Danas počinje primena novog zakona: Posebna odeljenja za korupciju će se baviti delima do 200 miliona dinara (FOTO)

Tužilaštva imaju stručne ljude - forenzičare koji će da pomažu zamenicima u postupanju

  • 2

U Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu počinju da rade specijalizovana odeljenja tužilaštva za borbu protiv korupcije, a ministarka pravde Nela Kuburović kaže da će se posebna odeljenja baviti koruptivnim delima gde je imovinska korist stečena krivičnim delom do 200 miliona dinara.

Novi veliki udar na "visoku" i "sitnu" korupciju: Od 1. marta zvanično počinju sa radom posebna odeljenja tužilaštva i sudova

Obuku je vodila Pravosudna akademija, a prošlo je 610 sudija, policajaca, tužilaca, finansijskih forenzičara koji će činiti udarne grupe za borbu protiv korupcije.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kuburović kaže da danas počinje primena novog zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, kao i izmene Krivičnog zakonika koje su predvidele nova klinička dela, pre svega u oblasti privrede, kao što je pronevera u privrednoj delatnosti, zloupotreba u javnim nabavkama, zloupotreba u privatizaciji.

- Suština je da imamo novu organizaciju i tužilaštava i sudova i potpunu specijaliciju - rekla je Kuburović za RTS i dodala da je Zakon usvojen pre više od godinu dana i da su sada stvoreni uslovi da procesi zbog korupcije završavaju osuđujućim presudama.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Posebna odeljenja baviće se koruptivnim delima gde je imovinska korist stečena krivičnim delom šteta do 200 miliona dinara. Delima gde je stečena korist iznad tog iznosa baviće se Tužilaštvo za organizovani kriminal - pojasnila je ona.

Tužilaštva, kako je navela, imaju stručne ljude - forenzičare koji će da pomažu zamenicima u postupanju.

- Morali smo da izmenimo sistematizaciju, da tužilaštvima omogućimo da zaposle stručne ljude - naglasila je ona.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Veteran

    1. mart 2018 | 10:40

    Samo za svakog isto.

  • Тодорић

    2. mart 2018 | 17:42

    А ко процесуира судије склоне корупцији која се види из пресуде,а нема се доказ да је супротна страна дала мито? Крените од кривосуђа,а све остало је последица рада таквих судија.Народ каже,ако може судија,могу и ја.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA