Polarne hladnoće na Pešteru: Sneg i led okovali srpski Sibir, ni čistači snega ne mogu da se probiju do meštana

Izmerena je temperatura od -26 stepeni

  • 2

U meteorološkoj stanici Sjenica u četvrtak ujutru izmereno je -23 Celzijusova stepena, a u Karajukića Bunarima na centralnom Pešteru, gde je obično najhladnije, čak -26 stepeni. A jak mraz okovao je i Polimsku dolinu i novovaroški kraj. Temperature se u višim delovima Zlatara, Javora, Murtenice i Jabuke spuštaju i do 25 ispod nule. Iako je sneg prestao da pada, još ima zavejanih putnih pravaca.

Danas hodajte kao pingvini, jedino to može da vas sačuva od lomova: Ledena kiša pravi probleme i dalje, ortopedi ne znaju gde će pre

Meteorolog Fadil Mahmutović, rukovodilac Meteorološke stanice u Sjenici kaže da je od kako se meri temperatura na Pešteru, ovo bio drugi najhladniji 1. mart i da je hladnije bilo samo 1. marta 1965. godine kada je izmereno -25.

Meštani zlatarskih sela tvrde da je poslednja dva jutra u Drmanovićima bilo 25 ispod nule, a u Đenadića polju i Akmačićima, živa na termometru spustila se na minus 23.

- Prošla godina je bila hladnija, pa nam sada ovaj mraz ne izgleda toliko strašno koliko su nas plašili vremenskom prognozom. Lane je kod nas u Đenadića polju termometar pokazivao i 32 stepena ispod nule - priča meštanin Vidomir Gvozdović.

Foto: Wikimedia/Zcvetkovic

Zbog smetova na deonici između Straže i Ljubiša u blokadi je jedino regionalni put koji preko Jasenova i Bele Reke vodi ka Zlatiboru.

- Čistači nisu uspeli u sredu po podne da savladaju uspon od Ljubiša, pa su nam iz "Puteva" obećali da će sa mehanizacijom krenuti iz pravca Bele Reka tako da se nadamo da će i ovaj pravac uskoro biti osposobljen - naglašava predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

U višim delovima Prijepolja snega ima skoro metar. Svi magistralni i lokalni putevi su prohodni, a problema ima na putevima u udaljenim mesnim zajednicama Jabuka, Babine, Aljinovići, Milošev Do i Orašac - kazala je članica Opštinskog veća Mirjana Bojović.

Pešterska visoravan, koju mnogi nazivaju i srpskim Sibirom odvajkada je poznata po polarnim hladnoćama. Ekstremno niska temperatura izmerena je 26. januara 2006. godine kada je zabeležen balkanski rekord u hladnoći. Tog jutra u stanici Karajukića Bunari izmereno je minus 39,6. Meštani tvrde da je bilo i -41, ali njihova merenja nisu bila zvanična.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA