≫ 

NEMOJTE DA VAS LAŽU: Evo kolika je stvarno temperatura napolju (FOTO)

Mnogo je važnije kako se osećate zaista kada izađete napolje

  • 16

Ledni talas se iz regiona preselio na Srbiju, pa od ponedeljka građani izgledaju kao pingvini dok se probijaju kroz vejavicu i nalete hladnog vetra na temperaturi od, trenutno, minus tri stepena Celzijusovih.

Današnja vremenska prognoza (26. februar 2018): Sneg, vetar i hladnoća, "naoružajte" se kapama, rukavicama i šalovima

Baš takvi vremenski uslovi dovode do toga da se ima utisak kako je napolju minimum deset stepeni manje od realnog stanja.

Na to ukazuje i aplikacija na mobilnim telefonima, koja upozorava da je subjektivni osećaj kao da je napolju 15 stepeni C ispod nule.

Kada se zna da je za ljude subjektivni osećaj realniji od pukog statističkog merenja, onda treba zaboraviti na prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ponašati se u skladu sa ledenim vetrom i nanosima snega.

- U Beogradu će biti oblačno sa snegom, vetrovito i veoma hladno. Doći će do stvaranja i povećanja visine snežnog pokrivača. Vetar umeren i jak, istočni. Najniža temperatura minus 6, najviša minus 3 stepena - rekli su iz RHMZ.

Foto: Telegraf

Nada Macura, portparolka Hitne pomoći za Telegraf kaže da zato insistira na slojevitom oblačenju, obaveznom obuvanju tople i suve obuće i stavljanjem kape na glavu.

- Vetar i hladnoća sužavaju krve sudove na periferiji tela, odnosno na koži koja je ujedno i naš najveći organ. Pad telesne temeperature relativno utiče na unutrašnje organizme koji u ovakvim prilikama već imaju sniženu temperaturu, a subjektivni osećaj se javlja kada se ta razlika u temperaturama spolja i unutra smanjuje - objasnila je ona i dodala da najveće probleme u tim slučajevima imaju kardiovaskulani pacijenti i osobe sa slabom cirkulacijom.

Ono što njima savetuje, kao i starijim, slabije pokretnim ljudima, je da ostanu kod kuće.

VIDEO: Kako otvoriti zaleđenu bravu zimi

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dci

    26. februar 2018 | 12:33

    Vi nas lažete za sve ostalo..

  • Engi

    26. februar 2018 | 15:01

    Ova Macura je u Srbiji kao bog,o bilo cemu da se prica,rekla Macura ili Karleusa,ova nasa lepa domovina zaista otisla u lepu .... ........

  • srki munze

    26. februar 2018 | 12:22

    Kako leti neznate tačnu temperaturu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA