni muškoga, ni devojačkoga!

Od ruke mu ništa ne rodilo,

Rujno vino, ni šenica bela!

Rđom kap’o, dok mu je kolena!"

Daljinac

(Telegraf.rs/Jug media)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aha

    26. februar 2018 | 11:20

    Nije hriscanski proklinjati ako je prokleo car Lazar i neka je jer svi znamo zasto je

  • ,Kosovka (Vasojevka po majci )

    26. februar 2018 | 10:40

    Uhhh..

  • Околина Лесковца

    26. februar 2018 | 13:03

    Заборавили сте: "рак те изеја","гром те утепаја","црвља те намилели","никад да се не увечиш"...најгоре је што мајке овако куну децу,у љутњи! Мајке се брзо и покају а,кад очеви куну то је најопаснија клетва. Можда је и боље(мада је и то грех) што очеви, код нас, много псују а слабо куну.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA