Baba Marta pokazala zube, ove godine ju je neko ozbiljno naljutio: Evo šta nikako ne smete raditi dok se ona ne smiri

Zbog Martine nepredvidivosti u martu može da napada veliki sneg, ali i da iznenada otopli i ogreje kao da je već leto

  • 0

Sa prvim danima proleća, kada je vreme i dalje promenjivo, mesec mart često voli da poseti "Baba Marta", ćudljiva i starica varljive prirode koju je ove godine, čini se, neko ozbiljno naljutio.

SRBIJA POD LEDOM: Ovaj grad je jutros najhladniji u celoj zemlji! Izmereno je neverovatnih -21 (FOTO)

Zbog Martine nepredvidivosti u martu može da napada veliki sneg, ali i da iznenada otopli i ogreje kao da je već leto. Zato narod zna da kaže: "Bolje da te zmija ujede, nego da te martovsko sunce ogreje“.

Kažu da je Baba Marta oličenje proleća, ponovnog rađanja, novih želja i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi. Kada toga nema, ona na zemlju pošalje sneg da opomene ljude da treba da pripaze na ponašanje.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Baba Marta se sreće kod gotovo svih slovenskih naroda, a za nju su karakteristične i "Babine huke“, period kraja marta i početka aprila kada iznenada i mimo reda zaduvaju hladni vetrovi (huke) i napada susnežica koja pravi "lapavicu“ - tečno blato sa snegom po tlu.

Legenda kaže da se Baba Marta prvi put razgnevila kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo mesto prve dame u kalendaru, dodavši ispred nje još dva meseca. Od tada je uvređena starica postala vrlo ćudljiva. Čas se u njoj budi ratni duh boga Marsa, pa se tako sveti šaljući na zemlju hladnoću, čas svojim toplim osmehom donosi prolećnu radost.

Osobe rođene u martu dobri su radnici i zbog toga omiljene na poslu. Popustljive su i teško se ljute, ali kada jednom na nekoga planu, zauvek ga "precrtaju“ jer teško opraštaju.

Foto: Tanjug/AP

Poznate su po poštenju, ali treba da se klone lošeg društva da ih ono ne bi iskvarilo. Srećan mesec im je januar, a u maju mogu da očekuju nesreću i štetu. Kada je zdravlje u pitanju, treba da čuvaju kolena, zube, a sklone su i bolestima srca.

Ko planira tokom marta da se venča, trebalo bi da zna i ovo: “Ako se udaš kada martovski vetar duva, užitak i suze, imaćeš oba,” kaže stara izreka. “Udaj se u aprilu kada možeš, užitak za nju, užitak za njega.”

Daljinac

(Telegraf.rs/Opanak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA