≫ 

Leskovac i Vranje su na Kosovu, a Lipovica je u Albaniji: Slučajna greška ili nova teorija zavere na Fejsbuku? (FOTO)

Među južnjacima na ovoj društvenoj mreži danima kolaju razne teorije zavere kojima pokušavaju da objasne ovaj propust

  • 3

Više od mesec dana, svaka objava koja se podeli na Fejsbuku iz Leskovca i Vranja označena je kao da je poslata iz kosovskog grada Dardane, dok je svaki status postavljen iz Lipovice obeležen kao da dolazi iz mesta Belja na severu Albanije.

Fejsbuk priznao grešku: Ukida se Explore feed!

I dok među južnjacima na ovoj društvenoj mreži danima kolaju razne teorije zavere da je zapravo u pitanju napad hakera iz Albanije i sa Kosova koji i preko društvenih mreža kroje kartu Velike Albanije, IT stručnjaci sa velikom rezervom gledaju na ovakvu mogućnost.

Ima i onih koji smatraju da je reč o grešci u algoritmu ili možda nesposobnosti domaćih provajdera da reše problem koji, kako tvrde, Srbija ima sa IP adresama.

Printskrin: Facebook

- Kod nas u Srbiji IP adrese nisu lepo sređene. Svaka zemlja zapravo ima opseg i broj svojih IP - adresa. Recimo, telefon, kada se logujete preko njega na internetu, dobija neku IP adresu i on na osnovu nje određuje lokaciju. I tada skoro pa uvek promaši. Odgovor na to bi možda trebalo da da neko iz Telekoma ili MTS-a - smatra administrator brojnih portala na jugu Srbije.

Drugi, pak, tvrde da je u pitanju greška u algoritmu u samom Fejsbuk sistemu.

- Moguće da je neko od korisnika napravio, recimo, fotografiju i kada je postavio na Fejsbuk obeležio Leskovac da se nalazi na nekoj lokaciji koja nije tačna. Fejsbuk algoritmi to prihvataju kao činjenicu i tu je kraj. Sada možemo da plačemo ili pišemo Fejsbuku i njihovim ekspertima da to isprave koliko hoćemo, ali džaba - komentariše drugi naš sagovornik.

Daljinac

(Telegraf.rs/Jugmedia.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dia

    2. mart 2018 | 10:00

    Ništa ne razumem?!!

  • Six

    2. mart 2018 | 14:04

    Ja sam iz Leskovca. Vranje je 75 km juzno od nas, a selo Lipovica je 10ak min.voznje udaljeno. Bring it on,Aljbanci,leskovcani se pretvaraju u Nindza kornjace na sam pomen Veljike Aljbanije.

  • @ KiKi

    2. mart 2018 | 13:03

    Pa kako ljudi beže iz tog blagostanja Nije daleko od istine Biće uskoro svi srbi u beogradu a okolo oni drugi Pa pasoš na izlazima Sto tražimo to će biti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA